Mübadillerin Yanlarinda Getirdikleri Asirlik Esyalar Dernek Binasinda Sergileniyor

Mübadele sirasinda Balkanlardan Sinop’a yerlesen muhacirlerin yanlarinda getirdikleri yapimi 100 yildan daha eski olan günlük kullanilabilecek esyalar ve çesitli örtüler, dernek binasinda ziyaretçilere sergileniyor.

Mübadillerin Yanlarinda Getirdikleri Asirlik Esyalar Dernek Binasinda Sergileniyor
Sinop Mübadele ve Balkan Halklari Kültür Arastirmalari ve Dayanisma Dernegi, 100 yil önce göç ederken atalarinin yanlarinda getirdikleri her biri en az 100 yillik olan çesitli günlük kullanim esyalari, örtüler, kiyafetler ve tarim aletlerini dernek binasinda olusturduklari odalarda ziyaretçilere sergiliyor.

Dernek binasinin kendilerine 2020 yilinda Sinop Belediyesi tarafindan tahsis edildigini kaydeden Sinop Mübadele ve Balkan Halklari Kültür Arastirmalari ve Dayanisma Dernegi Baskani Kenan Aral, “Dernegimizi kurdugumuz günden bu yana köylerden birinci kusak mübadillerin getirmis oldugu objeleri topluyoruz. Bu binamiz 2020 yilinda açildi, tabi pandemi baslayinca iki yil pek etkinlik yapamadik ama binamiz devamli büyüdü. Her gelen mübadil vatandaslarimiz köylerinden evlerinden bulduklari esyalari getirdiler, biz de düzenledik. Binamizi il içi ve disindan ziyaret eden çok, her gün açik tutmaya çalisiyoruz günde ortalama 10-15 kisi geliyor” diye konustu.

Dernegi ziyaret edenlerin olusturulan sergiye ilgi gösterdiklerini söyleyen Aral, “1923’te Yunanistan ile yapilan anlasma geregi yanlarinda getirebildikleri kullanilabilecek mutfak, çeyiz, sandik esyalari. Biz bunlari gelecek nesillere aktarmaya çalisiyoruz. Esyalar 100 yilin üzerinde, zaten bu yil hem Cumhuriyetimizin hem de mübadelenin 100. yili” seklinde konustu.

Mübadelenin 100. yilinda dernek olarak yürütecekleri faaliyetleri anlatan ’Mübadelenin 100.yili Kültür ve Göreneklerimiz’ Proje Koordinatörü Sevgi Aral, “Ilk önce 28 Ocak’ta göç yollarinda ölenlerimizin anisina denize karanfil birakacagiz. Onun disinda 10 Mart’ta mübadele ve göç yollarini anlatmak üzere Dokuz Eylül Üniversitesi ile Sinop Üniversitesi is birliginde panel yapilacak. Ardindan Balkan kültür ve yemeklerinin tanitimini hem dernegimizde hem de mübadil köylerimiz olan Hacioglu ve Karacaköy’deki teyzelerimizle beraber yaparak kitap çikaracagiz” dedi.

Kaynak: İHA