Batmanli Gülsüm Nine, 80 Yildir Kimliksiz Yasiyor

Batman’da yasayan 80 yasindaki Gülsüm Akinci, 80 yildir kimliksiz yasiyor. Bu yasina kadar herhangi bir kuruma gitmeyen Gülsüm Nine, kimligine kavusacagi günü bekliyor.

Batmanli Gülsüm Nine, 80 Yildir Kimliksiz Yasiyor
Batman Karsiyaka Mahallesi’nde üvey oglu, gelini ve torunlari ile yasayan 80 yasindaki Gülsüm Akinci, belden asagi üçüncü derece yaniginin tedavisi için mücadele ediyor. Kimligi olmadigi için herhangi bir hastanede tedavi olamadigi ileri sürülen 80 yasindaki Akinci, yetkililerden kimliginin çikarilmasini istedi.

"Bütün kurumlar topu birbirine atiyor"

Kayinvalidesinin 80 yildir kimligi olmadigini söyleyen gelin Elif Akinci, "Kendisi benim kayinvalidem oluyor. 80 yildir kimliksiz yasiyor. Türkiye sinirlari içeresinde dogdu, Siirt’in Kurtalan ilçesinden ikamet etti. Bugüne kadar hiç resmi isi olmadigi için kimlige ihtiyaç duymamis. Ben kendilerini 6 yildir taniyorum ve 3 yildir kimliginin çikarilmasi için ugrasiyorum. Bütün kurumlar topu birbirine atiyor. Kimligin çikarilmasi konusunda yeterince yönlendirilmedik" dedi.



"Kimligi olmadigi için herhangi bir tedavi yapmiyorlar"

Bundan 25 gün önce vücudu kayinvalidesinin yandigini söyleyen gelin Akinci, "Mecburen hastaneye gitme durumu oldu. Hastanede de acile giris yapildi. Polis memurlari esliginde adli vaka olarak girildi. Daha sonra ’biz burada daha fazla bir sey yapamiyoruz’ deyip bizi Diyarbakir’a Dicle Üniversitesine gitmemiz için yönlendirdiler. Su an kendisi de çok magdur durumda. Biz ilgilenenler de çok magdur durumdayiz. Kimligi olmadigi için herhangi bir tedavi yapmiyorlar" diye konustu.

Acilden giris yaptiklari için doktorlarin mükelleflik durumlari oldugundan dolayi bir tedavi uygulandigini ama bunun taburcu esnasinda kimligi olmadigi için sikinti çikarilabildigini aktaran Akinci, "Giris yapilamiyor. Bugün acilden giris yapacagiz tekrar. Normal kimligi olsa herhangi bir sikinti olmadi. Direkt ambulansla sevki gerçeklestirilirdi zaten. Olmadigi için biz kendi sahsi aracimizla götürecegiz. Hastaneye alip almayacaklari da henüz belli degil” seklinde konustu.



"Ankara’dan ret yazisi geldi"

Yaklasik 3 yildir kimligin çikarilmasi için çalmadik kapi birakmadiklarini aktaran gelin Akinci, "2 yil 8 ay önce gittigimde eski nüfus müdürü vardi. Iste kendisinin uyruksuz olduguna dair en azindan ’vatansiz yazisi alin’ dediler. Göç Idaresine yönlendirdiler beni. Oraya gittigimde o zaman bir sey çikmadi. Dosyayla ilgili bir haber gelmedi. Bundan bir hafta önce tekrar gittim ve iki üç gün önce de gittim. Tekrar Göç Idairesine yönlendirdiler. Içisleri ile görüstük, elimde adli vaka oldugu için, bir aciliyet durumu oldugu için ayni güç içerisinde dönüs yaptilar, Ankara’dan ret yazisi geldi. ’Vatansiz yazisi veremiyoruz’ çünkü söyle bir yasa varmis. ’Türkiye sinirlari içerisinde dogan herkes Türk vatandasidir diye’ " diye konustu.



Kayinvalidesinin Alzheimer hastasi oldugunu belirten Akinci, sözlerini söyle sürdürdü:

" ’Kendi kararlarini ve beyanlarini kendi basina alamadigi için sulh hukuka gideceksiniz, vasi tayin edilecek’ dediler. Su anda üvey anneden kardesleri var. Onlardan kan örnegi alinacak. DNA örnekleri alinacak adli tiptan. ’Kimligin gelmesi en az 3 sene sürer’ dediler."

Kayinvalidesinin anne karnindayken babasini kaybettigini anlatan Akinci, "Annesi onu terk ediyor, baskasiyla evleniyor. Üvey baba onu üstüne almiyor. Daha sonra evleniyor, ondan bosaniyor. Su an ikinci evliligi. Kimse ilgilenmemis, çocugu da yok. Bundan 50 sene önce Dicle Üniversitesine götürmüsler. Ufak bir islem gerçeklestirmisler, onu da parayla yapmislar, kimlik üzerinden degil” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA