Rusya Disisleri Bakani Lavrov Açiklamasi 'ABD Öncülügündeki Kolektif Bati Rusya'yi Savas Alaninda Yenmeye Çalisiyor'

Birlesmis Milletler (BM) 77. Genel Kurulu için ABD’de bulunan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, "ABD öncülügündeki kolektif bati Rusya’yi savas alaninda yenmeye çalisiyor" ifadelerini kullanarak, “ABD ve müttefikleri, jeopolitik hedefleri ugruna Ukrayna’yi feda etmeye hazir” dedi.

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Birlesmis Milletler (BM) 77. Genel Kurulu için geldigi ABD’nin New York kentinde, Newsweek dergisine röportaj verdi. Rusya’nin Ukrayna’daki askeri operasyonlarinin yani sira batili ülkelerle yasanan gerilimlere dair açiklamalarda bulunan Lavrov, özellikle batili ülkelerin kendilerini savas alaninda yenmeye çalistigini söyledi.



ABD öncülügündeki batili ülkelerin bu amaç dogrultusunda Ukrayna’yi kullanmaya çalistigini savunan Lavrov, "Bati, Ukrayna’da Rus düsmani bir neo-Nazi rejimini beslemek, askeri yatirim ve (Ukrayna’nin) topraklarinda Rusya’yi kontrol altina almak için bir siçrama tahtasina dönüstürmek için yaptigi eylemlerle, bize özel bir askeri operasyon yapmaktan baska seçenek birakmadi” dedi.



“Ukrayna’daki özel askeri operasyon, ne kadar sürerse sürsün görevler tamamlanana kadar devam edecek”

Rusya’nin Donbass nüfusunu korumak, Rusya’nin güvenligine yönelik tehditleri ortadan kaldirmak, Ukrayna’yi silahsizlandirmak ve Nazilerden arindirmanin Rusya’nin hedefleri oldugunu ifade eden Lavrov, “Ukrayna’daki özel askeri operasyon, ne kadar sürerse sürsün, görevler tamamlanana kadar devam edecek. Su ana kadar Donetsk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin önemli bir kismi Luhansk bölgesinin tamami kurtarildi” dedi.



“ABD ve müttefikleri, jeopolitik hedefleri ugruna Ukrayna’yi feda etmeye hazir”

ABD öncülügündeki kolektif Bati’nin açikça "savas alaninda" Rusya’yi yenmek için çabaladigini vurgulayan Lavrov, “ABD ve müttefikleri, jeopolitik hedefleri ugruna Ukrayna’yi feda etmeye hazir. Bunlari basarmak için ülkeye silah pompaliyorlar ve bu da çatismanin tirmanmasina ve uzamasina yol açiyor. Anlasma ihtimalini ortadan kaldiriyor" dedi.



"Washington, Ukrayna’da baris ve huzuru tesis etmekle ilgilenmiyor"

ABD ve Ingiltere’nin, Rusya ile Ukrayna arasindaki müzakereleri engelledigini öne süren Lavrov, "Washington, Ukrayna’da baris ve huzuru tesis etmekle ilgilenmiyor. Bu, Moskova ve Kiev’in kendi aralarinda anlasmaya varmaya yaklastigi mart ayinda zaten netlesti. Bu olaylar döngüsü ABD ve Ingiltere’yi korkuttu ve Ukrayna’nin Rusya ile daha fazla diyalog kurmasini fiilen engellediler. O zamandan beri, Ukrayna makamlari müzakere sürecinden kaçindi" ifadelerini kullandi.

"Rusya’yi stratejik bir yenilgiye ugratmayi kendisine hedef ilan eden Washington ile normal iletisimi sürdürmek nesnel olarak imkansizdi”

Rusya ile ABD iliskilerinin kopma noktasina gelmesinin sebebi olarak adresi yine Washington olarak gösteren Lavrov, "Devletlerarasi diyalog, ABD’nin hatasi yüzünden fiilen donduruldu. Rusya’yi stratejik bir yenilgiye ugratmayi kendisine hedef ilan eden Washington ile normal iletisimi sürdürmek nesnel olarak imkansizdi. Bu, ABD tarafindan stratejik istikrar ve silah kontrolü konusunda kesintiye ugratilan istisareler için de geçerlidir. Moskova, Washington’dan ve kisisel olarak ABD Baskani Joe Biden’dan, Stratejik Silahlarin Azaltilmasi Anlasmasina iliskin diyalogun yeniden baslamasina iliskin parçali sinyaller aliyor. Ancak bunlarin ardinda nelerin oldugunu henüz bilmiyoruz" dedi.



“Yaptirimlarin iki ucu keskin bir kiliç oldugu anlasildi”

Batili ülkelerin Rusya’ya karsi aldigi yaptirim kararlarini elestiren Lavrov, "Rusya’ya telafi edilemez zararlar verme pahasina batidan tek tarafli kisitlamalar getirildi.

Ancak Rus ekonomisini sarsmayi basaramadi. Dahasi, yaptirimlarin iki ucu keskin bir kiliç oldugu anlasildi. Birçok Avrupa ülkesi yükselen fiyatlar ve düsen gelirler, enerji kitligi ve sosyal patlama tehditleri yasiyor. Medeniyetin olagan faydalari, zenginler için bir ayricalik haline gelir. Siradan vatandaslarin Rus karsiti politikalari için ödedigi bedel budur" dedi.



“Onlarca yillik siki çalismanin olusturdugu sey neredeyse bir gecede yok edildi”

Rusya’nin küresel örgütlerdeki alternatif hamlelerine de deginen Lavrov, "ABD ve müttefiklerinin Rusya’nin özel askeri operasyonuna gösterdigi çilgin tepki, aslinda ülkemizin Bati ile etkilesiminin bütün bir tarihsel asamasinin altina bir çizgi çekmistir. Güvenilir ekonomik ortaklar olarak gördügümüz kisiler, gayrimesru yaptirimlar ve ticari baglarin tek tarafli olarak kesilmesi seçenegini tercih ettiler. Rusya bundan memnun degil. Onlarca yillik siki çalismanin olusturdugu sey neredeyse bir gecede yok edildi. Rus karsiti histeri tarafindan dokunulmamis, esit, karsilikli yarar saglayan isbirligine hazir olan ortaklarla çalismaya devam edecegiz. Tabi bu da uluslararasi toplumun büyük çogunlugunu olusturur. Avrasya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri, Küresel Güvenlik Anlasmasi Örgütü (KGAÖ), Sangay Isbirligi Örgütü (SIÖ), BRICS üyeleri, Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT), Avrasya Ekonomik Birligi (AEB) ve diger bati ülkeleri disindaki ülkelerle isbirligini arttirmaya ilgi duyuyoruz. Dostlarla birlikte karsilikli ticarette ABD dolarinin payini azaltacagiz ve karsilikli anlasmalari ulusal para birimlerine çevirecegiz. Çikarlarimizi korumak için mevcut tüm firsatlari ve araçlari kullanmayi amaçliyoruz. Rusya’nin her türlü yaptirim baskisina dayanacagindan süphem yok" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA