Gençlerle Kitap Sohbetleri'nde 'Türk Devlet Felsefesi' Konusuldu

Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin tarafindan baslatilan ve her ay gençlerle farkli bir kitap tahlilinin yapildigi ‘Gençlerle Kitap Sohbetleri’nin Eylül ayi programi gerçeklesti. Bu ayki programda katilimci olarak Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de yer aldi.

Gençlerle Kitap Sohbetleri'nde 'Türk Devlet Felsefesi' Konusuldu


Gençlerin kitap okuma aliskanligini ve kitap degerlendirme yetenegini gelistirmek amaciyla düzenlenen programda Mehmed Niyazi’nin ‘Türk Devlet Felsefesi’ kitabi ele alindi. 7/24 Kütüphane ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve Baskan Yalçin’in yani sira Egitimci Yazar Mehmet Karatas, Egitimci Yazar Mehmet Torun, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Plastik Cerrahi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Alper Kemaloglu, ERÜ Halil Bayraktar Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Burçin Gönen ve Egitimci Yazar Ugur Bas konusmaci olarak katildi.

Programda dinleyici olarak gençlerin yaninda Talas Kaymakami Yasar Dönmez de yer aldi.

‘KURBAN OLDUGUM TÜRKIYE CUMHURIYETI DEVLETI’

Ilk olarak söz alan Baskan Yalçin, kitap hakkinda kisa bir bilgi verdi.

Kitabin temel düsünce yapisini aktaran Baskan Yalçin, eserin Türk Devleti’nin geçmisine ve devlet sistemindeki temel taslara isaret ettigini söyledi.

Daha sonra gençlere seslenen Baskan Yalçin, “Devletsizligi Allah kimseye yasatmasin, bugün burada her birimiz huzurla ders çalisabiliyorsak, kurban oldugum Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin sayesindedir. Bu devletin her bir bireyi olarak yaptigimiz her güzel is devlet adina yaziliyor.” dedi.



‘TÜRK DEVLETI DINAMIKTIR, TÜRK DEVLETI’NDE SÖMÜRÜ OLMAZ’

Daha sonra söz alan Vali Çiçek, Türk Milleti’nin tarih boyunca devletini korumak adina birçok badireden geçtigini ifade ederek, bugün bu tutumunu hala devam ettigini belirtti.

Vali Çiçek, Türk Milletinin devleti dinamik olarak algiladigini ve bundan dolayi sürekli gelistirmeye çalistigini kaydetti.

Türklerin, Islam öncesi geleneklerini Islam’a uyarlayarak devam ettirdigine dikkat çeken Vali Çiçek, Türk Milleti’nin kut anlayisini nasip kavramiyla birlestirdigini ifade etti.

Türk Devlet geleneginde alinan topraklarin yurt edinilmesinin temel amaç oldugunu belirten Çiçek, bu anlayistan dolayi Türklerin aldiklari yerlere sömürü degil baris götürdügüne vurgu yapti. ‘Dünyanin Türk gençlerine ihtiyaci var.’ diyen Çiçek, yeni bir Türk Medeniyeti tasavvurunun dünyaya gerekli oldugunu söyledi.



‘TÜRK MILLETI’NIN ANLAYISINDA DEVLET KUTSALDIR’

Kitap hakkinda konusan Ögretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Burçin Gönen de kitaptan bir bölüm aktararak, “Devlet, kaideler ve müesseseler manzumesidir ve bu manzumeye ruh veren aydinlardir. Aydinlarin basarili olmalari da devleti tanimalari ve fonksiyonunu idrak etmeleri ile mümkündür.” ifadelerini kullandi.

Kitap degerlendirmesi yapan bir diger isim olan Doç. Dr. Alper Kemaloglu da, kitapta gökyüzünün Türk kozmolojisinde kutsal olarak yer aldigini ve günesin dogudan dogmasindan dolayi Türk devletlerinde dogunun her zaman devletin merkezinde yer almasindan söz edildigini belirtti.

Kemaloglu kitapta, devletin de gökyüzü ve yer yüzünden sonra üçüncü sirada kutsal olarak nitelendirildigine dikkat çekti.

Program sonunda kura çekilerek etkinlige katilan ögrencilere ‘Türk Devlet Felsefesi’ kitabi hediye edildi.
Kaynak: İHA