Tarihi Cami Ilgisizlikten Harabeye Döndü

Kastamonu’nun Devrekani ilçesine bagli Senlik köyünde yapimi 1890 yilina dayanan tarihi cami, bakimsizlik sebebi ile harabeye döndü. Köyde yasayan vatandaslar, yaklasik 30 yildir kullanilmayan caminin restore edilmesini istediklerini söyledi.

Tarihi Cami Ilgisizlikten Harabeye Döndü
Kastamonu’nun Devrekani ilçesine bagli Senlik köyünde bulunan Delimusaoglu Camii ilgisizlik sebebi ile yikilmaya yüz tuttu. Yapimi 1890’lü yillara dayanan caminin çatisi çökerken, içerisi de bakimsizliktan harabeye döndü. Bakimsiz kalan camide bulunan mumluklar zamanla kirildi, kök boyalarla yapilan motif ve desenler ise zarar gördü. Yaklasik 30 yildir kullanilmayan cami, köylülerin girisimleri neticesinde Vakiflar Bölge Müdürlügüne devredildi. Minber, kubbe, tavan ve asma katindaki ahsap el isçiligi ile dikkat çeken camide su ana kadar herhangi bir çalisma yapilmadi. Köyde yasayan vatandaslar, yikilma riski ile karsi karsiya kalan tarihi caminin restore edilerek eski haline döndürülmesini talep etti.

“Camimiz bir kis daha çikartamayabilir”

Caminin yapilis tarihinin eskilere dayandigini söyleyen köy sakinlerinden Muhammed Onur Coskun, “1995 ila 2000 yillari arasinda Vakiflar Bölge Müdürlügüne geçmis cami. Caminin yapilmasi istenildigi için o dönemki muhtar tarafindan geçirilmis. Vakiflar Bölge Müdürlügü, caminin restore edilmesi için ihale açsa da maddi yetersizlikten dolayi bir sonuç alinamamis. Tarihi camimiz Vakiflar Bölge Müdürlügünde oldugu için en azindan yikilan yerlerini onarmamiza, yikilan yerleri tamir etmemize müsaade edilmiyor. Tek çivi çakarsak bile ceza alirmisiz, öyle söylenildi. Bölgemiz daha önceden ilçemizde görev yapan Kaymakam ve Kastamonu’nun ileri gelenleri tarafindan da ziyaret edildi. Ama bir sonuç alamadik. Biz, caminin restore edilmesini istiyoruz. Camimiz bir kis daha çikartamayabilir, camimizin birçok yeri yikilmis durumda” dedi.



“Atalarimizin bizlere emanet ettigi tarihi camimize sahip çikamadik”

Atalarindan kalan camiyi koruyamadiklarini söyleyen Hasan Engin ise, “Bu köyü Deli Musa ismindi bir vatandas kurmus. O da bizim atamiz oluyor. Bu camimizde muhtemelen o yillarda yapildi, belki de ondan sonra yapildi. Tam olarak yapilis tarihini bilemiyoruz. Burasinin en eskisi bizler oldugumuz için dedem dahi yapilis tarihini bilmiyordu. Camimizde 1990 yilindan sonra imam ve müezzin kadrosu alindi. O günden beri atil vaziyette camimiz duruyor. Vakiflar Bölge Müdürlügüne camimiz devredilmis, oradan da herhangi bir sekilde tadilat yapilmadi bugüne kadar. Camimiz su anda göçmek üzere. Köyümüz eskiden merkezi bir köydü. Bütün çevre köylerden buraya namaza gelinirdi. Bu bölgenin önemi yüksekti ama sonra köyler, kendi mahallelerine cami yaptirdiklari için köyümüzün camisinin önemi giderek azaldi. 1990 yilindan sonra da imam kadrosu camimizden alininca terk edilmis bir hale büründü. Bizler burasinin restore edilmesini istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA