Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Barajlar Olmazsa Kuraklikla Mücadele Edemezsiniz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Bursa’da 127 farkli yatirimin açilisini yaparak, "Aramizdaki bu sevgiden; bu asktan, gönül bagindan aldigimiz güçle insallah önce 2023 imtihanini basari ile verecegiz ardindan da ülkemizi dünyada hak ettigi yere çikaracak yeni atilimlara yönelecegiz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Barajlar Olmazsa Kuraklikla Mücadele Edemezsiniz'
Son 20 yilda 80 milyar liralik yatirim yaptiklarini hatirlatan Erdogan, kuraklikla mücadelenin baraj yapmakla olacagini, bu manada Türkiye genelinde önemli yatirimlari hayata geçirdiklerini ifade etti

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Bursa’da 127 farkli yatirimin açilisini gerçeklestirdi. Alanda bulunan 120 bin kisiye seslenen Erdogan, “Emniyetten rakamlari alayim dedim, yol boyu yolun sagi solu Bursa’da ne durumdayiz diye baktim, Verilen rakam 120 bini bugün astik. Masallah Rabbim bu coskunuzu daim kilsin. ‘Gücüne güç katmaya geldik’ diyor pankartta, ben de sizden güç almaya geldim. Kadim sehrin AK kadinlari yol boyu bizimle beraber oldu. Aramizdaki bu sevgiden bu asktan bu gönül bagindan aldigimiz güçle insallah önce 2023 imtihanini basari ile verecegiz ardindan da ülkemizi dünyada hak ettigi yere çikaracak yeni atilimlara yönelecegiz. Açilisini yapacagimiz yatirimlari paylasmak istiyorum. Egitimde ana okulundan liseye, pansiyondan spor salonuna bina güçlendirmesinden atölyeye çesitli ilçelerde 127 farkli yatirimi resmen bugün açiyoruz. Bursa Uludag, Bursa Teknik Üniversitelerimizin tamamlanan altyapi ve binalarinin resmi açilisini yapiyoruz. Mudanya Üniversitemizin fakülte, yüksekokul, enstitü, arastirma merkezi birimlerini bu egitim ögretim döneminde resmen faaliyete açiyoruz. Saglikta çesitli ilçelerimizde yapimi biten tesislerin açilislarini gerçeklestiriyoruz. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi binasi ile Orhangazi ve Gemlik adliye binalarini, emniyet müdürlügümüzün çesitli hizmet binalarinin resmi açilislarini bugün yapiyoruz. DSI tarafindan 1 milyar 745 milyon liralik yatirimla tamamlanan 14 milyar metreküp su depolama kapasitesine sahip Gemlik Büyükkumla Baraji’ni da buradan resmen hizmete açiyoruz” dedi.

“Kuraklik sorunu baraj yaparak çözülür”

Erdogan kuraklik meselesine de deginerek, “Kuraklik var. Soruyorlar, çare ne? Çare iste bizim de yaptigimiz gibi baraj insa etmek. Eger bu barajlariniz olmazsa kuraklikla mücadele edemezsiniz. TOKI’nin Dursunbey’in Karyagmaz Köyü’nün MustafaKemalPasa’ya nakletmesi için yaptigi 404 konut, 100 ahirin, Orhangazi 292 konut, Orhaneli 148 konutun, Gemlik’te tamamlanan 224 konutun dönüsümünün resmi açilisini da bugün burada yapiyoruz. Tarim Bakanligi’mizin çesitli birimleri tarafindan tamamlanan destekleme projelerinin, hizmet binalarinin, restorasyonlarin resmi açilislarini buradan gerçeklestiriyoruz. Bursa Büyüksehir Belediye’miz güncel degeri 4,6 milyar lirayi geçen 67 ayri projeyi Bursa’miza kazandirdi. Aralarinda Dagyenice Dogal Yasam Merkezi, Gökdere Millet Bahçesi’nin çok sayida yol yapimi, spor tesisi insaati, otopark, çevre düzenlemesi, araç alimi, aritma tesisinin de bulundugu bu yatirimlarin resmi açilisini da buradan yapiyoruz. Ayni sekilde ilçe belediyelerimizin tamamlanan yatirimlarini da resmen hizmete açiyoruz. Özel sektörümüzce sehrimize kazandirilan 30 milyar lirayi bulan 19 bin istihdam saglayacak 128 tesisin de resmi açilislarini gerçeklestiriyoruz. Toplam yatirim tutari güncel rakamla 12 milyar liraya varan kamu yatirimlari sehrimize hayirli olsun” diye konustu.

