Üzümün Mesakkatli Pekmez Yolculugu Basladi

Adana’nin Kozan ilçesinin kirsal kesimlerinde üreticilerin bin bir emekle yetistirdikleri üzümlerde hasat basladi. Bag bozumu ile birlikte pekmez kazanlarini kaynatan üreticiler üzümün mesakkatli pekmez yolculugu için mesai yapiyor.

Üzümün Mesakkatli Pekmez Yolculugu Basladi
Kuytucak Mahallesi’nde yayla sezonunu kapatmaya hazirlanan vatandaslar kislik pekmezleri hazirlamak için hasatlarini tamamladi. Üzümleri hasat eden vatandaslar çuvallarda geleneksel yöntemlerle üzüm suyunu çikararak kazanlarda kaynatti. Pekmez için hazir edilen külle birlikte kazanlari saatlerce kaynatarak pekmezlerini hazirlayan Asuman Kara bu yil verimli bir sezon oldugunu söyledi.



Her yil yaz sonunda kislik ürünler için yogun mesai yaptiklarini aktaran Kara, “Yazin bin bir emekle yetistirdigimiz üzümlerimizin hasadini tamamladik. Pekmez hazirligini üzüm suyunun saatlerce süren emekle kazanlarda kaynamasi ile yapiyoruz. Üzümleri topladiktan sonra çuvallara koyuyor ve eziyoruz. Çikan suyunu odun atesinde özel külü ile birlikte yaklasik 7 saat boyunca kaynatiyoruz. Oldukça zorlu bir mesai olsa da çocuklarimiz ve kendimiz için sifa dolu pekmezimizi hazir ediyoruz. Bu yil üzüm bereketli oldu. Iklim sartlari elverisliydi. Tüm üreticilerimize bereketli bir sezon dilerim” dedi.

Kaynak: İHA