Büyüksehir'den Menemen'e 500 Milyon Liralik Yatirim

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in 30 ilçeye de adil hizmet ve yatirim götürülmesi yönündeki hedefi dogrultusunda, Büyüksehir Belediyesinin Menemen’deki çalismalari sürüyor. 2019 yilindan bu yana Menemen’e yaklasik 500 milyon liralik yatirim yapildi. Acil ihtiyaç listesiyle öncelik verilen mahallelere Fen Isleri Dairesi Baskanligi, IZSU ve IZBETON basta olmak üzere tüm birimlerce hizmet götürüldü.

Büyüksehir'den Menemen'e 500 Milyon Liralik Yatirim
Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin kentin 30 ilçesine sosyal, adaletli ve seffaf belediyecilik ilkeleriyle götürdügü hizmetler pandemi, deprem, yangin, ekonomik kriz gibi olaganüstü durumlara ragmen araliksiz sürdürüldü. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in kentte refahin hakkaniyetli bölüsülmesi adina belirledigi yol haritasi dogrultusunda Menemen’de altyapi çalismalari, yol, parke düzenlemeleri, beton yama islemleri hayata geçirildi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi Fen Isleri Dairesi Baskanligi, IZSU ve IZBETON basta olmak üzere tüm birimleriyle ilçeye götürdügü hizmet ve yatirimlarla sorunlari bir bir çözüme kavusturdu.

Içme suyu ve altyapi sorunlari çözüldü

Izmir Büyüksehir Belediyesi Gediz Sube Müdürü Ali Kemal Elitas, “Izmir Büyüksehir Belediyesi, kentin 30 ilçesinde ayrim yapmaksizin ihtiyaçlari olan bölgelerin acil ihtiyaçlarini listeleyerek, öncelikli hizmetleri programa alarak çalismalarini sürdürüyor. Menemen’de kangren olan içme suyu altyapilarinin yenilenmesi gerekiyordu. Yahselli, Emiralem, Villakent, Seyrek, Belen bölgesi gibi yerlerde yillardir sorunlar vardi. Yahselli ve Belen’de kurumumuz kendi imkanlariyla yapiyi bitirdi. Simdi sirada Villakent ve Seyrek bölgesindeki çalismalarimiz var, ihale asamasina geldi. Devaminda da Emiralem bölgesinde de projeleri hazirlanan çalismalar kesfe gönderilecek. Böylelikle Menemen’de içme suyuyla ilgili çalismalarimizi yüzde 90 seviyesine tasimis olacagiz. Menemen merkezde yillardir yagmur suyu ve kanalizasyonla ilgili vatandaslarin sikayetleri vardi. Yillardir çözülemeyen bu sorunda bu yil itibariyle IZSU’nun ihalesini tamamlamasiyla birlikte ekiplerimiz çalismalarini büyük ölçüde bitirdi. Üst yapi kaplamalarini da Menemen merkez, Camiikebir, Ulukent, Gazi Mahallesi, Koyundere gibi noktalari da tamamladik. Menemen’de su an itibariyle isimizin yüzde 20’lik kismi kaldi. Bu yapilan altyapi çalismalariyla birlikte yagmur suyu ve kanal ayrismasi tamamlandiktan sonra su baskinlari, kanalizasyon kokusu gibi ciddi sorunlar giderilmis olacak” dedi.



“Menemen’e 2019 yilindan itibaren 495 milyon liralik yatirim yapildi”

