Dogal Bal Da 'TA' Damgasi Yol Gösterici Olacak

İçel Üniversitesi Gida Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Turhan ve arici Celal Çay 300 yildir üretilen Egriçayir Yaylasi balinin, ‘TA’ degerine sahip oldugunu tespit etti. Bu tespit sayesinde dogal bal arayisinda olanlar için Total Anti Mikrobiyal Aktivite Degerinin (TA) yol gösterici olacagi belirtildi.

Dogal Bal Da 'TA' Damgasi Yol Gösterici Olacak
Dünyanin en degerli ballari arasinda Total Anti Mikrobiyal Aktivite Degeri (TA) sahip ballar yer aliyor. Bu ballarin sifa kaynagi olmasinin yani sira en önemli özelligi dogal olmasi.Dünya Aricilik Örgütü Apomondia’ da dünyanin en iyi bali seçilerek Türkiye’yi gururlandiran arici Celal Çay, 300 yillik balin arastirilmasi için Prof. Dr. Mahir Turhan’la kollari sivadi. Yapilan arastirmada dünyanin en degerli ballari ile İçel’in Erdemli ilçesinde Egriçayir Yaylasi’ndan üretilen balin ayni özellikte, TA degerine sahip oldugunu tespit ettiler. Ingiltere’de yapilan analizlerde Türk Balinin ‘TA’ degerinin 16,5 oldugu belirlendi. Türkiye’de TA degerine sahip ilk balin Egriçayir Yaylasinda üretilen bal olarak tescillenmesi ise aricilari gururlandirdi. Bu arastirma sonucuna göre aricilarilar ballarini TA’ya uygunlugunu belirterek vatandaslara sunabilecegi kaydedildi.

Prof. Turhan, “ TA Degeri, Balin Dogal Oldugunun Göstergelerinden Biridir”

Anadolu’da Türk ballarini arastiran ve bu alanda 300 yillik bir gelenegi inceleyen İçel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahir Turhan, Egriçayir Yaylasi’nda yaptiklari arastirmada “TA” degerine sahip bali belirlediklerini ifade etti.

TA degerine sahip bir balin, dogal balin göstergelerinden biri olduguna dikkat çeken Prof. Turhan, “ TA degeri yani Toplam Aktivite Degeri ballarin sifa özelligini gösteren bir degerdir. Bal tüketilirken dikkat edilmesi konulardan biri balin gerçek olup olmadigi, digeri güvenilirligi, üçüncü faktör ise sifa degeridir. Bir bal gerçek olabilir, güvenilir olabilir ama her balin sifa degeri ayni degildir. TA degeri yüksek olan ballarin sifa degeri yüksektir. Balin TA degerinin yüksek olmasi yalnizca sifa degerinin yüksek olmasi degil ayni zamanda dogal bal arayan vatandaslarimiz içinde bir yardimci unsurdur. Balin TA degerinin yüksek olmasi onun dogal oldugunun göstergelerinden birisidir. Allah’in bir lütfu olarak bu topraklar bal açisindan çok zengindir. Bu zenginlik içerisinde Bu topraklarda niçin TA degeri olmayan bal olmasin inanciyla hareket ettik. Ve Egriçayir ballarinda yaptigimiz T taramalari çalismalari bu inancimizi dogruladi” diye konustu.



"TA degeri hem biz üreticileri, hem tüketicilerimizi mutlu ediyor "

Essiz dogasi ise Türkiye’nin önemli bal üretim merkezi olan Egriçayir Yaylasi’nda 300 yildir nesilden nesile üretim yapan arici Celal Çay ise yürüdügü yolda aricilari gururlandirdi.

TA degerinin tespit edilmesi aricilar ve vatandaslar için büyük kolaylik saglayacagi için gururlu olduklarini ifade eden arici Celal Çay, “ Türk aricilari olarak milli mesele olarak gördügümüz Türk balinin dünyanin en iyi ballari arasinda yer aldigini gösterme çalismalarina devam ediyoruz. Toplam Aktivite Degeri çalismasini İçel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahir Turhan hocamizla yürütüyoruz. Toplam Aktivite Degeri yani kisaca, TA degeri, balin mikroplara karsi gücünü gösteriyor. TA degerini tasiyan ballar sifa bilinciyle kullaniliyor. TA degeri bir balda varsa, bu balin dogal oldugunun göstergelerinden bir tanesi. TA degerini tasiyan ballarin sifa degeri vardir. TA degeri çalismasi hem biz üreticileri mutlu ediyor. Hem de ayni zamanda tüketicilerimizi mutlu ediyor. TA, degerine sahip bir bali ürettigimiz zaman emegimizin karsiligini aliyoruz. Ayni zamanda tüketiciler TA damgasini görerek satil aldigi balda, o balin gerçekten sifa degerine sahip bir bali aldiklarindan emin oluyorlar. Böylelikle tüketicilerde mutlu oluyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA