Biyopsi Islemi En Çok Merak Edilen Ve Arastirilan Uygulamalar Arasinda Yer Aliyor

Tip literatürünün en dikkat çekici kavramlarindan biri olan biyopsi, vatandaslar tarafindan en çok merak edilen ve arastirilan uygulamalar arasinda yer aldigini belirten Prof. Dr. Esref Umut Özyer,” Biyopsi hastaligin teshisine giden yoldaki en kesin uygulamalardan biri olarak kabul ediliyor. Biyopsi ile organlarin isleyis bozukluklarinin veya anormal kitlelerin, hücre boyutunda tanisinin konmasi için dokulardan küçük bir örnekleyici parça alinmasi islemidir” dedi.

Biyopsi Islemi En Çok Merak Edilen Ve Arastirilan Uygulamalar Arasinda Yer Aliyor
Medicana International Ankara Hastanesi Girisimsel Radyoloji Uzmani Prof. Dr. Esref Umut Özyer, biyopsi uygulamasi hakkinda merak edilenleri cevapladi. Hastaliga özgün ve en etkili tedavi yönteminin biyopsi uygulamasi sayesinde belirlendigine dikkat çeken Özyer, “Biyopsi, sizi tedavi edecek doktorunuza sadece kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadigi sorusunun cevabini vermekle kalmaz. Bunun disinda, tümör türü, tümör büyüme hizi, damar ve sinir tutulumlari, genetik yapi ve hormon reseptör miktari gibi tedavi seklini temelden degistiren birçok önemli bilgiye ulasilir” bilgisini paylasti.

Lokal anestezi uygulaniyor, agri hissedilmiyor

Prof. Dr. Esref Umut Özyer, görüntüleme esliginde perkütan (ciltten) biyopsi hakkinda bilgi verdi. Ilk olarak, biyopsi alinacak bölgenin ince bir igne yardimiyla uyusturuldugunu belirten Özyer, daha sonra islem sirasinda agri hissedilmedigine, sayet hastanin heyecani veya korkusu varsa da sedasyon esliginde islemin hasta için konforlu bir sekilde yapilabildigine dikkat çekti. Özyer, biyopsi islemini söyle anlatti:

“Uyusturma isleminden sonra yaklasik 1 milimetre kalinliginda özel biyopsi ignesi ile ciltten girilir. Vücudun içerisini ve süpheli dokuyu gösteren, ultrason veya tomografi gibi radyolojik görüntüleme cihazlari kilavuzlugunda, igne ile biyopsi alinacak dokuya girilip örnek doku parçasi çikartilir.”

Tani orani yüksek, iyilesme süresi kisa

Görüntüleme esliginde perkütan (ciltten) biyopsinin avantajlari hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Esref Umut Özyer, es zamanli radyolojik görüntüleme ile ignenin dogru dokuda oldugunun kesin olarak teyit edildigine isaret etti, bu sayede tani oraninin çok yüksek oldugunu vurguladi.

Ignenin ilerleyisinin islem süresince ultrason veya tomografi ile takip edildigini belirten Özyer, bu sayede çevre doku ve damar hasarinin en az seviyeye indigini ve komplikasyon görülme riskinin çok azaldigini belirtti.

Islem lokal anestezi yöntemiyle yapildigi için genel anestezi risklerinin olmadigini belirten Prof. Dr. Özyer, “Islem, biyopsi alinacak doku yerlesimine göre 5 ila 20 dakika arasinda gerçeklestirilir. Cerrahi kesi ve dikis olmadigi için iyilesme süresi en fazla bir gündür” ifadelerini kullandi.

Özyer, tüm hastalarin ayni gün içerisinde taburcu edildigini ve normal hayatlarina en geç bir gün içinde dönebildiklerini belirtti.

Kaynak: İHA

Bu haber İHA API servisleriyle otomatik olarak yayınlanmıştır. Bu habere herhangi bir editöryal müdahale yapılmamıştır.
GÜNÜN ÇOK İZLENEN VİDEOLARI