Salt'in Yeni Sergisi 'Sahnede 90'Lar' Sanatseverlere Kapilarini Açti

Salt’in yeni sergisi ‘Sahnede 90’lar, sanatseverlere kapilarini açti. Sergi, 1990’lar Türkiye’sinin kültürel ortamini ve sanat üretimlerini bir araya getiriyor. Ayrica sergi, çesitli kaynaklardan arsivler, video klipler ve çarpici üretimler içeriyor.

Salt'in Yeni Sergisi 'Sahnede 90'Lar' Sanatseverlere Kapilarini Açti


Garanti BBVA tarafindan kurulan Salt’in yeni sergisi Sahnede 90’lar, sahne ve performans kavramlari odaginda Türkiye’nin 1990’li yillarindan sanat üretimlerini bir araya getiriyor. Performansin toplum, ekonomi, sokak ve siyasetle iliskisini irdeleyen sergi, sanatçi ve tasarimcilarin olusturdugu bireysel ve kolektif girisimleri ele alirken kültür tarihinden de bir potpuri sunmus oluyor. Sahnede 90’lar, çesitli kaynaklardan toplanmis arsivlere dayaniyor ve canli performanslardan video kliplere uzanan bir çesitlilikte çarpici üretimleri de içeriyor.

Sergi 15 Eylül ve 12 Subat 2023 tarihleri arasinda Salt Beyoglu ve Salt Galata’da ziyarete açik olacak.

Sahnede 90’lar, dönemin performans üretimlerine yogunlasarak kültür, sanat ve eglence tarihine çok yönlü bir bakis getirmeyi amaçliyor. Bu dönemde parklarda, eglence mekânlarinda, tarihî alanlarda ve terk edilmis yapilarda görünürlügü artan performans sanati örnekleriyle popüler kültür arasinda beklenmedik baglantilar kuruyor ve “sahne” kavraminin ne kadar genis bir yelpazede ele alinabilecegine isaret ediyor.

“Sergi toplumsal olaylarla, iliski kurmaya çalisiyor”

Sahnede 90’lar sergisinin Türkiye’nin sahne ve performans kavramlarini anlattigini vurgulayan sanatçi Amira Akbiyikoglu, “Sergi, sahne dedigimiz yerin ne kadar genis oldugunu göstermeye çalisirken, bir taraftan da performansi bir anahtar olarak kullaniyor. Sadece sanat alanindaki performansla sinirli kalmiyor ve toplumsal olaylarla, iliski kurmaya çalisiyor. Bu proje 1,5 yil sürdü. Bu sergi sadece bir arsiv sergisi olmakla kalmiyor, bazi heyecan verici 90’li yillarda nelerin degistigini takip edebilmemize vesile oluyor. Sergi Salt Beyoglu ve Salt Galata binalarinda devam edecek. Salt Beyoglu binasinin ilk üç katinda olacak sergide ilk giriste, sokagin hafizasiyla iliski kuran isler görecekler 3. Kata çiktilarinda vaka analizleri üzerinden 90’li yillari takip edebilecekler. Son olarak da 2. Kata indiklerinde ise 90’li genç sanatçilarin olusumlarini görecekler’’ dedi.



Serginin ayni zaman genis kamu serilerinin olacagini belirten Akbiyikoglu, “Bunlarin içerisinde canli performanslar, konusmalar, gösterimler ve kamu programi ile devam edecek. Sergi, 12 Subat 2023’e kadar Salt Beyoglu ve Salt Galata’da açik olacak” seklinde konustu.



Serginin ön gösterimi ve basin toplantisi sirasinda bilgi, kültür ve sanat üretimine erisilebilirligin, toplumsal kalkinmanin önemli unsurlari arasinda oldugunu belirten Salt Yönetim Kurulu Baskan Vekili ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardimcisi Isil Akdemir Evlioglu, “Sirketimiz çok uzun süredir bu dogrultuda çalismalarini yürütüyor. Salt tam da bu yaklasimi yansitan çok degerli bir kurum. Salt’in kurucusu ve daimî destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.



Salt Genel Müdürü Deniz Ova ise, “Sergiye katkida bulunan Salt ekibine, sanatçi ve kurumlara tesekkür ediyorum. Salt’in yolculugunda yalniz olmadigimiz, Türkiye’nin kültür ve sanat ortamina, topluma ve bilgi üretimine katkida bulunmak üzere saglanan imkânlar için kurucumuz Garanti BBVA’ya tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA