ABD Savunma Bakani Austin'den Ukrayna'ya Askeri Yardim Çagrisi Açiklamasi 'Daha Derine Inmenin Zamani Geldi'

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Ramstein Hava Üssünde gerçeklestirilen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantisinda Ukrayna’ya askeri yardimin arttirilmasi çagrisinda bulunarak, “Daha derine inmenin zamani geldi. Ukrayna halki bizi izliyor. Kremlin bizi izliyor. Ukrayna’nin kendisini Rusya’nin emperyalist saldirganligina karsi savunmasina yardim etme kararliligimizdan vazgeçmeyecegiz” dedi.

ABD Savunma Bakani Austin'den Ukrayna'ya Askeri Yardim Çagrisi Açiklamasi 'Daha Derine Inmenin Zamani Geldi'
NATO’nun Almanya’da bulunan Ramstein Hava Üssünde 50’ye yakin ülkenin yer aldigi Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantisi’nin 8. si gerçeklestirildi.

Türkiye’den Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in katildigi toplantiya Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy de video konferans yöntemiyle baglandi. Toplantinin açilis konusmasini yapan ABD Savunma Bakani Lloyd, “Oldukça çalkantili bir dönemde bir araya geliyoruz. Ancak bu tabloya bakarsaniz Temas Grubunun kararliligini ve birligini görürsünüz. Yaklasik 50 ülke, Ukrayna’nin kendisini savunmasina ve gelecekteki tehditleri caydirmasina yardimci olmak için adim atti” ifadelerini kullandi. Austin, “(Rusya Devlet Baskani) Vladimir Putin 11 ay önce hiçbir nedeni olmadan isgali baslattiginda Ukrayna’nin öylece yerle bir olacagini ve dünyanin da öylece izleyecegini düsündü. Ancak Putin, Ukrayna halkinin cesaretini, Ukrayna ordusunun kabiliyetini, ekrandakini (Zelenskiy) ve bu masanin etrafindakileri hesaba katmadi. Ama hizimizi ve kararliligimizi sürdürmemiz gerekiyor. Daha da derine inmemiz gerekiyor. Simdi, dünya ve Ukrayna için belirleyici bir an. Bu yüzden hata yapmamaliyiz. Ukrayna’nin mesru müdafaasini sonuna kadar destekleyecegiz” ifadelerini kullandi.

“Rusya’nin saldirilari, Ukrayna’nin moralini bozma üzerine planlandi”

Rusya’nin saldirganlik ve fethetme egiliminde oldugunu bildiklerini söyleyen Austin, “Rus güçleri korkunç saldirilarini artirarak çok sayida masum Ukraynaliyi öldürdü. Rusya’nin acimasizligini daha birkaç gün önce Dnipro sehrinde bir kez daha gördük. Bir Rus füzesi apartmana isabet etti ve çocuklar da dahil olmak üzere en az 46 sivili öldürdü. Kremlin güçleri Ukrayna sehirlerini ve vatandaslarini bombalamaya devam ediyor. Rus güçleri enerji santrallerini, tiyatrolari, spor sahalarini, Ukrayna tarihi ve kültürünün merkezlerini hedef aldi. Rusya’nin saldirilari, Ukrayna’nin moralini bozma üzerine planlandi. Ama basarisiz oldular” seklinde konustu.



“ABD’nin Ukrayna’ya yeni askeri yardim paketinin degeri 2.5 milyar dolar”

Austin, “Rusya’nin cephanesi bitiyor. Savasta önemli kayiplar yasiyor. Trajik ve gereksiz saldirilarini yapabilmek için kalan birkaç ortagina bakiyor. Ancak Iran ve Kuzey Kore Rusya’ya malzeme sagladiklarini kabul etmeyecek” dedi.

Austin, “ABD’nin Ukrayna’ya yaptigi güvenlik yardimini büyük ölçüde artirmasindan özellikle gurur duyuyorum. Geçen ay ABD, bir Patriot hava savunma sistemi ve ilgili mühimmati saglayacagini duyurdu. Bradley muharebe araçlarini ve diger zirhli araçlari da bu büyük güvenlik yardimi paketine dahil ettik. Bugün de Ukrayna’nin cephedeki acil ihtiyaçlarini karsilamaya yardimci olan yeni bir büyük güvenlik yardimini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu yeni askeri yardim paketinin degeri 2.5 milyar dolari buluyor ve simdiye kadarki en büyük paketlerden biri. Rusya’nin Subat ayinda baslattigi sebepsiz isgalinden bu yana ABD, Ukrayna’ya güvenlik yardimini 26.7 milyar dolarin üzerine çikardi” diye konustu.



ABD, Ukrayna’ya 59 Bradley, 90 Stryker, 53 MRAP ve 350 zirhli Humvee araci gönderiyor

Yeni askeri yardim paketinin hava savunma sistemi de içerdigini aktaran Austin, “Buna NASAMS mühimmati ve 8 Avenger hava savunma sistemi de dahildir. Yeni yardim paketi ayni zamanda Ukrayna’nin acil zirh ve savas araçlari ihtiyacini karsilamaya da yardimci oluyor. Bu kapsamda 59 Bradley, 90 Stryker, 53 MRAP ve 350 zirhli Humvee araçlari sagliyoruz. Ayrica binlerce top mermisi daha gönderiyoruz. Dolayisiyla ABD, Ukrayna’nin kendini savunmasina yardim etmek için üzerine düseni yapmaya ve liderlik etmeye kararli” ifadelerini kullandi.

“Hava savunma yardimlari, bu Temas Grubunun dogrudan sonucudur”

ABD’nin Ukrayna askerlerine egitim de saglayacagini vurgulayan Austin, bunun Avrupa Birligi ve diger ülkelerle birlikte uyum içinde yapilacagini kaydetti.

Austin, “Ukrayna’nin savunmasini desteklemek için degerli müttefiklerimiz ve ortaklarimizla birlikte durmaktan gurur duyuyoruz. Polonya zirhli araçlar saglamada, Ukrayna kuvvetlerine egitim vermede ve Ukraynali mültecilere ev sahipligi yapmada lider olmustur. Almanya da Ukrayna için Patriot hava savunma sistemi ve Marder piyade savas araci saglayacagini açikladi.

Geçtigimiz hafta Kanada ise Ukrayna’ya NASAMS hava savunma sistemi saglayacagini duyurdu. Bu, Ukrayna’nin hava savunma gücüne yapilan büyük bir yatirim. Fransa ayrica önemli miktarda AMX-10 tank bagisi yaptigini duyurdu. Birçok Avrupa ülkesi, AB’nin Ukrayna’ya Askeri Yardim Misyonu kapsaminda kendi egitim girisimlerini açikladi.

Özellikle hava savunma yardimlariyla ilgili bu duyurular, bu Temas Grubunun dogrudan sonucudur” seklinde konustu.



“Bugün Ukraynali dostlarimiz, en acil ihtiyaçlarini masaya yatiracak”

Austin, “Bugün de önemli çalismalarimiza birlikte devam edecegiz. Ukraynali dostlarimiz, hava savunma ve zirhli araçlar basta olmak üzere karadaki durumu ve en acil ihtiyaçlarini masaya yatiracak. Ardindan tamamlayici egitim girisimlerimizi ele alacagiz. Ayrica bugün buradaki birçok ülkeden Ukrayna’nin mesru müdafaasina yönelik destegini duyacagiz” dedi.

Rusya’nin toparlanmaya çalistigini, orduya yeni askerler aldigini belirten Austin, “Bu yavaslamamiz gereken bir an degil. Daha derine inmenin zamani geldi. Ukrayna halki bizi izliyor. Kremlin bizi izliyor. Yani pes etmeyecegiz. Ukrayna’nin kendisini Rusya’nin emperyalist saldirganligina karsi savunmasina yardim etme kararliligimizdan vazgeçmeyecegiz” dedi.



Zelenskiy’den askeri yardimda “hizlanma” çagrisi

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ise konusmasinda, “Bu birlik için size minnettarim. Bu, diyalog ve is birligi formati. Sonuçlarini Ukrayna’daki savas alaninda görüyoruz. Tesekkür ederim. Birlikteligimizin her yeni toplantida daha da güçlenecegine inaniyorum. Ama çok zamanimiz var mi? Hayir. Terör tartismaya izin vermez. Sehirleri yakan terör, özgürlük savunucularinin kendisine karsi silahlarinin tükendigini hissedince küstahlasiyor. Rusya’nin savasi gecikmelere izin vermiyor. Size yüzlerce kez tesekkür edebilirim ve simdiye kadar yaptiklarimiza bakildiginda kesinlikle adil olacaktir. Sagladiginiz silahlar için hepinize gerçekten minnettarim. Hepsi, halkimizi i terörden kurtarmaya yardimci oluyor, ancak zaman bir Rus silahi gibi hareket etmeye devam ediyor. Hizlanmak zorundayiz. Sizinle müzakere ettigimiz hava savunma sistemi, mühimmatlar, zirhli araçlar ve tanklar gibi zaman da ortak silahimiz haline gelmeli ve aslinda zaferi saglayacak olan bu. Nefretin hüküm sürdügü böyle bir dünya düzenine izin vermeyeceginizden eminim” seklinde konustu.



“Kremlin kaybetmeli”

Rusya’nin hukuku ve evrensel insani degerleri yok etmek istedigini söyleyen Zelenskiy, “Rus birlikleri, Ukrayna topraklarindaki eylemleriyle tam da bunun için savasiyor. Dünyaya nefret etmeyi ögretmek için. Bu yüzden hizlanmaliyiz. Bunu yapmaya mecburuz. Çocugunu kurtaran bir baba ya da anne kadar hizli hareket etmeliyiz. Kremlin kaybetmeli” dedi.

Kaynak: İHA