Sosyal proje ve hizmetler gibi her alana iliskin çalismalarin Baskan Soyer’in arka siralar vizyonuyla hayata geçirildigini vurgulayan Elitas, Menemen özelindeki yatirimlarin toplam maliyetine de degindi. Elitas, “Sayin Baskanimizin Menemen’e bakisi pozitif. Menemen’e dair yapilabilecek ne varsa tüm kurumlarimiza talimat vererek, Menemen’i önceleyerek hizmetlerimizi en üst seviyede sürdürmeye gayret ediyoruz. Tarimda, sosyal projelerde, sosyal hizmetlerde, fiziki altyapi ve üstyapi çalismalarinda biz Izmir Büyüksehir Belediyesi olarak Menemen’in taleplerini imkanlar dahilinde çözmeye gayret ediyoruz. Karaorman, Alaniçi, Çalti bölgelerinde üretim yollarinin sathi zemin hazirliklari yapiliyor. Devaminda Buruncuk, Türkelli bölgesinde IZBETON ekiplerimiz ovalarda yaptigimiz zeminlerin üzerlerine sathi kaplamalarina devam ediyor. Yama ekiplerimiz Emiralem’de, Kirmahalle’de, Ulukent’te çalismalarina devam ediyor. Gazi Mahallesi’nde muhtarimizin talep ettigi altyapi çalismalari tamamlandi. Yillardir atik su aritma terfi istasyonun bölgede neden oldugu sorunu da geçtigimiz günlerde IZSU’nun yaptigi çalismalarla sonlandirmis olduk. Biz Menemen’de askla çalismaya devam ediyoruz. Sayin Baskanimizin önderliginde tüm kurumlarimiz koordineli bir sekilde çalisiyor. Menemenli yurttaslarimizdan gelen her talep öncelik sirasina göre kurumumuzun imkanlari dahilinde yapilmaya gayret ediliyor. Izmir Büyüksehir Belediyemiz 2019 yilindan bugüne kadar Menemen ilçemize 495 milyon liralik yatirim yapmistir. Çalismalarimiz tam hiziyla devam ediyor, yatirimlarimiz sürüyor” ifadelerini kullandi.

Merkezde 18 buçuk milyonluk ihale

IZSU’nun çalismalarina iliskin bilgiler veren Gediz Bölgesi Teknik Sube Müdürü Emre Türker, “Menemen’imizin en büyük sikintilarindan biri olan yagmur suyu ve kanal problemi için Tunç Baskanimizin talimatiyla merkez ve çevre mahallelerde 18 buçuk milyon liralik bir ihaleye çiktik. Bu ihalede Mermerli, Camiikebir, Esatpasa ve Kasimpasa mahallelerinde 2 kilometreye yakin kanalizasyon hatti ve bin metreye yakin yagmur suyu hatti dösedik. Bu imalatlar sonrasinda üst kaplamalarini da yapiyoruz. Bugüne kadar yasanan sikinti çözülmemisti. Ancak bu yaptigimiz 18 buçuk milyon liralik ihale bundan sonraki dönemlerde özellikle Kuyumcular Çarsisi dedigimiz, Camiikebir, Mermerli mahallelerinde yogun yagislarda yasanan yagmur suyu baskinlari, kanal tasmalari ve bunun gibi birçok sorunun, koku probleminin önüne geçecek. Vatandasimizin daha iyi hizmet almasi için bu çalismayi kisa sürede tamamlayacagiz. Ihalemizin yüzde 48 gibi yariya yakin kismini 4-5 aylik bir sürede tamamladik. Kalan kismini da süratli bir sekilde tamamlayip Menemen’ e en iyi hizmeti vermeye çalisacagiz” dedi.



Yalnizca 2 mahalleye 50 milyon TL’lik yatirim

Kirsaldaki faaliyetlere ayri bir parantez de açan Türker, “Yahselli Mahallesi’nde 4 bin 500 metre altyapi yenileme çalismamiz oldu su hatlariyla ilgili. Çalismamiz bitti ve sayaç nakilleri yapiliyor. Belen Mahallesi’nde 4 kilometre, Gazi Mahallesi’nde ve diger mahallelerde yenileme çalismalarimiz oldu. Köylerde çalismalarimiz devam edecek. Emiralem, Villakent, Seyrek bölgelerinde çalismalarimiz var. Villakent ve Seyrek’te çalismalarimizin ihale asamalari tamamlandi. Yakinda ihale tarihi de belli olacak ve o bölgede altyapi çalismalari hizlandiginda vatandasimizin çektigi sikintilarin da önüne geçilmis olacak. Villakent ve Seyrek bölgesinde yaklasik 50 milyon liralik bir maliyet olacak. Ama Yahselli ve Belen’de tamamen kurumun kendi kaynaklari ve ekipleriyle yapilmis çalismalar olacak” ifadelerini kullandi.

“Müteahhit girmeden IZSU’nun çabalariyla basardik”

Mahallesindeki sorunlarinin süreçte giderildigini ifade eden Yahselli Mahalle Muhtari Ali Uyar, “Tunç Baskanimin zamaninda dere temizlikleri oldu, kanalizasyon dereye, açiga akiyordu. Çok acil projesi çikti. Su an merkezde kanal projem bitti. Derelere pislik akmiyor. Derelerdeki kokumuzdan kurtulduk. Tunç Baskanima tesekkür ediyorum. Temiz suyumuzun da yenilenmesini istedik. IZSU’daki yetkililerin kendi çabalariyla, müteahhit girmeden basardik. Temiz su altyapim da su an bitti. Kanal bitti, temiz su bitti” dedi.



“Büyüksehir’den aldigim hizmeti hiçbir yerden almadim”

Üst yapida bozukluklarin oldugunu aktaran Muhtar Uyar, IZSU’nun kendi sorumluluk alanlarindaki sicak asfalt çalismalarinin tamamlandigini söyledi.

Sikinti olan kisimlarin ise Izmir Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi (YIKOB) tarafindan programa alindigini belirten Uyar, “Ben Büyüksehir’den aldigim hizmeti hiçbir yerden almadim. Altyapim için Tunç Baskanima tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Keçilerin dahi yürümekte zorlandigi parke taslari vardi”

Mahallesine gelen hizmetler için konusan Koyundere Gazi Mahalle Muhtari Kadri Kahya, “Burada keçilerin dahi yürümeye zorlandigi parke taslari vardi. Tunç Baskanim sag olsun onu söktü. Sicak asfalt döseniyor, 27 gün oldu. Baskanimizin dedigi gibi ilk önce arka sokaklardan askla basliyor hizmet. Arka sokaklardan Koyundere’nin içine bu is gidecek diye inaniyorum. Baskanima bu hizmetlerden dolayi çok tesekkür ediyorum. Çok büyük bir hizmet. ESHOT soförleri her gün isyan ediyordu. Tunç Baskanim önce arka sokaklar demisti ve hizmete arka sokaklardan basladi.

Su yukaridan asagiya dogru akiyor. Tunç Baskanim söz verdi, yerine getiriyor. Ona binlerce tesekkür ediyorum. Asagida 2 sokak var. Onlar da biterse Koyundere herhalde Paris olur. Ona sonsuz tesekkürler ediyorum” açiklamasinda bulundu.

“Simdiye kadar bütün taleplerim karsilandi”

Yagmur suyu hattinin olmamasindan dolayi bölgesinde yasanan sikintiyi dile getiren Esatpasa Mahalle Muhtari Ercan Delibas, “Menemen’deki lise yolunda yagmur suyu hattinin olmamasi ciddi sikintiydi. Çöküntüler, tasmalar oluyordu. Ben sürekli IZSU ile baglantiya geçmistim. Yagmur suyu projesinin olmasi gerektigini belirttik. Kokunun da oldugunu, çevre esnafinin sikayet ettigini söyledik. Kendim de görüyordum. Tunç Baskan talimat verdi ve çalismalar hiz kazandi. Burasi önemli bir bölge. Ben yeni muhtarim, bu dönem kazandim. Simdiye kadar bütün taleplerim karsilandi. Buradaki çalisma arkadaslarimiz da iyi, ellerinden gelen her seyi yapiyorlar. Mahallelinin geri dönüsleri de iyi” dedi.



“Menemen’deki hizmetlerimiz devam edecek”

IZBETON’un yatirimlarina iliskin konusan Asfalt Uygulama Sefi Baran Aydemir ise, “IZBETON olarak 2019-2022 yillari arasinda Menemen’de asfalt serim, sathi kaplama ve yama çalismalari yapilmistir. Bu çalismalarda bin 600 noktada asfalt yama, altyapi kurum kazilarinin sonrasinda 80 bin metrekare transe tamirat çalismasi, toplamda 100 bin ton asfalt yama çalismasi yapilmistir. Asfalt serim imalati olarak 115 bin ton, yaklasik 80 kilometre uzunlukta yol çalismasi, sathi kaplama imalati olarak 1 milyon metrekare, yaklasik 200 kilometre uzunlukta üretim ve ulasim yolu çalismasi yapilmistir. IZBETON ve Izmir Büyüksehir Belediyesi olarak Menemen’de hizmetlerimiz devam edecektir” ifadelerini kullandi.

Sadece insaat maliyeti 41 milyon TL

Menemen’de Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan geçen 3 yilda 102 bin 883 ton asfalt serimi, 69 bin 436 ton asfalt yamasi, 893 bin 937 metrekare sathi kaplama yapildi. 2022 yili içinde ise 9 bin 317 ton asfalt serimi, 21 bin 661 ton asfalt yama, 81 bin metrekare sathi kaplama gerçeklesti. Bu süreçte ham yollara 42 bin 553 kilometre parke dösendi. Sadece insaat isleri maliyeti 41,5 milyon liraya ulasti.
Kaynak: İHA