Uzmanindan, Cumhuriyet Tarihinin En Kapsamli Borç Ve Ceza Yapilandirma Paketine Iliskin Degerlendirme

Pazartesi günü kabinede görüsülmesi beklenen cumhuriyet tarihinin en kapsamli borç ve ceza yapilandirma paketi hakkinda degerlendirmede bulunan Avukat Cem Duman, “Belirli bir tutarin altindaki bazi borçlarin tamami bazi borçlarin ise yüzde 90’inina kadara silinmesi söz konusu olabilecektir” dedi.

Uzmanindan, Cumhuriyet Tarihinin En Kapsamli Borç Ve Ceza Yapilandirma Paketine Iliskin Degerlendirme
Hafta basinda gerçeklestirilecek olan kabine toplantisinda görüsülmesi beklenen ve ‘cumhuriyet tarihinin en kapsamli yapilandirma paketi’ olarak nitelendirilen düzenleme, devlete 31 Aralik 2022’ye kadar olan ödenecek tüm borçlarin yapilandirilabilmesini içeriyor. Ayrica belediye, su, elektrik, vergi ve KYK borçlari gibi pek çok borcun yapilandirma paketinde yer almasi planlanirken, yapilandirilmasi planlanan toplam borç tutarinin da 500 milyar TL’nin üzerinde olmasi bekleniyor. Yapilandirma paketi hakkinda degerlendirmede bulunan Avukat Cem Duman, paketin Subat ayinda yasalasmasinin beklendigini belirtti.

“Bazi borçlarin yüzde 90’inina kadara silinmesi söz konusu olabilecektir”

Çesitli ceza ve borçlarin yapilandirilmasinin yani sira sirketler için matrah artirimi ve stok affi imkâninin da getirilme ihtimalinin oldugunu kaydeden Duman, “Milyonlarca vatandasin borç ve cezalarina cumhuriyet tarihinin en kapsamli yapilandirma paketi ile beraber 31 Aralik 2022’ye kadar olan devlete ödenecek tüm borçlar ile adli ve idari cezalara yapilandirma ve af imkâni getirilmesi beklenmektedir. Ayrica yapilandirma paketi ile belediyelere olan borçlar, elektrik borçlari, su borçlari, ögrenim kredisi(KYK) borçlari, vergi borçlari, SGK borçlari, trafik cezalari, nüfus cezalari, askerlik cezalari, kaçak geçis cezalari ve gümrük cezalarinin yer alacagi planlanmaktadir. Sirketler için ise matrah artirimi, kasa ve stok affi imkâni getirilmesi kuvvetle muhtemeldir. Belirli bir tutarin altindaki bazi borçlarin tamami bazi borçlarin ise yüzde 90’inina kadara silinmesi söz konusu olabilecektir. Keza daha önceki yapilandirmalarda oldugu gibi pesin veya taksitli ödeme imkâni getirilmesi söz konusudur” diye konustu.

“Yapilandirilmasi planlanan toplam borç tutari 500 milyar TL’nin üzerinde”

Yapilandirma paketi için basvuru sartlarinin teklif yasalastiktan sonra netlesecegini söyleyen Avukat Cem Duman, “Son dönemlerde sik sik ülke gündemine gelen üniversite mezunlarinin ögrencilik dönemlerinde kullanmis olduklari ögrenim kredileri ile ilgili yasadiklari sorunlara da TBMM kayitsiz kalmayarak yapilandirma kapsamina KYK borçlarini da dâhil etmeyi planlamaktadir. Kabinede görüsülmesi beklenen yapilandirma paketinden 4 milyon vatandasin faydalanmasi beklenmektedir. Yapilandirilmasi planlanan toplam borç tutari ise 500 milyar TL’nin üzerinde olacaktir. Bu rakamlar ise bize cumhuriyet tarihinin en büyük yapilandirma paketi olacagini isaret etmektedir. Yapilandirma paketinin ne zaman yürürlüge girecegi ve ne sekilde basvuru yapilacagi vatandaslarin ilgilendiren en önemli husustur. 23 Ocak Pazartesi günü kabinede yapilacak görüsmeden sonra paketin Subat ayinda yasalasmasi beklenmektedir. Paketin yasalasmasindan sonra basvuru sartlari netlesecektir ancak paketin Resmi Gazete’de yayimlandiktan sonra güncel borç durumu sorgulamasi yapilarak borç yapilandirma basvurusunu internet ortamindan veya devlet dairelerinden yapilmasi beklenmektedir” dedi.

Kaynak: İHA