Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Islam, Toplumsal Dengenin Ilacidir'

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, “Infak, toplumsal dengeleri muhafaza etmenin en önemli vasitalarindan birisidir. Islam, toplumsal dengenin ilacidir” dedi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Islam, Toplumsal Dengenin Ilacidir'
Diyanet Isleri Baskani Tokat’ta kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileriyle bir araya geldi. Baskan Erbas, burada yaptigi konusmada, Islam medeniyetinin sevgi, birlik, beraberlik medeniyeti oldugunu belirterek, “Kur’an-i Kerim’in ifadesiyle; ‘Hepiniz toptan Allah’in ipine sariliniz. Ayrilip, bölünmeyin, tefrikaya düsmeyiniz’ emrini yerine getirmek için kurulan bir medeniyet adeta. Islam buna çok önem veriyor. Gerek Kur’an-i Kerim’deki ayetlerle gerekse Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünnetinin bir geregi olarak birlik, beraberlik içerisinde hareket etmek, toplumun huzurunu olusturan unsurdur” degerlendirmesinde bulundu.

“Ilk vakfi Peygamber Efendimiz kurdu”

Ilk vakif müessesesini Peygamber Efendimizin kurdugunu hatirlatan Baskan Erbas, “Peygamberimiz ilk defa Medine’de kendisine ait bir araziyi, bir hurma bahçesini verir ve kiyamete kadar fakir fukara, garip guraba istifade etsin diye vakfetmistir. Vakif anlayisi böyle baslamistir” dedi.

Baskan Erbas, vakiflar, sivil toplum kurulusu ve derneklerin Islam’in yardimlasma ve infak anlayisini desteklemek için var olduklarini dile getirerek, “Osmanli’da vakif anlayisi adeta zirve yapmis ve sadece hayvanlara destek ve yardimci olmak, onlara su vermek, hatta yabani hayvanlar susuz kalmasin da onlar da hayatlarini devam ettirsinler diye vakiflar kurulmus” diye konustu.

“Infak, toplumsal dengeleri muhafaza etmenin en önemli vasitalarindandir”

Yeryüzünde iyiligin hakim olmasi için çalismanin Müslümanin en önemli vazifelerinden biri oldugunu belirten Baskan Erbas, “Kur’an-i Kerim’de infak konusunda 255 kadar ayet vardir. Cenab-i Hakk bu kadar önem vermis Kur’an-i Kerim’de. Çünkü infak, toplumsal dengeleri muhafaza etmenin en önemli vasitalarindan birisidir. Islam, toplumsal dengenin ilacidir” ifadelerini kullandi.

“Islam muhtesem bir sistemdir”

Baskan Erbas, Islam’in, fakir ve zengin arasinda uçurumun olmamasi için zekati farz kildigini dile getirerek, “Islam muhtesem bir sistem. Dinler tarihinde ne bugün yasayanlarda ne geçmiste yasamis olanlarda dinin emirlerinden birisi olan zekat gibi bir anlayis yok ama Cenab-i Hakk’in gönderdigi Peygamberler bu mesaji toplumlarina mutlaka ilettiler ama tahrif edildi. O inanç, o toplumlar Allah’in gönderdigi dini tahrif ettiklerinden ve onlardan uzaklastiklarindan dolayi Islam geldi” açiklamalarinda bulundu.

Kapitalizm konusuna da deginen Baskan Erbas, sunlari söyledi:

“Bazi ülkeler ‘biz insani çok önemsiyoruz’ diyorlar ya onlar sadece kendi insanlarini önemsiyorlar, kapitalizm budur zaten. Kapitalizm, kendilerini böyle dünya cennetlerinde yasatmak için kendilerinden olmayanlari kölelestirmek üzere kurulmus bir anlayistir. Kapitalizm Islam’in tam tersidir. Islam’da ‘su insanin, su kardesimin biraz daha iyi yasayabilmesi için benim fedakarlik etmem lazim’ diyor. Iste vakif bu anlayis üzerine kuruldu”

“Onlar kervanlarini bos götürürler dolu getirirler, biz dolu götürürüz bos getiririz”

Baskan Erbas, ecdadimizin asirlar boyunca dünyanin her kösesine yardimlar götürdügünü ve o yerlerdeki magdurlarin ve mazlumlarin duasini aldigini belirterek, “Bugün de Türkiye magdur ve mazlum insanlara kendi gücü nispetinde yardim eden ülkeler içerisinde birinci sirada. Hani hep baska, farkli farkli ülkelerden bahsederler ya onlar sömürmek için giderler biz de yardim etmek için gideriz. Onlar kervanlarini bos götürürler dolu getirirler, biz dolu götürürüz bos getiririz, farkimiz bu bizim” diye konustu.

Toplantiya, Tokat Valisi Numan Hatipoglu, Tokat Belediye Baskani Eyüp Eroglu, Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Kadir Dinç, Mushaflari Inceleme ve Kiraat Kurulu Baskani Hafiz Osman Sahin, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saban Kondi, Tokat Il Müftüsü Abdullah Pamuklu, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: İHA