Osmanli Devleti'nin 724'Üncü Kurulus Yil Dönümü Kutlandi

Eskisehir’de Osmanli Devleti’nin 724’üncü kurulus yil dönümü kutlandi.

Osmanli Devleti'nin 724'Üncü Kurulus Yil Dönümü Kutlandi
Eskisehir Ertugrulgazi Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu tarafindan düzenlenen "Osmanli Cihan Devleti 724’üncü Kurulus Yildönümü" etkinligi, vatandaslarin yogun ilgisiyle kutlandi. Hasan Polatkan Kültür Merkezinde gerçeklestirilen etkinlikte açilis konusmasini Federasyon Baskani Halil Türkan yapti. Çesitli tarihi bilgiler verilen Karacahisar Paneli’nde Prof. Dr. Ismail Yakit moderatörlük görevini üstlendi. Düzenlenen panelde Prof. Dr. Hasim Sahin "Osmanli Devleti’nin kurulus sürecinde Eskisehir", Prof. Dr. Hasan Yilmazyasar "Kurulusa Karacahisar’dan bakmak", Prof. Dr. Üçler Bulduk "Osmanli’nin kurulusu ve Eskisehir’de Kayilar", Prof. Dr. Hakan Altintas "Osmanlilar, Alpler ve Kayilar" ve Prof. Dr. Ilhan Sahin tarafindan "Eskisehir ve çevresindeki Yörükler" basliklari altinda konusmalar yapildi. Karacahisar Paneli’nin ardindan konusmacilara plaket ve Yörükler için kültürel degeri olan keyfiye takdimi yapildi. Düzenlenen etkinlik; oyun ekibi gösterisi, mehteran takimi gösterisi ve Türk halk müzigi korosunun sahne almasinin ardindan sonlandi.

"Eskisehir bölgesi özellikle Bizans’a karsi kurulan bir sinir hattiydi"

Karacahisar Paneli’nde konusulan konularin özetini geçen Prof. Dr. Ilhan Sahin, "Sempozyumun konusu özellikle Osmanli Beyligi’nin ve Osmanli Devleti’nin kurulus döneminde Karacahisar ve çevresinin önemiydi. Osmanli Beyligi’nin kurulus döneminde oldugu Anadolu Selçuklu Devleti zamaninda Eskisehir bölgesi özellikle Bizans’a karsi kurulan bir sinir hattiydi. Bu sinir hattinda Anadolu Selçuklu Devleti’nin Bizans’a karsi direnmesinde Yörükler’in çok büyük bir rol oynadigi ve Karacahisar’in fethedilmesinin Osmanli tarihi için bir dönüm noktasi oldugu dile getirildi.

Karacahisar’da yapilan kazilarla birlikte yeni malzemelerin ortaya çiktigi, Osmanli’nin kurulusunda önemli kaynaklarin yer aldigi ve bunlarin degerlendirilmesiyle Osmanli tarihinin yeni boyutlar kazanacagi ifade edildi" dedi.



"Anadolu’yu yurt yapan, Selçuklu ve Osmanli cihan devletini kuran Ertugrul Gazi’nin torunlari oldugumuzu unutmadik"

Eskisehir Ertugrulgazi Yörük Türkmen Dernekleri Federasyon Baskani Halil Türkan, Türk tarihinin çok büyük oldugunu ve sadece Mustafa Kemal Atatürk’ten ibaret olmadigini söyledi.

Osmanli ve Selçuklu torunu olduklarini unutmadiklarini ifade eden Türkan, "Biz bugün ecdadimizi andik, Osmanli’nin 724’üncü kurulus yilini kutladik. Bizim ecdadimizin sadece Mustafa Kemal Atatürk’ten ibaret olmadigini, ayni zamanda birer Osmanli ve Selçuklu torunu oldugumuzu, Orta Asya’dan geldigimizi burada yeni nesillere aktarmak istedik. Hepsi bizim ecdadimizdir, hepsine saygi duyuyoruz. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari da bizim ecdadimizdir, onlara da Allah’tan rahmet diliyorum. Hepsini seviyoruz ama tabii ki Anadolu’yu yurt yapan, Selçuklu ve Osmanli cihan devletini kuran Ertugrul Gazi’nin torunlari oldugumuzu da unutmadik" ifadelerini kullandi.

"Biz Yörük ve Türkmenler tarihe ve kültüre çok önem veririz"

Eskisehir Ertugrulgazi Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Fadime Uzun, Yörükler’in ve Türkmenler’in tarihe ve kültüre çok önem verdigini belirtti.

Gençlere ve gelecek nesillere aktarim yapmanin önemini vurgulayan Uzun, "Bugün Osmanli Devleti’nin 724’üncü yil dönümünü anmak ve kutlamak üzere toplanmis bulunuyoruz. Biz Yörük ve Türkmenler, tarihe ve kültüre çok önem veririz. Bizim hedefimiz tarihimize ve kültürümüze sahip çikmaktir, gençlerimize ve gelecek nesillerimize bunu aktarmaktir. Tarihine sahip çikamayan bir milletin gelecegini ve cografyasini baska milletler çizer, o millet devamliligini sürdüremez. Biz de millet olarak güçlü olabilmek adina tarihimize ve kültürümüze sahip çikmaliyiz. Bunlari gelecek nesillere ve genç kusaga aktarmamiz gerekir. Aslinda Eskisehir, Osmanli Devleti’nin kurulus merkezidir, besigidir. Biz Eskisehir’in tarihi yönünü öne çikarmak istiyoruz. Eskisehir tarihi ve cografi noktada kurulusun ve kurtulusun sehridir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA