Amasya 'Anadolu'nun Venedik'i Oluyor

Amasya’nin ortasindan geçen Yesilirmak’in temizlenip kanal sekli alarak cazibe merkezi haline gelmesi için uygulanan projenin yüzde 40’i tamamlandi. Ikinci etabina geçilen projenin yaz aylarinda tamamlanmasi sonrasi turizmde cazibe merkezine dönüsecek Amasya, "Anadolu’nun Venedik"i olacak.

Amasya 'Anadolu'nun Venedik'i Oluyor
Amasya Valiligi, Amasya Belediyesi ve Devlet Su Isleri (DSI) is birligiyle uygulanan projenin ilk etabinda Amasya-Tasova karayolu köprüsü ile Kunç Köprü arasindaki bölümde is makineleri irmak yatagini temizledi. Ardindan kamyonlarla tasinan toprak ve taslarla nehrin iki kiyisina dolgu yapildi. 900 metrelik kisimda 27 bin700 metreküp kazi, 10 bin 500 metreküp dolgu ve 3 bin 800 metreküp tas tahkimat uygulandi. Böylece su seviyesinin yükselmesi saglandi. Ikinci etapta ise Istasyon Köprüsü ile Sirin Köprüsü arasinda ayni çalismanin uygulanmasina baslandi. Tarihi Yaliboyu Evleri ile sur duvarlarinin siralandigi Istasyon Köprü ile Kunç Köprü arasinda kalan bölüm ise sit alani oldugundan proje disinda tutuluyor.

“Yesilirmak’i cazibe merkezi haline getirmeyi amaçliyoruz”

Geçmis medeniyetlerin mirasina sahip çikmak ve sehrin turizm potansiyelini en üst seviyede kullanmak adina çesitli çalismalari projeler uyguladiklarini belirten Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Amasyamizin dogal hazinesi olan Yesilirmak Nehri’ni temiz ve düzenli bir çehreye kavusturarak cazibe merkezi haline getirmeyi amaçliyoruz” dedi.

Yesilirmak’in debisinde yasanan azalma ve dis etkenlerle sehir içinde zaman zaman kötü görüntüler olustugunu anlatan Mustafa Masatli, su an itibariyla projenin yüzde 40’lik kisminin tamamlandigini, projenin ikinci etabina basladiklarini açikladi.



“Venedik’te bu tarihi görme sansiniz yok”

Projenin turizme direkt katki saglayacagina inandigini vurgulayip sehrin son yillarda kendisinin de gidip gördügü Venedik ile kiyaslandigini hatirlatan Vali Masatli, “Burada 8 bin 500 yillik tarih var. Bu tarihe sahitlik etmis 14 medeniyet ve bu medeniyetlerden bize kalan UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’ndeki Harsena Kalesi, Pontus Kral Kaya Mezarlari, camiler, medreseler gibi çok sayida tarihi, kültürel eser var. Venedik’te bunlarin hepsini görme sansiniz yok” seklinde konustu.

Kaynak: İHA