Yozgat'ta Baraj Ve Göletlerde Kuraklik Nedeniyle Su Seviyesi Azaldi

Yozgat’ta mevsim normalleri üzerinde seyreden sicaklik ve yasanan kuraklik nedeniyle sehirdeki baraj ve göletlerde su seviyesi azaldi.

Yozgat'ta Baraj Ve Göletlerde Kuraklik Nedeniyle Su Seviyesi Azaldi
Yozgat’ta baraj ve göletlerde, geciken mevsimsel yagislar nedeniyle kuraklik riski yasaniyor. Yozgat’ta 2021 yilinda yillik yagis ortalamasi 626 kilogram iken bu oran 2022 yilinda 529 kilograma geriledi. Yozgat’in içme suyu ihtiyacinin karsilandigi Cemil Çiçek barajinda su seviyesi yüzde 30’a, tarimsal sulamada kullanilan Çekerek Barajinda doluluk orani yüzde 10.6’ya, merkeze bagli Esenli köyünde bulunan Gelingüllü Barajinda ise doluluk orani yüzde 7’ye kadar geriledi. Su seviyesinin gözle görülür derecede azalmasiyla baraj sulari altinda kalan Esenli Köyü kalintilari da gün yüzüne çikti.

“20 yilin en kurak mevsimini yasiyoruz”

Esenli köyü sakinlerinden Ahmet Gökoglu, 20 yilin en kurak mevsimini yasadiklarini belirterek, “Bu sene mevsim çok kurak geçti. Arazimiz de ekinlerimiz çikmadi, barajimiz bos kaldi. Pancar ekimi de yapamiyoruz. Çok kurak bir sezon geçti. 20 yildir en kurak bu sezon. Buralar hep su altindaydi, çöl oldu” dedi.



“Kuraklik nedeniyle köy kalintilari gün yüzüne çikti ”

Esenli köyü Muhtari Osman Korkmaz ise “Son yillarin en kurak dönemini yasiyoruz. Kurakliktan dolayi baraj su seviyesi düsmesi nedeniyle eski köy kalintilarimiz gün yüzüne çikti. Son zamanlardaki kurakliktan dolayi köyümüz gün yüne çikti. Son dönemdeki kurakliktan dolayi rabbim bize hayirlica rahmet ve kari yagmuru bol verir. Baraj sularimiz dolar, çiftçilerimiz magdur kalmaz. Rabbimden ümit kesilmez” seklinde konustu.



“Kuraklik balikçilari da vurdu”

Esenli ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Kooperatif Baskani Ferhat Ünal da, “Bu kuraklik bizi de vurdu. Su ürünleri olarak. Barajimizdaki su seviyesinin az olmasindan dolayi barajimizda yavrunun yetismesi az oldu. Yüzde 10’na kadar düstü ve balikçilarimiz mücadele veriyor. Rabbimden bereket, yagmur diliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA