Eskisehir OSB Heyetinin Fas Ziyareti

Eskisehir Organize Sanayi Bölge Müdürlügü Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri Fas’ta bir dizi temas ve incelemelerde bulundular.

Eskisehir OSB Heyetinin Fas Ziyareti
Ticaret Bakanligi tarafindan 2022-2023 dönemi için belirlenen 23 adet “Öncelikli Ülke” arasinda yer alan Fas’a, Eskisehir OSB Müdürlügü tarafindan bir inceleme ziyareti gerçeklestirildi.

10-13 Ocak 2023 tarihleri arasindaki ziyarete Eskisehir OSB Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri katildi.

Ziyaret hakkinda açiklama yapan Eskisehir OSB Baskani Nadir Küpeli “Fas, Akdeniz’in batisinda Afrika kitasinin bati ülkeleriyle ilk temas noktasi olarak çok büyük firsatlar sunan, kardes bir ülke. Temas ve incelemelerimiz sonucu gördük ki, Fas pazari Eskisehir sanayisi açisindan çok cazip ve önemli yatirim imkânlarina sahip bir ülke” dedi.



"Fas firsatlar ülkesi"

Eskisehir OSB heyeti ilk olarak Fas’in baskenti Rabat’ta bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliginde, Büyükelçi Ömer Faruk Dogan’i ziyaret etti. Büyükelçi Dogan heyeti kabulünde, “Fas, büyük Afrika kitasinin batisinda çok önemli bir ülke ve bu bölgenin de en gelismis ülkelerinin basinda geliyor. Özellikle Avrupa ülkeleri ve batiyla yakin temaslari olan bir ülke. Fas diger yandan çok önemli yer alti zenginliklerine sahip, ayni zamanda Bati Afrika’nin da en önemli sanayi ve ticaret merkezi olan bir ülke. Türkiye’miz ve Türkler Fas’ta gerçekten çok seviliyor, ülkemiz ürünleri çok tercih ediliyor, televizyonlarda birçok Türk dizisi gösteriliyor, Fas pazari ülkemiz sanayisinin ihracat ürünlerine çok uygun bir pazar. Fas hizla gelisen ve sanayilesmek için çaba gösteren bir ülke, burada Türkiye’den daha fazla sanayi kuruluslarinin gelerek yatirim yapmasi gerekiyor. Eskisehir OSB Yönetimi olarak buralara gelerek pazari yakindan görmeniz çok iyi olmus. Eskisehir, Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden biri ve sizlerin burada yapacaginiz çok isler var. Gerek ürettiginiz ürünlerinizin ihracati gerekse de yeni yatirimlar ve yeni pazarlara ulasmak bakimindan Fas çok cazip bir ülke. Ben sizlerin bu firsatlari en iyi sekilde degerlendireceginizi ümit ediyorum” dedi.



"Yeni is birliklerinin dogacagina inaniyoruz"

Büyükelçilik ziyaretinde Fas hakkinda görüslerini dile getiren Eskisehir OSB Baskani Nadir Küpeli ise, “Sayin Büyükelçimize öncelikle bizleri heyet olarak kabul ettigi için çok tesekkür ediyorum. Fas ziyaretimiz bizim açimizdan gerçekten çok verimli ve yararli oldu. Ticaret Müsavirlerimiz bizi Fas pazari konusunda çok iyi ve ayrintili bir sekilde bilgilendirdiler. Büyükelçiligimiz ile Rabat ve Kazablanka Ticaret Müsavirlerimizin mükemmel çalismalari ve bize yaptiklari detayli sunumlar, bizleri gururlandirdi ve çok mutlu etti. Devletimizin sizin nezdinizde gücü ve kudretini buralarda bir kez daha görme imkâni bulduk. Iyi ki buraya gelmisiz ve detayli bir ziyaret yapmisiz. Eskisehir sanayisi ve is dünyasi açisindan Fas çok önemli firsatlar içeriyor. Fas hem ihracat yapacagimiz zaman içinde hem de önemli yatirimlara imza atabilecegimiz çok kilit öneme sahip bir ülke. Bunu buraya gelince yakinen görüyorsunuz. Fas’in neden Ticaret Bakanligimiz tarafindan hedef ülke olarak seçildigini buraya gelince daha iyi görmüs olduk. Burada is yapan Türk is insanlariyla da bir araya geldik ve onlarin deneyim ve tecrübelerinden yararlanma imkâni bulduk. Insallah bu ziyaretimiz ilerleyen dönemde yeni is birliklerinin dogmasina vesile olacaktir” seklinde konustu.



