Nesilden Nesle Aktarilan Çeyizlerin Ömrünü Uzatacak Püf Noktalari

Türkiye organik ev tekstili sektörünün öncü firmasi Ecocotton E-ticaret Direktörü Iç Mimar Kübra Uzunoglu, yeni yuva kuran çiftlerin ihtiyaci olacak esyalarin bir araya getirildigi el emegi göz nuru çeyizlerin korunmasi konusunda önemli ipuçlari verdi.

Nesilden Nesle Aktarilan Çeyizlerin Ömrünü Uzatacak Püf Noktalari


Evlenecek kiz ve erkegin ailesi tarafindan yeni kurulan aile birligine katki saglamak amaciyla hazirlanan çeyizler, Anadolu kültüründe önemli bir yer teskil ediyor. Annelerin kizlari için daha kizlari dogar dogmaz biriktirmeye basladigi çeyizler, çogunlukta evliligin gerçeklesmesinin ardindan da sandiklarda muhafaza ediliyor. Nesilden nesle kadar uzanan zincir halinde el degistiren çeyizlerin saklanmasi ve ilk günkü özelliklerini korumasi için çaba harcaniyor.

Türkiye’nin ilk organik ev tekstili üretim yapan firmasi olan Ecocotton, çeyiz modelleriyle de evlenecek çiftlere seçenekler sunuyor. Ecocotton E-ticaret Direktörü Iç Mimar Kübra Uzunoglu, Anadolu örf ve adetlerinin önemli bir parçasi olan çeyizlerin korunmasi ve saklanmasi konusunda dikkat edilmesi gerekenlere püf noktalarina degindi. Ev ile ilgili en küçük detaylarin bile önceden düsünülerek özenle seçildigine dikkat çeken Kübra Uzunoglu, “Çeyiz ve ev tekstili için gerekli olan tüm ürünler birbiri ile uyumlu olacak sekilde ve kaliteli ürünlerden seçilir. Nevresim takimlarindan yatak örtülerine, havlulardan bornoz setlerine kadar ev ürünlerini çeyiz setlerinde bulmak mümkündür. Çeyiz hazirliginda olan kisilerin çeyiz listesinde yer almasi gereken birtakim esyalar vardir. Mobilyalarin haricinde ev dekorasyonunu güzellestiren ve sicak bir yuva ortami olusmasini destekleyen ev tekstil ürünlerinin bir araya getirilmesinden olusan çeyizlikler, Anadolu’da yeni bir aile kuracak gençler için bir gelenek olarak asirlardir özenle seçiliyor” dedi.



Çeyiz seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Yeni kurulacak yuvalar için çeyiz seçerken dikkat edilmesi gerekenlere deginen Iç Mimar Kübra Uzunoglu, “Çeyiz ev tekstilinin olmazsa olmaz parçalarindan birisi de çeyizlik esyalardir. Çeyizlerin her birinin kumas, renk ve desen olarak birbiri ile uyumlu olmasi dekorasyon bütünlügü açisindan önemlidir. Bu ürünleri seçerken üretildigi kumasin özelliklerine dikkat edilmelidir. Su emiciligi fazla ve hizli kuruyabilen, cildi tahris etmeden nazik temizlik saglayan ürünleri tercih etmelisiniz. Özellikle Ege pamugundan üretilen kumaslarla tasarlanan bu ürünler üstün renk tutuculugu sayesinde canli ve parlak yapiya sahiptirler. Bulunduklari alana siklik katarlar. Kendi tarzinizi yansitan parçalar ile evinizin sikligini ve dekorasyonunuzu tamamlayabilir, sevdiklerinize organik pamuk kalitesiyle tasarlanan en modern ev tekstili ürünlerinden armagan edebilirsiniz. Sadece çeyiz hazirlayanlar degil, sevdiklerine ev hediyesi almak isteyenler ya da çeyizlik hediye arayisinda olanlar da birbirinden kaliteli ve kullanisli ev tekstil ürünlerini https://www.ecocotton.com.tr/ceyizlik-pike-takimi adresini ziyaret edebilirsiniz” diye konustu.



Çeyiz ev tekstili ürünleri nasil korunmali

Çeyiz için alinan ev tekstil ürünlerin nasil korunacaginin merak edilen önemli konulardan bir tanesi oldugunun altini çizen Kübra Uzunoglu, bu konuda su bilgileri paylasti:

“Çeyiz alisverisi için uzun bir zaman gereklidir. Hangi ürün nasil alinir, hangi kumas daha kullanislidir, kolay temizlenebilen ev tekstil ürünleri hangileridir bilmek gerekir. Parça parça alarak olusturulan çeyiz setleri günü gelene kadar özenle saklanir. Ama kimi zaman bu sürenin uzunluguna bagli olarak tekstil ürünlerinde sararmalar ya da tozlanmalar olusabilir. Bu durumu önlemek için çeyizlik ev tekstillerini sik sik havalandirmalisiniz. Nemli ortamlardan ve günes isinlarindan uzak bir yerde tutmalisiniz. Mümkünse her biri için ayri koruma kiliflari kullanmalisiniz. Tekstil ürünlerini kullanirken de korunmasina ve temizligine önem göstermelisiniz. Bu sayede daha uzun kullanim ömrüne sahip olacaklardir”
Kaynak: İHA