Ülke Ekonomisine Yillik 230 Milyon TL Katki Saglayacak Projede Sona Gelindi

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yürütülen, Çorum ve Çankiri’daki tarim arazilerini suyla bulusturacak olan Kizilirmak Timarli Sulama Projesi 2. kisim proje insaatinda çalismalar hizla devam ediyor. Yüzde 93’ü tamamlanan proje 50 yillik rüyanin gerçege dönüsmesini saglarken, 15 bin kisiye de istihdam saglayacak.

Ülke Ekonomisine Yillik 230 Milyon TL Katki Saglayacak Projede Sona Gelindi
Kizilirmak Timarli Sulama Projesi münbit topraklari modern sulama sistemine kavustururken, çiftçilerin de yüzlerini güldürecek. Ayrica ülke ekonomisine yilda 230 milyon TL zirai gelir artisi saglayacak olan proje, 15 bin kisiye dogrudan istihdam kapisi açacak. AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu ve Devlet Su Isleri Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, projenin yüklenici firma yetkilileri ile bir araya geldi. Ziyarette Kavuncu ve Akça, DSI 52. Sube Müdürü Murat Bingöl ve yüklenici firma sahibi Nurettin Yilmaz’dan çalismalar hakkinda bilgi aldi.

"50 yillik rüya gerçege dönüsüyor"

Timarli sulama suyu projesinin bölgenin 50 yillik özlemi oldugunu vurgulayan Milletvekili Kavuncu, Bayat, Iskilip, Ugurludag ilçelerinde yaklasik 80 bin dönüm araziyi suyla bulusturacak projenin sulu tarima geçisi saglayacagini ve bölge için çok önemli bir katmadeger olusturacagini söyledi.

Münbit topraklari modern sulama sistemine kavusturacak projenin çiftçilerin de yüzlerini güldürecegini ifade eden Milletvekili Kavuncu, “Ülke ekonomimize de yilda 230 milyon TL zirai gelir artisi saglayacak olan proje, 15 bin kisiye de dogrudan istihdam kapisi açacak. DSI Genel Müdürlügümüz ve DSI 5. Bölge Müdürlügümüzün destegi ile yüzde 93 oraninda tamamlanan sulama projemiz müteahhit firmanin gayretleri ile en kisa sürede bitirilecek. Iklim krizi ile her geçen gün daha da stratejik bir hal alan kuraklik ve su tasarrufu gibi konular günümüzün en büyük problemlerinden birisidir. Bu çerçevede Çorum’da sulanabilir arazilerin suya kavusturulmasi konusu en önemli gündem maddelerimiz arasinda yer almaktadir. Çorum tarimsal arazi büyüklügü bakiminda 81 il arasinda 9. siradadir. Su anda Çorumda sulanabilir arazilerimizin yüzde 48’i sulanmakta olup, devam eden projelerin tamamlanmasiyla bu oran yüzde 79’a yükselecektir. Insallah sulanabilir arazilerimiz arttikça tarimsal üretimimiz de çesitlenerek artacaktir. Suyla bulusan topraklarimiz daha da bereketlenecektir. Sulanabilir her karis topragimizi suyla bulusturarak, ürünlerimizi çesitlendirip arttirarak, hem çiftçilerimizin hem de ülkemizin kazanmasi için tüm paydaslarimizla çalismalarimiza devam ediyoruz. Projenin bugünlere gelmesinde basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere Genel Müdürümüz ve ekibine tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



Projenin yüzde 93’ü tamamlandi

Devlet Su Isleri Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça ise, Timarli sulamasi projesinin Bayat, Iskilip ve Ugurludag ilçelerinin yillardir bekledigi bir proje oldugunu belirterek, projenin bölgeye hayirli olmasini ve çiftçilere bereket getirmesini temenni etti. Projenin yüzde 93 oraninda tamamlandigini hatirlatan Akça, yüzde 7’lik kismin da yil sonuna kadar tamamlanarak 2023 yili sulama sezonunun Timarli sulama projesiyle birlikte tam kapasite baslayacagini açikladi.

Timarli sulama projesiyle 7 bin 705 hektar araziyi sulamanin yaninda su kaynaklarinin daha verimli kullanilmasi için de daha güçlü bir alt yapi olusturduklarini vurgulayan Genel Müdür Akça, “Burada vahsi sulama yerine damla sulama, yagmurlama sulama gibi sistemi gibi ekili ürünlere uygun modern sulama teknikleri kullanilacak. Ancak burada en önemli etken sulu tarimin çiftçimizin getirisine, gelirine ve ürünlerine sagladigi katki. Bu alanlar daha ekonomik olarak sulanacagi gibi daha önce sulanmayan alanlarda yapilan tarimda da 7-8 kat civarinda gelir artisi saglayacak” diye konustu.



"Gida güvenligi artik ülkelerin degismez öncelikleri arasinda"

Son yillarda dünyada yasanan salgin ardindan savas döneminin dünyada siyasi istikrarsizligin ve buna bagli olarak ciddi ekonomik buhranlarin bas gösterdigi günümüzde artik gida güvenliginin ülkelerin degismez öncelikleri arasinda oldugunun altini çizen Akça, “Bunun disinda su güvenligini de ülkelerin gözden kaçirmamasi gereken bir öncelik oldugunu yillardir bilim insanlari gündeme getiriyor. Çünkü küresel iklim degisikligi dedigimiz hadise su kaynaklarini önemli ölçüde etkiliyor. Dolaysiyla bu projelerimiz ürün artisi, gelir artisi, verim artisinin yani sira su kaynaklarimizin daha verimli daha etkili kullanimini, tarimla birlikte su yönetiminin de sürdürülebilir saglanmasinin en büyük destegi en büyük katkisi. Bölgemize hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.

Çeltikte damla sulama sistemine geçilmeye baslandigini aktaran Akça, “Yeni gelistirilen bir teknoloji. Geçtigimiz yillarda Balikesir Büyüksehir Belediyesi’nin deneme çiftliginde bu sistemi görmüstüm. Yayginlasmaya basladi.

Çeltik ekiminin de buna uygun olmasi gerekir. Uygun bir ekim yapildiginda damla sulama sistemiyle pirincin yetistigini görüyoruz. Bu çeltikte su tüketimini 4’te 1’e, 5’te 1’e düsürecektir. Bu da önemli bir gelisme. Bu alt yapi bu teknolojinin kullanilmasina uygun hale geldi. Çiftçilerimiz ilerde veya simdiden bu yöntemi kullanmaya baslayabilirler” ifadelerini kullandi.

Incelemelere Bayat Belediye Baskani Ekrem Ünlü ve AK Parti Bayat Ilçe Baskani Fatih Balcioglu da katildi.

Kaynak: İHA