“Son 20 yilda Bursa’ya 80 milyar lira kamu yatirim yaptik”

“Hayata geçirilen projelerin sahiplerine baktigimizda hemen tamaminin ülkemizin gurur abidesi sirketler oldugunu görüyoruz. Belediyeler tarafindan 14 milyar lira tutarindaki yatirimin da simdiden sehrimize hayirli olmasini temenni ediyorum” diyerek sözlerini sürdüren Cumhurbaskani Erdogan, “Elbette Bursa’ya yaptiklarimiz bunlardan ibaret degil, son 20 yilda Bursa’ya toplamda 80 milyar tutarinda kamu yatirimi yaptik. Egitimde 10 bin 376 yeni derslik insa ettik. Bursa’ya ikinci devlet üniversitesi olarak Bursa Teknik Üniversitesi’ni kurduk, gençlik sporda 8071 kisi kapasiteli yüksekögrenim yurt binalari kazandirdik. 43 bin seyirci kapasiteli bir stadyumu biz yaptik. Toplam 72 adet spor tesisi kurduk. Sosyal yardimlarda Bursali ihtiyaç sahibi kardeslerimize toplam 7,2 milyar lira tutarinda kaynak aktardik. Saglikta Sehir Hastanemizin 3674 yatakli 28 hastane ile 86 saglik tesisi yaptik. 750 yatakli Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’ni hayata geçirdik. TOKI eliyle Bursa’da 25 bin 569 konut projesini hayata geçirdik. Yeni kampanya ile 8 binden fazla ev, 13 bin arsayi, 500 isyerini Bursalilara sunacagiz. Bursa’da riskli 14 bin evin dönüsümünü gerçeklestirdik. 17 farkli alanda kentsel dönüsüm çalismalarimiza devam ediyoruz. Sehirlerimize ruhunu veren tarihi sehir meydanlarimizi tarihe vefa geçmise saygi diyerek ihya ediyoruz. Osmanli’nin ilk baskenti Bursa’daki tarihi çarsi ve hanlar bölgesi de eski ihtisamina kavusuyor” ifadelerini kullandi.

“Bursa’nin tarihi siluetini gün yüzüne çikardik”

Bursa’nin tarihi siluetini adeta sehrin kalbini yeniden gün yüzüne çikardiklarini belirten Erdogan, “Bursali kardeslerimizin hayalini gerçeklestirmek için kamulastirma çalismalarimizla projeyi baslatmistik. Tarihi bölgeye zarar veren Zafer Plaza’nin ek binasiyla beraber toplam 38 binayi yiktik. Bölgeyi temizledik. Etrafini tamamen açtigimiz Ulucami çevresine 500 milyon liralik yatirim yapiyoruz. Ulucami ile Hanlar Bölgesi arasindaki baglantiyi güçlendirecek bu proje ile Bursa’ya 3 yeni meydan, yesil alanlar 12 bin 500 metrekarelik kapali otoparki kazandiriyoruz. Hanlar Bölgesi bünyesindeki 14 han, 1 bedesten, 13 açik çarsi, 18 üstü çarsi, 4 Pazaryeri, 21 cami, 177 sivil mimarlik örnegi, 1 okul, 3 türbesiyle bir açik hava müzesi olarak bölgeye gelenler kendilerini siirlerden hatirladigimiz o eski zamanlarda bulacaklar. Ayrica Bursa’da 11 adet millet bahçesi projemizden 4 tanesini tamamladik. Birini bugün açiyoruz. 3’ünün yapimina devem ediyoruz. Projelendirme çalismalari sürüyor. Ulastirmada Bursa’nin bölünmüs yol uzunlugunu 601 kilometreye çikardik. Istanbul Bursa Izmir otoyolunun önemli bir kismi sehrimizden geçiyor. Daha önce körfezi dolanmak için araciyla saatler harcayan Bursali kardeslerim artik dakikalar içinde karsiya geçiyor. Böylece Bursa’dan Istanbul’a bir saatte Izmir’e 3,5 saatte, Eskisehir’e 2,5 saatte varilabiliyor. Iznik çevre yolunu, Yenisehir, Bilecik Osmaneli yolunu, Mudanya Bursa Gemlik yolunu, Keles Domaniç yolunu, Keles çevre yolunu tamamladik. Bursa çevre otoyolu dogu kesimindeki onarim çalismalari ile Demirtas Organize Sanayi Kavsagi’ni bu yil bitiriyoruz. Bandirma, Bursa, Osmaneli hizli tren hattini 2025 yilinda hizmete açmayi planliyoruz. Fiziki gerçeklesmesi yüzde 40’i bulan metro projemizi de insallah yil sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“152 bin dekar arazinin sulanmasini saglayacak 6 baraj insaati sürüyor”

Erdogan sözlerine söyle devam etti: “Tarim ve ormanda Bursa’ya 22 baraj, 2 içme suyu tesisi, 45 sulama tesisi, 4 arazi toplulastirma, 20 taskin koruma tesisi, 17 gölet, 6 yer alti depolama tesisi, 12 HES insa ettik. 152 bin dekar arazinin sulanmasini saglayacak 6 barajin insaati sürüyor. Bursa’da 561 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtik. Bursali çiftçilerimize toplam 2,3 milyar lira tutarinda destek verdik. TOGG’a ev sahipligi yapan Bursa’ya 8 yeni OSB, 3 endüstri bölgesi, 2 Teknokent, 129 arastirma gelistirme merkezi, 30 tasarim merkezi kurduk. Bursali is insanlarimiza 17,3 milyar lira tutarinda prim destegi sagladik. Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi sehrimizin bu alandaki marka degerini yükseltecek, istihdam ve ihracati arttiracaktir. Enerjide dogalgaz abone sayisini 1 milyon 30 binin üzerine çikardik”

“Uludag’a Alan Baskanligi kurarak hak ettigi ihtimamla korunmasini sagladik”

Uludag’a Alan Baskanligi kurulmasiyla ilgili de konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Simdi size bir müjde veriyorum. Uludag Alan Baskanligi’ni kurarak, tabiat ve turizm merkezinin hak ettigi ihtimamla korunmasini sagladik. Geçtigimiz yil Türk Dünyasi Kültür Baskenti unvanini basariyla temsil eden Dünya Göçebe oyunlarina ev sahipligi yapan Bursa’miz ismini bir kez daha dünyaya duyurmustur. Önümüzdeki dönem Bursa’mizi yeni yüzyilin parlayan yildizi haline getirecek, yeni eserlerle birlikte olmayi sürdürecegiz. Gelin öyle bir ses verin ki, Marmara’nin karsi kiyilarindan bile duyulsun. Bursa, Türkiye yüzyilini birlikte insa etmeye hazir miyiz? Bursa, güvenli huzurlu müreffeh Türkiye’nin yolunda sandikta bir kez daha açmaya hazir miyiz? Bursa, disarida Türkiye düsmanlarinin içeride masalarinin heveslerini kursaklarinda birakmaya hazir miyiz? Bursa, Cumhuriyetimizin yeni asrini bir olarak, diri olarak, iri olarak kardes olarak Türkiye olarak hep birlikte kucaklamaya hazir miyiz?” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan miting sonunda toplu açilis ve temel atma törenlerine uzaktan baglandi.

Erdogan, Bölge Adliye Mahkemesi’nin yeni binasinin kurdelasi kesilirken, “Merdiven alti mahkeme salonlarindan buraya geldik. Onlar Türkiye’ye yakismiyordu” ifadelerini kullandi. Erdogan Görükle Üniversite metrosunun teme atma töreninde ise CHP Lideri’ne yüklenerek, “Bay Kemal yaninda birileriyle metroya binmis. Ne diyor, Paris’te bile yok diyor. Biz bunlari çoktan geçtik. Marmaray’i Avrasya’yi gördün mü, Pendik’te yaptigimiz metrolari gördün mü? Ümraniye’yi gördün mü? Yarin Kagithane IGA metrosunun açilisini yapiyoruz. Uzunlugu 34 kilometre. Ama bizimki Paris falan dinlemez. Bizimki, Istanbul metrosu. Bunlarla biz dünyaya örnek olduk. Hala oluyoruz. Buna alisacaklar. Benim milletim takdir ediyor. Bunlar ne yapiyor. Bunlar gidiyorlar. Sancaktepe’deki açtigimiz metro ile ilgili ne yazik ki tüpleri hafriyatla dolduruyorlar. Yarin Kagithane Istanbul Havalimani metrosunun açilisini yapacagiz. Bursa’miz hizli trende de masallah iyi gidiyor” dedi.

Erdogan, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nde, Beyçelik tarafindan yapilan 1,7 milyar liralik yeni yatirimin açilisini da online olarak yapti. Programin sonunda Bursa’daki toplu açilis törenleri için kurdela kesildi.
Kaynak: İHA