EOSB Heyeti Rabat-Salé-Kénitra Bölge Odasini ziyaret etti

Fas ile Türkiye arasindaki ticaretin güçlenmesi için Eskisehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri Rabat-Salé-Kénitra Bölgesi Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odasini da (CCIS-RSK) ziyaret ettiler. CCIS-RSK Odasi Baskani Hassan SAKHI ile Oda yönetimi ve is adamlari tarafindan karsilanan Eskisehir OSB heyetine Rabat-Salé-Kénitra Bölgesinin ticaret ve sanayi alt yapisi hakkinda detayli bilgiler verildi.



"Ziyaretiniz bizi mutlu etti"

Görüsmede Baskan Sakhi, “Kardes ülke Türkiye’den böyle bir ziyaretin yapilmis olmasi bizi çok mutlu etti. Bu görüsme, Fas Kralligi ile Türkiye Cumhuriyeti arasinda son on yillarda yasanan ikili iliskilerin gelismesinin önemli bir parçasini olusturuyor. Yeni is birligi alanlarinin belirlenmesi ve iki ülkenin is topluluklari arasindaki is birligi ve ortaklik iliskilerinin daha da güçlendirilmesi için bu tür ziyaretler bir firsattir. Bu görüsmeler sayesinde yeni is birliklerinin dogmasini arzu ediyoruz. Fas’in cografi konumu itibariyle Afrika pazarlari ile Türkiye arasinda bir köprü olusturmakta, ben sizleri Eskisehir is dünyasini ve Türk tarafini Rabat-Sale-Kenitra bölgesi basta olmak üzere Fas’in sundugu yatirim firsatlarini degerlendirmeye davet ediyorum” diye konustu.



"Eskisehir’in OSB tecrübesini sizinle paylasabiliriz"

Eskisehir OSB’nin tanitim filminin izlenmesinin ardindan, EOSB Baskani Nadir Küpeli Eskisehir OSB’nin gerçeklestirdigi yatirimlar, sanayicilere sunulan hizmetler, OSB’lerin çalisma sekilleri, yatirimcilarin beklentileri konusunda Fas tarafina bilgiler verdi. Küpeli, “Eskisehir OSB 34 milyon m2’lik büyüklügü ülkemizin ikinci büyük OSB’si. 830’u askin firma bölgemizde bulunuyor ve 47 bini askin kisiyi istihdam ediyoruz. Yillik 3 milyar dolarin üzerinde bir ihracat gerçeklestiriyoruz. 2025 yili sonuna kadar sanayi kurulusu sayimiz 1000’i asacak ve çalisan sayimiz ise 55 bin kisiye ulasacak. Eskisehir OSB’de dev bir sanayi eko sistemini basarili bir sekilde idare ediyoruz. Bu tecrübelerimizden siz degerli Fas is dünyasinin da yararlanmasini arzu ediyoruz. OSB’ler Türkiye’nin sanayilesme hamlesinde çok önemli yer tutan bir modeldir. Bu modelin Fas’in gelismekte olan sanayi altyapisinin daha gelismesi için çok basarili bir model olacagini düsünüyoruz. Bu konuda Fas’li kardeslerimize her türlü destegi sunmaya haziriz. Fas ile Türkiye arasindaki iliskilerin her zaman mükemmel ve umut verici oldugunu, Fas ile Türkiye arasindaki is birliginin her iki taraf için de sunulan potansiyel ve firsatlarin mutlaka degerlendirilmesi gerektigini düsünüyorum. Biz kazan kazan düsüncesinde olan insanlariz” ifadelerinde bulundu.

Toplantinin sonunda Eskisehir OSB Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleriyle, Fas tarafindan toplantiya katilan çok sayidaki is insani arasinda ikili is birligi toplantilari gerçeklestirildi.

Toplantida taraflar yeni yatirimlar ve is birligi firsatlari üzerinde görüs alisverisinde bulundular. Fas is dünyasina Eskisehir’deki ve OSB’deki yatirim imkanlari detayli bir sekilde anlatildi. Ziyaret sirasinda Eskisehir OSB Baskani Nadir Küpeli, Fas ulusal televizyon kanali Kanal24’e de Eskisehir sanayisi, yatirim imkanlari ve Türkiye hakkinda da bir mülakat verdi.

"Fas’ta Türk yatirimlari artiyor"

Eskisehir OSB heyeti, Fas ziyaretinde Türkiye’nin Rabat Ticaret Müsaviri Mehmet Ali Oran ile Kazablanka Ticaret Müsaviri Burcu Özergül Çolak ile de görüsmeler gerçeklestirdiler. Rabat Ticaret Müsaviri Oran “Fas, Türk is dünyasi için çok firsatlar barindiran bir ülke. Türkiye’den Fas’a gelip is yapan çok sayida büyük firmalarimiz bulunuyor. Basta insaat firmalarimiz olmak üzere, tekstil, kozmetik, temizlik kâgidi, demir-çelik ve market sektöründe ciddi bir yatirimlarimiz var. Fas sanayilesme konusunda gayret gösteren ve yatirimlara açik bir ülke. Ben eminim ki Eskisehir is dünyasi da burada önemli islere imza atacaktir. Akdeniz’in iki ucunda yer alan Türkiye’nin, Fas’in kalkinmasina verecegi katkilar büyük önem tasiyor. Fas, Türk is dünyasinin Bati Afrika’ya açilmasinda kilit öneme sahip bir ülke” dedi.



"Fas, Türk yatirimcilari bekliyor"

Kazablanka Ticaret Müsaviri Çolak ise, “Fas yüzölçümü olarak neredeyse Türkiye büyüklügünde ama 40 milyona yaklasan nüfusa sahip, kuzey ve bati Afrika’nin en önemli ülkelerinden birisi. 132 milyar dolarlik bir GSYH’ye sahipler. Türkiye Fas’a 2021 yilinda 3,3 milyar dolarlik ihracat yaparken, Fas’tan 800 milyon dolarlik ithalat yapmis. Türkiye, Fas’in önemli ticari partnerlerinden biri durumunda. Fas her bakimdan son yillarda ciddi bir gelisme ve atilim içinde, özellikle sanayi alaninda Avrupa kökenli havacilik firmalari Fas’ta kurulan teknopark ve özel sanayi bölgelerinde yatirimlar yaparak, buralarda uçak parçalari üretimi yapiyorlar. Keza otomotiv sanayisinde de son yillarda yeni yatirimlar ve yan sanayi üretimi giderek artiyor. Isgücü çok ve maliyetler birçok ülkeye göre uygun. Burada Türk is dünyasi ve Eskisehir sanayii için çok önemli bir is birligi firsatlari var. Burada yapilacak yatirimlar, Türk sanayisinin Fas’ta güçlenmesini saglarken, bölge ülkelerine çok daha kolay bir sekilde nüfuz edebilmelerine ve o pazarlara girmelerine imkân taniyacaktir” dedi.

EOSB Baskani Nadir Küpeli de “Sayin Ticaret Müsavirlerimize ayrintili bilgilendirmeleri ve bizlerle yakindan ilgilendikleri için çok tesekkür ediyorum. Fas ziyaretimizden çok memnun kaldik. Iyi ki buraya gelmisiz. Buralari kendi gözlerimizle yakindan görmek çok iyi oldu. Ticari firsatlari ilk agizdan duymak ve Fasli is çevreleriyle bir araya gelmek çok faydali ve verimli oldu. Fas’li is çevreleriyle karsilikli görüsmeler gerçeklestirdik. Gerçeklestirdigimiz bu gezinin ilerleyen süreçlerde yeni is birliklerinin dogmasina imkân taniyacagina inaniyorum. Sizlerden aldigimiz verileri ve bilgileri Eskisehir OSB’deki sanayi kuruluslarimiza iletecegiz. Insallah yeni baslangiçlarin ilk adimlarini burada atma imkâni bulduk” seklinde konustu.

Kaynak: İHA