Bakan Kurum'dan 'Muhtesem Türk Sehirleri' Vurgusu

IZMIR – Izmir’de düzenlenen “Türkiye Yüzyilinda Sehirleri Fark Et, Insa Et” temali toplantiya katilan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, ‘Muhtesem Türk Sehirleri’ için çalismaya devam edeceklerini söyledi.

Bakan Kurum'dan 'Muhtesem Türk Sehirleri' Vurgusu
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Izmir’de “Türkiye Yüzyilinda Sehirleri Fark Et, Insa Et” temali MÜSIAD Türkiye Istisare Toplantisi’na katildi.

“Bizim bir sehir hayalimiz var” var diyen Bakan Kurum, “Medeniyetimizin kadim komsuluk ve mahalle kültürüne simsiki bagli bir sehir, sosyal, ekonomik ve mekansal esitsizliklerin olmadigi bir sehir, dayanismanin, kardesligin en güzel sekilde yasandigi bir sehir, hizmetlerin herkes için erisilebilir kilindigi, kültürün ve sanatin en özgür düzeyde yasandigi, insan için çözüm üreten yenilikçi bir sehir tasavvur ediyoruz ve istiyoruz. Burada da MÜSIAD’daki siz degerli kardeslerimizle birlikte ‘Muhtesem Türk Sehirleri’ için çalismaya devam edecegiz. Biz 20 yildir belirli bir planlamasi olmayan, kontrolsüzce büyüyen, sürdürülemez ve dirençsiz sehirlerimizi; gelecege ulasabilen, esnek, dayanikli ve sürdürülebilir sehirlere dönüstürme gayreti içinde olduk. Bu anlamda 81 ilimizin tamaminda, sürdürülebilir kentsel dönüsümü hizli, yerinde ve gönüllü ilkeleriyle yürütüyoruz” dedi.

Bakan Kurum, bugüne kadar tüm Türkiye’de tam 3 milyon 200 bin konutun yenilendigini, bir seferberlik anlayisiyla sahada da 250 bin konutun dönüsüm çalismalarinin devam ettigini hatirlatti. Kurum, Izmir’de de riskli yapi olarak tespit edilen 57 bin 109 konut ve is yerinin dönüsümünü gerçeklestirdiklerini kaydetti.



“Izmir’imizi asla liyakatsizligin, belirsizligin, is bilmezligin insafina terk etmedik”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, program öncesi depremzede vatandaslarla yaptigi görüsmeleri hatirlatarak, “Izmir’imizi asla liyakatsizligin, belirsizligin, is bilmezligin insafina terk etmedik, terk etmeyecegiz. Neden terk etmeyecegiz biliyor musunuz? Bugün Baris Sitesi’ndeki yeni evine misafir oldugumuz Hatice Teyze’mizin gözlerinde Izmir’in gelecegini gördüm, umudu gördüm. Depremde en büyük acinin yasandigi Riza Bey Apartmani’ni ziyaret ettim. Orada da çocuklarimizin gözünde Izmir’in istikbalini gördüm, umudu gördüm, Izmir’e dair beklentiyi gördüm. Biz artik her zamankinden daha kararliyiz. Insallah istiklalin sehrini kültürel ve tarihi dokusuna uygun, iklime uyumlu ve sürdürülebilir akilli sehir uygulamalariyla istikbalin de sehri yapacagiz. Bunun için, Hatice Teyze’mizin umutlari için, Riza Bey Apartmani’ndaki yavrularimiz için var gücümüzle çalisacagiz” diye konustu.



“Çözüm sürdürülebilir düsüncede”

Özellikle son yillarda karsilastigimiz iklim krizi, küresel sorunlar ve ekonomik buhranlarin bizlere benimsedigimiz genel geçer kavramlarin degismesi gerektiginin sinyalini verdigini söyleyen Bakan Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

“8 milyar insanlik âlemi, basini ellerinin arasina alip bir istikamet belirlemeli ve bu yolda emin adimlarla ilerlemelidir. Iste tam da bu esikte karsimiza çözüm olarak ‘sürdürülebilirlik’ kavrami geliyor. Çözüm sürdürülebilir düsüncede, sürdürülebilir müzakerede, sürdürülebilir eylemdedir.”

