Azerbaycan'da, Bakü'nün Kafkas Islam Ordusu Tarafindan Kurtarilmasinin 104. Yil Dönümü Kutlandi

Azerbaycan’in baskenti Bakü’nün, Kafkas Islam Ordusu tarafindan Ermeni çeteleri ve Bolsevik birliklerinden kurtarilmasinin 104. yil dönümünde Bakü Türk Sehitligi’nde tören düzenlendi.

Azerbaycan’in baskenti Bakü’deki Türk Sehitligi’nde, Türkiye Bakü Büyükelçiligi tarafindan Bakü’nün, Kafkas Islam Ordusu tarafindan Ermeni çeteleri ve Bolsevik birliklerinden kurtarilmasinin 104. yil dönümü kutlandi. Törene Türkiye Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci, Azerbaycanli milletvekilleri, Türk kurum ve kuruluslarinin temsilcileri ve büyükelçilik çalisanlari katildi.

Törende Sehitlik Aniti’na çelenk sunulup, saygi durusunda bulunulmasinin ardindan sehitlik ani defterini imzalayan Büyükelçisi Cahit Bagci yaptigi konusmada, "Yüce Türk Milletinin Kahraman Evlatlari, Kafkas Islam Ordusun Aziz Sehitleri. Nuri Pasa komutasindaki Kafkas Islam Ordusu’nun Azerbaycan’i Bolsevik isgalinden kurtarmasinin 104. yil dönümü vesilesiyle, Kafkas Islam Ordusu’nun destansi kahramanliklarini anmak ve Azerbaycan’in bekasi ugrunda omuz omuza çarpisirken yaptiginiz fedakarliklari yad etmek üzere, bir kez daha manevi huzurunuzda bulunuyoruz. 1. Dünya Savasi’nda dünyanin en güçlü ordulariyla pek çok cephede savasmis Osmanli ordusunun kahraman askerleri olan sizler, daha teriniz sogumadan bu topraklara gelerek isgalci Bolseviklere ve Ermenilere karsi kardeslerinizle omuz omuza çarpistiniz ve son nefesinizde Azerbaycan halkina, can Azerbaycan’a bagimsizlik verdiniz. Anadolu’nun en zor anlarinda bile Azerbaycanli kardeslerimizin yardimina kosan sizler, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Azerbaycan’in sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir’ sözlerinin birer abidesi olarak Türkiye ile Azerbaycan arasindaki sarsilmaz iliskinin mimarlarisiniz. Ülkelerimizin birlik, beraberlik ve kardesligi böyle güçlü bir temel üzerine kurulmustur. Kardes Azerbaycan’in bagimsizligi ugruna sehadetiniz, 104 yil sonra Azerbaycanli kardeslerimizce minnetle anilmakta olup Ermeni isgali altindaki Karabag topraklarinin kurtarilmasinda ise ilham kaynagi olmustur. Sizlerin huzurunda bu vesileyle, Azerbaycan’in her bir kösesinde yatan Kafkas Islam Ordusu’nun aziz sehitleri basta olmak üzere, Türkiye ve Azerbaycan’in tüm sehitlerini, her iki ülkenin bagimsizlik mücadelesi ve vatanin bölünmez bütünlügü ugrunda fedakârliklarini esirgemeden, gözünü kirpmadan vatan hainleri ve düsmanlarimizla ölümüne çarpisan tüm kahramanlarimizi, sehitlerimiz, rahmetle, saygi ve minnetle aniyoruz. Vatan bilip caninizi verdiginiz ve mukaddes bir emanet olarak kucaklandiginiz bu kardes topraklarda rahat uyuyunuz. Ruhlariniz sad olsun” ifadelerini kullandi.

Tören, temsili sehit kabirlerine karanfillerin birakilmasinin ardindan sona erdi.

Azerbaycanli 1. Karabag ve 2. Karabag savasi gazileri ve Ülkücü, Bozkurtlar Dernegi üyeleri Türk Sehitligini ziyaret ederek, Türk Sehitligi anitina çelenk birakarak saygi durusunda bulundu.

Kafkas Islam Ordusu Komutani Nuri Pasa, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ve Dagistan’in Osmanli Devleti’nden yardim talep etmesi üzerine ordusuyla Azerbaycan’i düsman isgalinden kurtarmak için görevlendirilmisti. Azerbaycan’in çesitli vilayetlerinde Bolsevik birlikleri ve Ermeni çetelerine karsi verilen mücadelenin ardindan 15 Eylül 1918’de Bakü’de isgalden kurtarilmisti. Kafkas Islam Ordusu, Bakü’nün kurtulusu için verdigi mücadelede bin 142 sehit vermisti.
Kaynak: İHA