Türkiye Ve ABD'den Ortak Açiklama

Disisleri Bakanligi, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasi 4. Toplantisina iliskin açiklama yayimladi. Türkiye ve ABD tarafindan yayimlanan ortak açiklamada, “Taraflar, genis bir yelpazedeki ikili isbirligi hakkinda kapsamli bir diyalog gerçeklestirmis ve NATO Müttefikleri olarak ortakligimizin önemini vurgulamistir” denildi.

Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, “Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile ABD Disisleri Bakani Antony J. Blinken, Türkiye - ABD Stratejik Mekanizmasi’nin dördüncü toplantisini 18 Ocak 2023 tarihinde Vasington’da gerçeklestirmislerdir. Stratejik Mekanizma çerçevesinde, Disisleri Bakan Yardimcisi Büyükelçi Sedat Önal da ABD Disisleri Bakanligi Siyasi Islerden Sorumlu Müstesari Büyükelçi Victoria Nuland’la bir araya gelmistir. Taraflar, genis bir yelpazedeki ikili isbirligi hakkinda kapsamli bir diyalog gerçeklestirmis ve NATO Müttefikleri olarak ortakligimizin önemini vurgulamistir. Bakan Çavusoglu ve Bakan Blinken, ortakliklarini ve Disisleri Bakanliklari üst düzey yetkilileri baskanliginda 17 Ocak 2023 tarihinde Vasington’da kurumlararasi katilimla gerçeklestirilen görüsmeleri temel almislardir. Bakan Çavusoglu ve Bakan Blinken, somut ve sonuç odakli ikili pozitif gündeme bagliliklarini yinelemislerdir. Bakanlar, Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonu dahil olmak üzere, Türkiye - ABD savunma ortakliginin güçlendirilmesini ele almislardir. Bakan Çavusoglu ve Bakan Blinken, Rusya’nin kabul edilemez savasi karsisinda Ukrayna’nin egemenligi ve toprak bütünlügüne açik desteklerinin altini çizmisler, savasi sona erdirecek bir çözüm bulunmasina yönelik desteklerini teyit etmisleridir” ifadelerine yer verildi.

ABD’nin Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi’nin hayata geçirilmesindeki arabulucu rolü nedeniyle Türkiye’ye tesekkür ettigi belirtilen açiklamada, iki tarafin da hayat kurtarici nitelikteki söz konusu mekanizmanin, küresel tahil talebini karsilamaya yetecek kapasitede isletilmesi ihtiyaci üzerinde durdugu aktarildi.

Bakan Çavusoglu ve Bakan Blinken’in Güney Kafkasya’da barisin ilerletilmesine yönelik esgüdüm ve isbirliginin artirilmasinda mutabik kaldiginin aktarildigi açiklamada, “Taraflar mevcut tehdit ve sinamalar karsisinda NATO kapsamindaki esgüdümün ve dayanismanin artirilmasinin yollarinin ele almislardir. Müttefikler olarak müsterek savunmanin yani sira NATO’nun Açik Kapi Politikasi’na yönelik süregelen bagliliklarini yinelemislerdir” vurgusu yapildi.

Türkiye, Finlandiya ve Isveç arasinda, Finlandiya ve Isveç’in NATO Ittifaki’na katilim basvurularinin ilerletilmesi amaciyla imzalanan üçlü mutabakatin uygulanmasinin görüsüldügünün aktarildigi açiklamada, “Bakan Çavusoglu ve Bakan Blinken, Dogu Akdeniz’deki durumu ele almis ve istikrar ile iletisim kanallarinin muhafazasinin önemi üzerinde mutabik kalmistir. Bakan Çavusoglu ve Bakan Blinken, terörizmin her tür ve tezahürüyle mücadele gerekliligini teyit etmistir. Bu baglamda Türkiye ve ABD, kolluk kuvvetleri ve bilgi paylasimina dayanan mevcut isbirligi temelinde, Stratejik Mekanizma bünyesinde terörizmle mücadele istisareleri düzenlenmesini planlamaktadir. Bakan Blinken, 13 Kasim 2022 tarihinde Istanbul’da yasanan terör saldirisini bir kez daha kinamis ve ABD’nin, Türkiye’yle terörle mücadelesinde omuz omuza durdugunu teyit etmistir. Taraflar, basta PKK ve DEAS olmak üzere, terör örgütleriyle mücadele çabalarinda yakin esgüdüm ve isbirliginin korunmasini öngörmüstür” denildi.

Açiklamanin devaminda ise, "Taraflar, Suriye krizinin tüm veçhelerini ele almis ve Türkiye ile ABD’nin, 2254 sayili BMGK karari dogrultusunda Suriyelilerin öncülügündeki bir siyasi sürece bagliliklarini tekrarlamistir. Taraflar, Suriye’ye yönelik sinirötesi insani yardim mekanizmasinin süresini uzatan son BM Güvenlik Konseyi kararini memnuniyetle karsilamistir. Her iki taraf ayrica, artan ekonomik ve güvenlik isbirligi yoluyla bölgesel istikrar ve baglantilar tesis edilmesi ihtiyaci da dahil olmak üzere, Ortadogu ve Afrika’ya iliskin daha genis kapsamli konulari da görüsmüstür. Bakan Çavusoglu ve Bakan Blinken, Türkiye-ABD ikili ticari iliskilerinde devam eden büyümeyi takdirle karsilamistir. Ekonomik isbirligi ve mevcut ikili mekanizmalar yoluyla bölgesel ve küresel ekonomik firsatlarin degerlendirilmesinin önemini yinelemislerdir. Taraflar, enerji güvenligini güçlendirmek ve temiz enerjiye dayali bir gelecege geçis amaciyla Iklim ve Enerji Diyalogu tesisini desteklemistir. Türkiye ve ABD, ikili pozitif gündemdeki ivmenin korunmasi ve ilerlemenin degerlendirilmesi için Stratejik Mekanizma kapsamindaki temaslari sürdürmeye karar vermistir. Her iki taraf, Stratejik Mekanizma kapsaminda, en üst düzey dahil olmak üzere, artan ikili görüsmeleri memnuniyetle karsilamaktadir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA