Rahim Gençlestirme Asisiyla Tüp Bebek Tedavisinde Basari

Diyarbakir’da özel bir hastanede görevli Kadin Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Prof. Dr. Hakan Çoksüer, rahim gençlestirme asisiyla tüp bebek tedavisinde basari sansinin arttigini söyledi.

Rahim Gençlestirme Asisiyla Tüp Bebek Tedavisinde Basari
Tüp bebek tedavisinde gebe kalma sansini arttiran en önemli parametrelerden birinin kadinin rahim duvari oldugunu belirten Prof. Dr. Hakan Çoksüer, rahim duvarini etkileyen en önemli faktörden birinin de yas oldugunu söyledi.

Kadinin yasi 37 üzerine çikinca gebeligin hizla azaldigini kaydeden Dr. Çoksüer, “40 yas altindaki bazi kadinlarda da erken menopoza bagli olarak gebelik oraninda hizli azalma olabilir. Ayrica geçirilen enjeksiyonlar, tekrarlayan küretaj islemleri veya geçirilen rahim içi ameliyatlara bagli olarak da rahim duvari zarar görebilir ve tüp bebek sansi azalabilir. Tüp bebek tedavisi sürecinde PRP uygulamasi temel olarak hastanin kendi kanindan elde edilen trombosit açisindan zengin kanin hastanin rahmine geri verilmesi islemi olarak tanimlanabilir. Rahim zarini uygun kalinliga getirmenin yani sira kötü yumurtalik rezervini iyilestirmek ve yumurta kalitesini arttirmak için de kullanilabilmektedir” dedi.

Rahim içi PRP infüzyonunun zayif yanitli ince endometrium için yeni bir yöntemi temsil ettigini aktaran Dr. Çoksüer, “Trombositten zengin plazmanin (PRP) endometriyal büyümeyi destekleyebilmekte ve ince endometriumlu hastalarda gebelik sonuçlarini iyilestirebilmektedir. Rahim içerisine yapilan PRP islemi, endemetriumun (rahim iç tabakasi) kalinlasmadigi ince endometriumlu hastalarda endometrial kalinlasmayi arttirabilir ve embriyonun tutunmasini kolaylastirir, tekrarlayan tüp bebek basarisizligi olan kadinlarda gebelik sansini arttirabilir. Tüp bebekte PRP yönteminin kullanildigi diger alan ise rahim içi zaridir. Endometriumun zarar görmesinde (geçirilen enjeksiyonlar, tekrarlayan küretaj islemleri veya geçirilen rahim içi ameliyatlara bagli olarak zarar görebilir) bu tabaka kalinlasmamakta ve ince endometrium dedigimiz durum olusmaktadir. Ince endometrium tüp bebek tedavisinde embriyonun tutunmasini engelledigi için hastalar gebe kalamamaktadir. Tekrarlayan tüp bebek basarisizligi olan bu hastalarda histeroskopi ile yapisikligin (sinesinin) açilmasi ve tekrarlayan endometrium PRP uygulamalari ile endometrium kalinlasmasi saglanabilmektedir” ifadelerinde bulundu.

PRP uygulamasi ile normalde gebelik sansi düsük olan çiftlerin de gebelik elde edebilmesi sansinin yükselebilmekte oldugunu dile getiren Dr. Çoksüer, sözlerini söyle tamamladi:

“Tüp bebek alaninda PRP ile ilgili yapilan arastirmalar; tüp bebek tedavisi uygulamalari sirasinda rahim zari kalinligi gereginden ince olan hastalarda süren tedaviye ek olarak hastanin kendi kanindan elde edilen PRP’nin rahim zarina uygulanmasi ile verilen destegin gebelik basarisini artirdigini göstermektedir. Benzer sekilde bir ’dogurganlik tedavisi’ olarak PRP, düsüklerden veya ince rahim olan kadinlara yardimci olabilir. PRP, yeni doku gelisimini uyararak ince rahim zari olan kadinlarda rahim zarinin kalinlasmasini saglayarak tüp bebek sansini arttirabilmektedir.”

Dr. Çoksüer, “Diyarbakir Tüp Bebek Merkezimizde PRP ile ilgili yaptigimiz çalisma Avrupa’nin saygin infertilite dergisi olan ’Gynecol Endocrinol’ dergisinde yayinlandi. Çalismamizda PRP uygulanan kadinlarda tüp bebek basari sansinin önemli derecede arttigini gösterdi. Bu çalismamiz hem ülkemizde hem de uluslararasi tüp bebek camiasinda büyük bir yanki uyandirdi. Sonuç olarak rahim kalinligi, yumurta kalitesi gibi sorun yasayan kadinlarda bir veya birden çok tüp bebek tedavisi denemelerinde basarisiz olanlarda, yumurtalik rezervi azalan kadinlarda, ilerleyen yasta tüp bebek tedavisi gören kadinlarda PRP tedavisi uygulanabilir” dedi.

Kaynak: İHA