Soma Maden Müzesi Için Çalismalar Hizlandi

Soma Belediyesi tarafindan ilçeye kazandirilacak olan Maden Müzesi’nin projesi tamamlanarak "Soma Maden Müzesi Montaj Dahil Mal Alimi" ihalesinin gerçeklestirilecegi açiklandi.

Soma Maden Müzesi Için Çalismalar Hizlandi
Soma Belediyesi ihtiyaçlar dogrultusunda ilçenin farkli noktalarina yeni yatirimlar yapmaya devam ediyor.

Millet Bahçesi içinde yer alacak

Nihat Danisman Mahallesi’nde yer alan ve geçtigimiz yil yapimi tamamlanan Manisa’da ilk ve tek olan Soma Millet Bahçesi içerisinde 17 bin 750 metrekare çim alan, 35 çesit toplam 707 adet agaç, 30 bin 550 adet çali grubu ve 5 bin 250 adet aromatik bitki, dinlenme ve aktivite alanlari ile süs havuzu ve Millet Kiraathanesi yapisi içerisinde Kütüphane ve Maden Müzesi alani da bulunuyor.

Ilk kömür çikarilmasindan günümüz teknolojisine

Soma Maden Müzesi Montaj Dahil Mal Alimi isinde ilçede kömürün ilk bulundugu tarihi Darkale Mahallesi minyatürü ve kömürü ilk bulan Osman Aga heykeli, ilk dönem madenciliginde kullanilan Agaç Tahkimat ile çalisan kadin madenciler heykelleri ve yük tasimada kullanilan esek figürü heykeli, sonrasinda klasik madencilikte kullanilan TH Kasa Tahkimat ile martaperfaratör kullanan erkek madenci heykelleri ve yük tasiyan zincirli konveyör, günümüz madenciliginde kullanilan Yari Mekanize ve Tam Mekanize Sistem ile kesici yükleyici makineler ve bunlari kullanan erkek madenciler, son bölümde yine günümüz madenciliginde Açik Ocak minyatürü ve kömür çikarmak için kullanilan delici makine, itekleyici dozer, düzleyici greyder, yükleyici ekskavatör ve loder, tasiyici kamyon ve komatsu, gibi is makineleri ile son yillarda yapilan yenilenebilir enerji yatirimlari GES santrali ve RES tribünleri tasvir edilerek, süreç içerisinde kullanilan madencilik alet ve edevatlari bulunacak. Soma Belediyesi, ilçedeki linyit kömürü madenciligini yansitarak gençlerin ve çocuklarin dedelerinin ve babalarinin çalistigi is yerlerini tanimalari ve ziyaretçilerin de ilçedeki madencilik tarihini görmelerini saglayacak Soma Maden Müzesi kazandirmis olacak.

“Soma Maden Müzesini ilçemize kazandirmak istiyoruz”

23 Ocak 2023 tarihinde gerçeklestirilecek olan "Soma Maden Müzesi Montaj Dahil Mal Alimi Isi Ihalesi" ile hayata geçirilmesi hedeflenen Soma Maden Müzesi hakkinda bilgi veren Soma Belediye Baskani Ali Tulup, “Ilçemizdeki linyit kömürü madenciligi tarihini yansitarak gelecek kusaklarimizin öncesi ve günümüz madenciligini tanimalarina vesile olacagiz. Ayrica ilçemize gelen ziyaretçilerin de merak ettigi madenciligi onlara gösterme firsati olusturacagiz. Soma’da linyit kömürünün bulundugu ilk yillardan baslayarak simdiki zamana kadar ilçemiz madenciligi tarihini burada yansitarak, ziyaretçilerimize adeta madenci kardeslerimizin her gün yeraltina inerek alin teri ile evine nasil helal lokma getirdiklerini yasatmis olacagiz. Tamamlanmasi ile birlikte maden emekçi kardeslerimiz ile birlikte açilisini hedefledigimiz Soma Maden Müzesi’nin simdiden hayirli ugurlu olsun. Basta 301 maden sehidimiz olmak üzere tüm sehitlerimize Allah’tan rahmet, geride kalanlara saglik ve hayirli ömür diliyorum." dedi.

Kaynak: İHA