78 Yillik Tezgahta Unutulmaya Yüz Tutmus El Sanatlarinin Üretimine Baslandi

HAKKARI – Hakkari’nin Taslica mezrasinda tespit edilen 1945 yilina ait tezgah yeniden kurularak unutulmaya yüz tutmus el sanatlarinin üretimine baslandi.

78 Yillik Tezgahta Unutulmaya Yüz Tutmus El Sanatlarinin Üretimine Baslandi
Hakkari Halk Egitim Merkezi Müdürlügünce yapilan alan arastirmasinda Pinarca köyü Taslica mezrasinda 8 nüfuslu 62 yasindaki Ismail Kurt’un 1945 yilindan kalma tezgahta seccade, Kara çadirlarin iç dizaynin önemli bir parçasi olan mezer, kalin pamuk ipliginden, yünden ya da gelisigüzel karisimlardan olusan dokuma örtü olan savan gibi birçok el sanati üretildigi tespit edildi. Bunun üzerine harekete geçen Halk Egitim Merkezi Müdürlügü yetkilileri, yörenin yok olmaya yüz tutan el sanatlarini yeni nesillere aktarmak için sahibi ile birlikte tezgahi müdürlüge tasidi.

Müdürlükte kurulumu yapilan 78 yillik tezgahta kizi Ziyan Kurt ile birlikte unutulmaya yüz tutmus el sanati ürünlerinin üretimine baslayan Ismail Kurt, “Bu tezgahta babam üretim yapmis ve simdi de ben üretim yapiyorum. Tahtadan yapilan ve degisik aparatlari bulunan tezgahta seccade, mezer ve savan gibi el sanatlarini üretip gün yüzüne çikartiyoruz. Su anda çocuklarim da bu tezgâhta atalarimizdan kalma sanati yasatmaya devam ediyor” dedi.

Babasina yardim eden 21 yasindaki Zilan Kurt ise “Bu sanat dedemden babama, babamdan da bize kaldi. Unutulmaya yüz tutmus bir meslegi bu tezgâhta yeniden canlandirmaya çalisiyoruz” seklinde konustu.

Halk Egitim Merkezi Müdürü Nazif Tatli da, Yaygin Egitim Genel Müdürlügünün unutulmaya yüz tutmus meslekler adi altinda baslatmis oldugu çalismalar çerçevesinde Pinarca köyünde yasayan Ismail Kurt’a ulastiklarini söyleyerek, “Ismail Kurt bu meslegi çocuklarina ögretiyor. 1945 yilina ait tezgahta baba ve çocuklari battaniye, seccade, mezer ve savan gibi el sanatlari üretiyor. 1945 yilindan kalma tezgahi Hakkari Halk Egitim Merkezi Müdürlügünün bünyesine aldik. Kültürün aktarimi boyutunda Ismail ustanin bu çalismalarini destekleyip bir sonraki nesile bu kültürü tanitmak amaciyla çalismalarimiz baslamistir” dedi.

Kaynak: İHA