Anne Adaylari 'Gebe Okulu' Ile Doguma Bilinçli Hazirlaniyor

Yozgat Sehir Hastanesinde hizmete sunulan "Gebe Okulu" ile anne adaylarinin doguma saglikli ve huzurlu hazirlanmasi amaçlaniyor. Anne adaylarina dogum ve bebek bakimina kadar pek çok konuda egitimler veriliyor.

Anne Adaylari 'Gebe Okulu' Ile Doguma Bilinçli Hazirlaniyor
Türkiye’nin ilk anne-bebek dostu unvanina sahip Yozgat Sehir Hastanesinde 5 yildir faaliyette bulunan ve bugüne kadar 10 bini askin kadinin yararlandigi "Gebe Okulu"nda anne adaylarina, hastanede görev yapan doktor, hemsire ve ebelerin destegiyle gebelikten dogum sonrasi sürecine kadar gerekli egitimler veriliyor.

Hastanede dogumu kolaylastirilacak egzersizler yaptirilan anne adaylarina; dogum korkularini gidermek, bilinçli dogum yapmalarini saglamak, normal dogum eylemi, lohusalik süreci, yeni dogan süreci, bebek bakimi, anne sütü ve emzirme konularinda bilgi ve beceri kazandirma konulari üzerine egitim veriliyor. Teorik bilgilerin yani sira anne adaylarina hastanenin dogum odalari da gezdiriliyor.

5 hafta boyunca süren egitim programlari sonunda anne adaylarina katilim belgesi de veriliyor.

"Egitimlerin faydali oldugunu düsünüyorum"

Gebe Okulu katilimcilarindan Miraç Aylu, aldigi egitimlerin faydasina deginerek, "Bu benim ilk gebeligim. Ilk gebeligimde Yozgat Sehir Hastanesinde Demet Hanim’dan egitim aldim. Çok faydali oldugunu düsünüyorum, umarim dogumdan sonra da bu bilgileri kullanabilirim. Gebe olan tüm anne adaylarina dogumdan önce egitim almalarini tavsiye ediyorum. Bunun için tüm anne adaylarini Yozgat Sehir Hastanesi Gebe Okuluna davet ediyorum" dedi.



"Daha rahat bir dogum süreci yasiyorlar"

Birimde görevli hemsire Demet Civan ise anne adaylarinin aldiklari egitimler sayesinde daha rahat bir dogum süreci yasadiklarini belirterek, "Gebelerimize beslenme, bakim, günlük yasam, dogum, nefes egzersizleri, anne sütü ve emzirme, yeni dogan, lohusalik ve aile planlamasi hakkinda bilgiler veriyoruz. Ayrica egzersiz salonumuzda ergoterapist esliginde nefes egzersizi, fizyoterapist esliginde de gebelik egzersizleri uygulamali olarak yaptiriliyor. Gebelerimize hastanemizin dogum salonu ebeler esliginde gezdirilip bilgiler veriyoruz ve 5 haftalik egitimize katilan tüm gebelerimize katilim belgesi verip tüm gebelerimizi egitim almak için hastanemize davet ediyoruz" seklinde konustu.



"10 bini askin gebe egitimden yararlandi"

2017 yili itibariyla 10 bini askin anne adayinin Gebe Okulundaki egitimlerden yararlandigini aktaran Yozgat Sehir Hastanesi Bashekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, "Hastanemiz, ’Anne-Bebek Dostu Hastane’ unvanini tasimaktadir. 2017 yilindan beri ’Gebe Okulu’ sürecini baslatmis bulunmaktayiz ve her ay gebelerimize egitim süreci olusturulmaktadir. Katilimcilarin egitimleri fizyoterapist, gebe egitim hemsiresi, ebelerimiz, kadin dogum uzmanlarimiz, çocuk uzmanlarimizin esliginde olmakta. Gebelerimiz, gebelik sürecinde yasayacagi sorunlari asabilmeleri, dogum sirasinda nasil bir ortamla karsilasacaklarini, serviste hangi süreçleri yasayacaklarini bu egitim sürecinde ögrenmektedirler. 2017 yilindan beri yaklasik 10 bin gebemize bu programi olusturmus durumdayiz. Her egitim ayi sonunda da egitim hemsiremizle birlikte sertifikalarini gebelerimize sunmaktayiz. Bu egitim tamamen gebelerimizin dogum sürecinde daha sistematik daha programli ilerlemesini saglamaktadir. Bütün gebelerimize bu programa katilmalarini tavsiye ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Gebe Okulu egitimini tamamlayan anne adaylarina sertifikalari, Saglik Bakim Hizmetleri Müdürü Elif Tinel ve Egitim Hemsiresi Demet Civan tarafindan veriliyor.
Kaynak: İHA