Fransa'da Emeklilik Yasinin Yükseltilmesine Karsi Binlerce Kisi Sokaga Çikti

Fransa’da Basbakan Elisabeth Borne’un emeklilik yasinin 2030 yilina kadar 64’e çikarilacagi yönündeki açiklamalarinin ardindan baskent Paris basta olmak üzere ülkenin çesitli noktalarinda protestolar düzenlendi.

Fransa'da Emeklilik Yasinin Yükseltilmesine Karsi Binlerce Kisi Sokaga Çikti


Fransa’da Basbakan Elisabeth Borne’un açikladigi emeklilik yasasinin ardindan yapilan grev çagrilari sonucunda baskent Paris basta olmak üzere ülkenin çesitli noktalarinda binlerce kisi sokaklara döküldü. Borne’un emeklilik yasinin 2030 yilina kadar 64’e çikarilacagi yönündeki açiklamalarina tepki gösteren binlerce kisinin katilimiyla 200’den fazla protesto düzenlendi.

Baskent Paris’teki Republique Meydani’nda (Cumhuriyet Meydani) toplanan binlerce protestocu sloganlar atarak yürüyüs gerçeklestirdi. Nantes, Lyon, Bordeaux, Marsilya, Toulouse kentlerinde de düzenlenen protestolara demir yolu ve kamu sektörü çalisanlari katildi.

Protestolar nedeniyle toplu tasima durma nokta geldi, bazi okullar ise tatil edildi.

Fransiz bakan uyarmisti

Fransa’da Ulastirmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, basina yaptigi açiklamada protestolar nedeniyle toplu tasimada zorluklar yasanabilecegini söylemisti. Fransizlara, protesto günü seyahatlerini ertelemelerini tavsiye eden Beaune, protestonun uzatilmamasindan yana oldugunu da belirtmisti.

Grev çagrisi yapilmisti

Borne’un emeklilik yasinin 2030 yilina kadar 64’e çikarilacagi yönündeki açiklamalarin ardindan ülkenin en büyük 8 sendikasi 19 Ocak’ta 1 günlük grev çagrisi yapmisti. Sendika liderleriyle yaptigi toplantinin ardindan açiklamalarda bulunan Fransiz Demokratik Isçi Konfederasyonu (CFDT) lideri Laurent Berger, "Hiçbir sey bu kadar acimasiz bir reformu hakli çikaramaz" demisti. Sendikalar, grevlerin uzun vadede emeklilik yasasina karsi güçlü bir hareket baslatmayi amaçladigini belirtmisti. Parlamentonun alt kanadinda oylari belirleyici olacak Cumhuriyetçiler Grubu’nun (LR) lideri Olivier Marleix, Borne’un açiklamalarina olumlu tepki vermisti. Kisilerin emeklilik yasina yaklastiklarinda is bulabilmelerini saglamak için daha fazla çaba gösterilmesini isteyen Marleix, "Bizi duydular" demisti.

Fransa’nin ana isveren dernegi MEDEF de, Basbakan Borne’un açiklamalarini memnuniyetle karsilamisti. Asiri sagci Marine Le Pen ise, Borne’nin açiklamalarina tepki göstererek, "Fransizlar, bu haksiz reformu engelleme konusundaki kararliligimiza güvenebilir" ifadelerini kullanmisti. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Borne’un emeklilik yasasini mutlak çogunluga sahip olmadiklari parlamentoda kabul ettirmeleri gerekecek.

Emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek

Tartismali yasaya göre, Fransa’da bu yil eylül ayindan itibaren emeklilik yasi her yil yilda 3 ay kademeli olarak artirilacak, emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek.
Kaynak: İHA