"Dönemin ihtiyaçlarina cevap vermiyordu"

Özellikle 21. yüzyilda, gelisen teknolojiyle birlikte kentlerin dogal afetlere ve krizlere karsi dirençli olarak planlanmasi da sürdürülebilirlik tartismalarinda ilk siralarda yer aldigini söyleyen Bakan Kurum, “2000’li yillarin basina kadar ülkemizde uygulanan sehircilik politikalari maalesef dönemin ihtiyaçlarina cevap veremeyen, sikintilara çözüm bulamayan kirilgan, klasik bir sehircilik anlayisiydi. Ne zaman bir sorun olsa gelecege dönük planlama yapilmiyordu. Artik bu anlayisi yasadigimiz dogal afetler, salgin hastaliklar ve diger tüm krizler karsisinda dirençli olacak, adaptasyon saglayacak ve kriz yönetecek bir politika ile degistirmek zorunda oldugumuzu herkes gördü” dedi.

Bakan Kurum, AK Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte medeniyetin isaret ettigi sehirlerdeki sürdürülebilirlik anlayisini 5 temel prensiple hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.

“Yesil dönüsümde liderlik eden ülke olmak zorundayiz”

Yesil dönüsümde liderlik eden ülke olmak zorundayiz” diyen Bakan Kurum, “Bunu da sanayicilerimizle yapacagiz. Teknolojiyi ihraç eden ülke olmak istiyoruz. Bunu sanayicilerimizle yürütecegiz” ifadelerini kullandi.

Bakan Kurum, “Insa edildigi yillarda, sehrin disinda yer alan sanayi alanlarimiz, sehirlerin genislemesiyle beraber merkezde kaldi. Bu da trafik yogunlugundan saglik sorunlarina; görüntü kirliliginden fiziksel kirlilige kadar çok çesitli problemlere sebep oluyordu. Esnafimizin ihtiyaçlarini karsilayamayacak duruma gelen sanayi alanlarimizi kentlerimizin disina tasiyoruz. Bu çerçevede sehirlerimizin ekonomisini, yatirim potansiyelini güçlendirecek 10 bin sanayi dükkanimizi ‘Sanayide Yesil Dönüsüm’ anlayisiyla 81 sehrimizde insa ediyoruz” dedi.



“Müreffeh bir Türkiye için var gücüyle çalisiyor”

Müstakil Sanayici ve Is Adamlari Derneginin Türkiye’nin en büyük, en güzide meslek ve sivil toplum kuruluslarindan biri oldugunu belirten Bakan Kurum, dernegin kuruldugu günden bu yana, insani hedefleriyle çaginin çok ötesine hitap ettigini ve ülkenin sosyo-ekonomik hayatina yeni bir soluk getirdigini belirtti.

Kurum, "Bugün yurt içi ve yurt disinda en yaygin küresel sivil toplum agina sahip olan MÜSIAD’imiz, bölgesinde etkin, dünyada saygin, müreffeh bir Türkiye için var gücüyle çalisiyor. Biz de yaptigi her hayirli ve güzel islerinde MÜSIAD’imizin yaninda oluyoruz. Ben dernegimizin yapmis oldugu çalismalari ülkemizin, milletimizin, ekonomimizin gelecegi adina son derece kiymetli buluyorum ve Türkiye yüzyilini hazirlayan yatirimlar olduguna inaniyor, MÜSIAD ailesinin her bir üyesini tebrik ediyorum. Her birinize ayri ayri tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Rekor oyla gereken cevabi verecekler”

Bakan Kurum, “Insallah hem kentsel dönüsüm hem de yeni üretecegimiz sosyal konutlarin ardindan, Izmir’imizde afetlere karsi dirençsiz tek bir sagliksiz yapi, tek bir çöküntü alani kalmayincaya kadar, Izmir’deki körfez kokusunu giderene dek, çalismalarimiza araliksiz devam edecegiz. Çöp çukur anlayisina da insallah Izmirli kardeslerimiz Cumhurbaskanimiza rekor oyla destek olacak ve gereken cevabi verecek” diyerek sözlerini noktaladi.

“Türkiye yeniden imar ve insa edilmeye baslamistir”

AK Parti Izmir Milletvekili Necip Nasir ise söyle konustu:

“Son 20 yilda yapilan yasal düzenleme ve uygulamalarla Türkiye yeniden imar ve insa edilmeye baslamistir. 3 milyon 200 bin konutun dönüsümüyle 13 milyon vatandasimizin güvenle yasamasi saglanmistir. 1 milyon 170 bin sosyal konut yapilmistir.”

“Örnek sehirler kurmak zorundayiz”

MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali, “Yakin tarihimizde yasanan afetler, felaketler, çarpik kentlesme süreçleri gibi yasananlardan ibret alarak hatalarin tekrar edilmesinin önüne geçebiliriz. Örnek sehirler kurmak zorundayiz. Evlerimiz, binalarimiz, sehirlerimiz bizim aynamiz gibidir. Akilli sehirler kuralim ama sehirlerin kalbini ihmal etmeyelim. Gençlerimizi, kadinlarimizi, çocuklarimizi içine alarak topyekun sosyal ve kültürel bir çevre olusturmaliyiz. Sehirlerimizi teknolojik gelismelerle donatalim ama sehirlerin ruhunu da öldürmeyelim. Bizim köklü ve muhtesem tarihimizde oldugu gibi istikbalimiz için ideallerimiz var” dedi.



“Izmir’de açmazlarin asilamadigini görüyoruz”

MÜSIAD Izmir Sube Baskani Bilal Saygili da, “Bu kardesiniz 30 yildir dünyanin dört bir yanina gidiyor. Sehircilik anlayisinin uygulamalarina hep o sehirlerde imrendim ama artik durum çok sükür böyle degil. Ülkemizin geldigi nokta Amerika’dan, Avrupa’dan geri degil. Izmir’imize baktigimizda açmazlarin asilamadigini görüyoruz” diyerek Harmandali’ndaki çöp depolama alani görüntülerini salona izletti.

Saygili, ”Çevre kirliligi konusunda perisan haldeyiz. Burasi her an patlayacak bomba halinde. Izmir’in merkezindeki çöp toplama sisteminin durumu bu sekilde. Körfez temizligi problemi, sürdürülebilir metotlarla yapilmamakta. Bu da büyük koku sorunu ve canlilarin yasamini tehdit etmekte. Çarpik kentlesme sorunu var. Izmir’in neredeyse her ilçesinde çarpik kentlesme var. Izmir bu görüntüden kurtarilmali. Sanayi sitelerimize ne tir ne de kamyon girebiliyor. Sanayi sitelerinde 10 bin isletme var. Sehir içine sikismis sanayi sitelerinin merkezin disina çikarilmasi gerekiyor. Izmir’in ihtiyaci olan master plani ne yazik ki yapilmiyor” ifadelerini kullandi.

“Izmir çürüyor”

Yurt disindan gelen misafirlerini havalimanindan alip Karabaglar, Yesildere, Tepecik güzergahindan geçirdigini belirten Saygili, “Mahcup oluyorum, utaniyorum. Londra’dan, Paris’ten gelen müsteri ‘Kaliteli ürünler üretiyorsunuz ama sehir ne durumda’ dediginde verecek cevabimiz olmuyor. Sizlerin Izmir’in imar, altyapi, sehircilik sorunlariyla yakindan ilgilendiginizi biliyoruz. Yerel yönetimlerin ne yazik ki size eslik etmediklerine de sahidiz. Izmir çürüyor. Tarihimiz degil, sehir çürüyor. MÜSIAD olarak Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu vizyonda Izmir’in teknoloji ile baglantili inovatif ve yasanabilir kent haline gelmesinde her türlü sorumluluga haziriz” sözlerine yer verdi.

“Çöplerin Bergama’ya tasinmasina müsaade etmeyiz”

Saygili’nin sözleri üzerine konusan AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hamza Dag ise söyle konustu:

“Harmandali çöplügü, 10 senedir konustugumuz konu. Burasi artik sürdürülebilir degil. Harmandali’na çözüm bulunmazsa il Ümraniye çöplügüne dogru gidiyor. ‘Gelin dogru bir yerde bu isi çözelim’ diyoruz ama ne yazik ki orayla ilgili çözüm üretilmedigi gibi simdi duyuyoruz ki o çöplükte yer olmadigi için çöpleri Bergama’ya tasiyacaklarmis. Bergama’da AK Parti’li belediye var. Bunun için mi Bergama’ya tasiyacaksiniz? Buna müsaade etmeyiz. Gerekirse tüm Bergamali hemsehrilerimizi oraya yigariz böyle emrivaki bir seye müsaade etmeyiz.”

Kur’an-i Kerim tilaveti ile açilisi yapilan toplantiya Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, Izmir Il Emniyet Müdürü Mehmet Sahne, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hamza Dag, AK Parti Izmir Il Baskani Kerem Ali Süreli ve AK Parti Izmir Milletvekilleri, MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali, Izmir Sube Baskani Bilal Saygili ile çok sayida is dünyasi temsilcisi katildi.

Kaynak: İHA