Bolu'da Ekmek 5 Lira Oldu

Bolu Lokantacilar Asçilar ve Pastacilar Odasi Baskani Murat Abak, 200 gram ekmegin 210 grama çikarilarak 5 liradan satilacagini açikladi.

Bolu'da Ekmek 5 Lira Oldu


Bolu’da 4 liradan satilan 200 gram ekmek yüzde 25 zamlandi. 210 gram çikarilan ve fiyati 5 liraya yükselen ekmegin zamlandigini Bolu Lokantacilar Asçilar ve Pastacilar Odasi Baskani Murat Abak açikladi.

800 grami 15 liradan satilan köy ekmeginin de hem gramajina hem de fiyatinda artis yapildigi ögrenildi. 850 grama çikarilan köy ekmeginin fiyati 20 liraya çikti.

"Biz zam yapmamak için çok direndik"

Bolu Lokantacilar Asçilar ve Pastacilar Odasi Baskani Murat Abak, "Biz zam yapmamak için çok direndik. Çevre illerimiz 3 ay önceden bu zam olayina geçtiler. Biz asgari ücretin açiklanmasini bekledik ve artik dayanamadik. Asgari ücretle açiklandiktan sonra 5 TL yapma karari aldik. Ancak 5 TL yeter mi? Emin olun 5 TL yetmeyecek firinci esnafimiza. Sebebine gelince bunun çesitli sebepleri var. Biliyorsunuz ekmek denildiginde ilk önce aklimiza gelen un. Un fiyatlari haziran ayinda 520 liraydi, kasim ayinda 560 TL oldu. Daha da agir agir çikiyor" dedi.



"Ayakta durmakta zorlaniyoruz"

Esnafin ayakta durmakta zorlandigini ifade eden Baskan Abak, "Sadece ekmek undan yapilmiyor. Neden undan yapilmiyor? Bu ekmegi yapan insanlar var. Sadece unu alip ekmek diye satamiyorsunuz dogru mudur? Bunun üretilmesi gerekiyor, islemden geçirilmesi gerekiyor. Bu da neyle gerçeklesiyor? Insan gücüyle. Asgari ücret 5500 liraydi 8 bin 500 liraya çikti. Yani yüzde 57’lik bir asgari ücret farkimiz çikti. EYT çikti gerçekten çok sevindik. Olmasi gereken bir seydi ama gizli kalan bir yönü var. Esnaf yönü. Simdi düsünün bir firinda, restoranda çalisan insanlar var. 44 yasinda, 45 yasinda ve EYT’den emekli olmaya hak kazandilar. Emekli olacaklar ama bunlarin tazminati nasil ödenecek? Isletme bu tazminatlari nasil verecek? Çünkü bir isletmede 10 kisi birden emekli olmaya hak kazandi. Hakli olarak da emekli olmak isteyecekler ve bunlarin tazminatlari var. Hükümetimizin bir açiklamasi var. Bu konuda kredi olarak destekleyecegiz dediler. Yani biz gene borçla borç alacagiz ve borçlarimizi ödeyecegiz. Borcu borçla kapatmaya çalisacagiz. Yani ayakta durmakta zorlaniyoruz" ifadelerini kullandi.

"Ileride ekmek üretecek firin bulamayacagiz gibi geliyor"

Esnafin meslegi birakmasindan korktugunu ifade eden Abak, "Firinci esnafi da bunu düsünüyor. Biz firinci esnafimizla konustugumuzda emin olun dedikleri sey su, ’Ben bu meslegi birakacagim, artik dayanamiyorum, artik yapamiyorum’ Yani benim korkum, ileride ekmek üretecek firin bulamayacagiz gibi geliyor. Hizmet sektörü biliyorsunuz ki insan gücüyle oluyor. Isletmeler insan gücüyle oldugunda da tabii ki bu ücrete yansiyor" dedi.

Kaynak: İHA