Karatay'da 'Atik Yag Kumbarasi' Ile 4 Milyon Metreküp Suyun Kirlenmesinin Önüne Geçildi

Konya’nin merkez Karatay Ilçe Belediyesi tarafindan geçtigimiz yil baslatilan “Atik Yag Kumbarasi” projesi ile bir yilda 4 bin litre atik yag toplanirken, 4 milyon metreküp suyun kirlenmesinin önüne geçildi, toplanan atik yaglar biyodizele dönüstürülerek ekonomiye kazandirildi.

Karatay'da 'Atik Yag Kumbarasi' Ile 4 Milyon Metreküp Suyun Kirlenmesinin Önüne Geçildi
Atik 1 litre nebati yag, tam 1 milyon litre suyun kirlenmesine neden olabiliyor. Nebati atik yag, lavaboya döküldügünde ise kanalizasyon sistemi tikanarak isletme maliyetleri daha da artmis oluyor. Söz konusu atik, topraga döküldügünde ise suda çözünebilen kirleticiler yagislarla birlikte yer alti suyunun kirlenmesine sebep oluyor. Kirlenen su ise dogada canli yasamini olumsuz etkiliyor. Karatay Belediyesi de bu çerçevede “Atik Yag Kumbarasi” projesini yürüterek atik yaglarin su ve topragi kirletmesinin önüne geçmeye büyük özen gösteriyor. Söz konusu projeyle Karatay Belediyesi’nin yani sira Karatayli vatandaslar da evlerinde biriktirdikleri atik yaglarin çöpe ve kanalizasyona, dolayisiyla dogaya karismasinin önüne geçmis oluyor. Geçtigimiz yil ilçede baslayan “Atik Yag Kumbarasi” projesi sayesinde 15 milyon metreküp su toplama kapasitesindeki Altinapa Baraji’nin 3’te 1’ini kirletebilecek 4 bin litre atik nebati yag, ilçenin çesitli noktalarina konulan atik yag kumbaralarinda toplandi. Toplanan atik yaglar, bir dizi islemden geçirildikten sonra biyodizele dönüstürüldü ve ekonomiye kazandirildi.

“Nebati atik yag toplama islemlerini titizlikle yürütüyoruz”

Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, Sifir Atik Projesi çerçevesinde bir dizi çalisma yürüttüklerine vurgu yaparak “Çevreci Belediye” düsturuyla geri dönüsümü önemsediklerini ifade etti.

Ilçedeki site ve kamu kurumlarina 50 adet atik yag kumbarasi yerlestirdiklerini hatirlatan Baskan Hasan Kilca, ayrica 10 adet Mobil Atik Getirme Merkezi olusturup söz konusu bölgelerde de atik yag toplama isleminin devam ettigini kaydederek, “Gelecek nesillerimiz için emanet aldigimiz bu aziz sehre hizmet etmeye devam ediyoruz. Bunu yaparken de çevremize ve dogaya karsi çok hassas davraniyoruz. Tabii ‘Sifir Atik Hareketi’, ülkemiz genelinde önemli bir suur haline gelmis oldu. Çevre kirliliginin de önüne geçilen, atiklarin çöp olmadan geri dönüsümünün saglandigi ve bunun ekonomiye kazandirildigi sifir atik projelerini Karatay Belediyesi olarak bizler de ayrica önemsiyoruz. Bu düsünceyle geçtigimiz yil baslattigimiz ‘Atik Yag Kumbarasi’ projemiz sayesinde de ilçemiz genelinde 4 bin litre atik yag topladik. Bu sayede atik yaglarin çevreye zarar vermesinin önüne geçilmis oldu, hem de toplanan atik yaglar biyodizele dönüstürülerek ekonomiye kazandirdik. Dolayisiyla çevreye saygili ve toplumsal sorumluluklara duyarli hareket ederek gelecege dair çözümlerimizle çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu konuda bizlere katki sunan tüm hemsehrilerime ayrica tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA