Bu Helva 3 Günde Yapiliyor, Kisin Vücudu Sicak Tutuyor

Ordu’nun yöresel lezzetlerinden olan cevizli helva, kis aylarinda sicak vücudu sicak tutma özelligi sayesinde ilgi görüyor. Yapimi 3 gün süren helva, turistlerin de ilgisini çekiyor.

Bu Helva 3 Günde Yapiliyor, Kisin Vücudu Sicak Tutuyor
Ordu’nun onlarca yöresel lezzetlerinden biri olan ve belirli bölgelerde üretimi yapilan, cografi isaret belgeli ve tescilli cevizli helva, kis aylarinda vücudu sicak tuttugu için tercih ediliyor. Içerisinde, çöven kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve seker bulunan helva, özellikle yaz aylarinda turistler tarafindan tercih edilirken, kis aylarinda da Ordulu vatandaslar tarafindan bol bol tüketiliyor. Bölgede, ‘Persembe cevizli helvasi’ olarak bilinen ve odun atesinde kaynatilarak yapim asamasi 3 gün süren helvada kullanilan malzemelerin kaliteli olmasi gerekirken, lezzetinin de buradan geldigini belirtiliyor.

“Yapimi 3 gün sürüyor”

Ordu’da cevizli helva üretimi ve satisini yapan Ekrem Kuvan, dede meslegi olan helva üretimini ailesinin yaklasik 50 yildir devam ettirdigini söyledi.

Helvanin, vücudu sicak tutma özelligi oldugunu söyleyen Kuvan, “Içerisinde meyan kökü, seker ve ceviz vardir. Meyan kökünü kaynatiyoruz, sonrasinda beyaz bir köpük ortaya çikiyor ve agda ile helva haline getiriyoruz. Helvanin bu hale gelmesi 3 gün sürüyor. Vücudu sicak tuttugu için kis aylarinda özellikle çok fazla tercih ediliyor. Persembe ilçemizin cografi isaretli ve tescilli bir ürünüdür. Ordu’da çok bilinen bir lezzet ve yillardir devam ediyor” dedi.



“Odun atesinde pismesi lezzetini arttiriyor”

Ordu halkinin yani sira kente turistik geziler için gelenlerin de helvaya talep gösterdigini kaydeden Kuvan, “Odun atesinde pisme sebebi, közlerin ayri bir lezzet vermesi. Bir gün boyunca kaynatip çöven kökünü 3 gün boyunca isliyoruz ve sonrasinda birlestirip, satisa sunabiliyoruz. Cevizli ve findikli yapiyoruz, bir de pekmezden yapilan ayri bir ürün var. Suan en çok findik ve cevizli talep görüyor” diye konustu.



"Ceviz ve seker uyumu çok güzel"

Ilk kez helvanin tadina bakan Berna Karaduman, ilk defa deneyimledigi helvanin farkli bir tadi oldugunu belirtti.

Helvada seker ve ceviz oraninin güzel uyum sagladigini kaydeden Karaduman, insanlarin tatmasi gerektigini aktardi.

Emre Akçay isimli müsteri de helvayi belirli araliklarla tükettigini, kis aylarinda sicak tuttugunu ve içerisinde çöven oldugu için sindirim sistemine de etkili oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA