Iran, Sangay Is Birligi Örgütü'nün Tam Üyesi Oldu

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, Sangay Is birligi Örgütü’ne tam üyelik için örgütün Genel Sekreteri Zhang Ming ile mutabakat zapti imzalandigini duyurdu.

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda Özbekistan’in baskenti Semerkant kentinde Iran’in Sangay Is birligi Örgütü’ne tam üyeligi için mutabakat zapti imzaladiklarini açikladi.

Emir Abdullahiyan, örgütün genel sekreteri Zhang Ming ile tam üyelik konusunda karsilikli imzalarin atildigini belirtti.

Sangay Is birligi Örgütü’ne üye ülkeler ile iliskilerin yeni bir asamaya geçtigini kaydeden Emir Abdullahiyan, "Enerjiden ekonomiye ve ticarete birçok alanda is birliginin gelistirilmesi adina önemli bir gelisme oldu. Is birliginde artik yeni bir asamadayiz" ifadelerini kullandi.

Sangay Is Birligi Örgütü, Çin, Rusya, Kazakistan, Kirgizistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin’in Sanghay kentinde bir araya gelerek Sinir Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinlestirilmesi Anlasmasi’ni imzalamasiyla 1996 yilinda kurulmustu. Örgüte Özbekistan, Pakistan ve Hindistan’in da katilimiyla tam üye sayisi sekize yükselmis oldu. 2005’te SIÖ’ye gözlemci statüsünde üye olarak katilan Iran’in tam üyelik süreci Eylül 2021’de baslatilmisti.

Sangay Is birligi Teskilati’nda Türkiye ise diyalog ortagi olarak yer aliyor.
Kaynak: İHA