ABD, Ukrayna'ya 31 Adet M1 Abrams Tanki Gönderecek

ABD Baskani Joe Biden, ABD’nin Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tanki gönderecegini duyurarak, “Bu, Rusya için bir saldiri tehdidi degil. Rus birlikleri Rusya’ya ait olduklari yere dönerse, bu savas bugün bitecek. Rusya’ya yönelik herhangi bir saldiri tehdidimiz yok. Hepimizin istedigi bu savasin bitmesi” dedi.

ABD, Ukrayna'ya 31 Adet M1 Abrams Tanki Gönderecek


Almanya’nin ardindan ABD’de Ukrayna’ya tank gönderme karari aldi. ABD Baskani Joe Biden yaptigi açiklamada, ABD’nin Ukrayna’ya ve halkina destek olmak için dünyanin dört bir yanindaki müttefikleri ve ortaklari ile uyum içinde çalistigini belirterek, “ABD ve Avrupa tamamen birlesmistir. Bu sabah NATO müttefiklerimiz Almanya Basbakani Scholz, Fransa Cumhurbaskani Macron, Ingiltere Basbakani Sunak ve Italya Basbakani Meloni ile yakin koordinasyonumuzu ve Ukrayna’ya destegimizi sürdürmek için uzun bir görüsme yaptim” dedi.



Rusya’nin beklentisinin ABD ve Avrupa’nin Ukrayna’ya destek konusunda birlik saglamayacagi oldugunu aktaran Biden, “Ama tamamen birlestik” dedi.

Ukrayna’nin elinde tuttugu bölgeleri savundugunu ve isgal altindaki topraklarini kurtarmak için karsi saldirilara hazirlandigini belirten Biden, “Yakin zamanda Rusya’nin savas alaninda gelisen taktik ve stratejisine karsi koyabilmeleri gerekiyor. Manevra yapma ve alan açma yeteneklerini gelistirmeleri gerekiyor. Uzun vadede Rus saldirganligina karsi caydiriciliga ve kendilerini savunmak için kalici bir yetenege ihtiyaçlari var” dedi.



“Abrams tanklari dünyanin en kabiliyetli tanklaridir”

ABD’nin Ukrayna’ya bugüne kadar yüzlerce zirhli araç gönderdigini hatirlatan Biden, “Ve bugün ABD’nin Ukrayna’ya 1 Ukrayna taburuna esdeger 31 Abram tanki gönderecegini duyuruyorum. Bakan Austin, bu adimi Ukrayna’nin topraklarini savunma ve stratejik hedeflerine ulasma kapasitesini artiracagi için tavsiye etti. Abrams tanklari dünyanin en kabiliyetli tanklaridir. Ayrica çalistirmalari ve bakimlari son derece karmasiktir. Bu yüzden Ukrayna’ya etkili bir sekilde gerekli olan parçalari ve ekipmani da veriyoruz” dedi.

Söz konusu tanklarin Ukrayna’ya teslimatinin zaman alacagini ifade eden Biden, “Bu duyuruyu müttefiklerimizle de yakindan koordine ediyoruz. ABD katkisina, diger ülkelerden önümüzdeki haftalarda ve aylarda hazir, kullanilabilir ve savas alaninda kullanim için daha kolay entegre edilecek olan ek bir duyuru eslik edecek” dedi.

Almanya Basbakani Olaf Szcholz’a Ukrayna’ya Leopard tanklarinin gönderilmesine onay verdigi için minnettar oldugunu belirten Biden, “Basbakan’a liderligi ve Ukrayna’yi desteklemek için ortak çabalarimiza olan kararli bagliligi için tesekkür etmek istiyorum” dedi.



“Ukrayna’yi desteklemek dünya çapinda bir taahhüt”

Ukrayna’nin egemenligini ve toprak bütünlügünü savunmak için Rus saldirganligina karsi Ukrayna’nin savasma yetenegini desteklemek dünya çapinda bir taahhüt oldugunu belirten Biden, “Birlesik Krallik geçtigimiz günlerde Ukrayna’ya Challenger 2 tanklari gönderecegini duyurdu. Fransa, AMX-10 RC zirhli savas araçlari ile katkida bulunuyor. ABD gibi Almanya Leopard tanklarina ek olarak bir Patriot füze bataryasi gönderiyor. Hollanda, Patriot füzesi gönderecek. Fransa, Kanada, Slovakya, Norveç ve digerleri, Ukrayna semalarinin güvenligini saglamak ve kelimenin tam anlamiyla Rusya’nin saldirganliginin hedefi olan masum sivillerin hayatlarini kurtarmak için kritik hava savunma sistemleri gönderdi. Polonya zirhli araçlar gönderiyor, Isveç savas araçlari bagisliyor, Italya topçu veriyor. Danimarka ve Estonya obüs gönderiyor. Letonya daha fazla Stinger füzesi sagliyor, Litvanya uçaksavar sagliyor ve Finlandiya kisa süre önce bugüne kadarki en büyük askeri yardim paketini duyurdu” dedi.



“Rusya’ya yönelik herhangi bir saldiri tehdidimiz yok”

ABD’nin müttefikleri ve ortaklari ile birlikte bugüne kadar Ukrayna’ya 3 binden fazla zirhli araç, 8 binden fazla topçu sistemi, 2 milyondan fazla topçu mühimmati, 50’den fazla gelismis çoklu roket firlatma sistemi gönderdiklerini aktaran Biden, “Bunlarin hepsi Ukrayna’nin Rusya’nin acimasiz saldirganligina karsi koymak için” dedi.

Bütün bu yardimlarin Ukrayna’nin topraklarini savunmasina ve korumasina yardim etmek için oldugunu belirten Biden, “Bu, Rusya için bir saldiri tehdidi degil. Rus birlikleri Rusya’ya ait olduklari yere dönerse, bu savas bugün bitecek. Rusya’ya yönelik herhangi bir saldiri tehdidimiz yok. Hepimizin istedigi bu, bu savasin bitmesi” dedi
Kaynak: İHA