2. El Araçlarda 6 Ay 6 Bin Kilometre Sarti Basladi

2. el araçlar bugünden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmedigi takdirde satilamayacak. Konya’da da galerici esnafi, uygulamanin tam anlamiyla denetlenmesiyle araç fiyatlarinin yüzde 3 ila yüzde 5 arasinda düsecegini beklerken, bu düzenlemeye sadece galericiler ile sirketlerin degil sahislarin da dahil edilmesi gerektigini belirtti.

2. El Araçlarda 6 Ay 6 Bin Kilometre Sarti Basladi
Geçtigimiz ay 2. el otomobil satisinda 6 ay ve 6 bin kilometre sarti içeren düzenleme Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girmisti. Ticaret Bakanligi tarafindan yapilan düzenlemeye göre, ticari faaliyet çerçevesinde otomobil ve arazi tasitlarinin pazarlanmasi veya satisi ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmis olmasi kosuluyla yapilabilecek. Bu sart saglanmadan dogrudan veya dolayli olarak 1 Temmuz 2023 tarihine kadar pazarlama ve satis yapilamayacak. 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmemis otomobiller için 15 Eylül’e kadar kisitlama olmaksizin elden çikarilmasi için verilen süre ise bugün itibariyle son buldu.

“6 ay 6 bin kilometre kuralinin her ikisinin de dolmasi gerekiyor”

Pandemi süreciyle otomobil piyasasinin adeta altinla yatirim araci olarak yarisir hale geldigini söyleyen Konya Oto Lastik, Oto Yikama ve Oto Galericileri Esnaf Odasi Baskani Abdullah Acibadem, “Talepler artinca kullanicilar bu isi sektör haline getirdi. Dolayisiyla bu is çigirindan çikti. Ticaret Bakanimizin Agustos ayi içerisinde açikladigi otomobil ve arazi tasitlarini kapsayan 6 bin kilometre 6 ay kuralinin her ikisinin de dolmasi gerekiyor. Su anda birçok kisi bunun sadece birinin yeterli oldugunu düsünüyor. Ama satis yapabilmek için hem 6 ayin hem de 6 bin kilometrenin dolmasi gerekiyor. Bakanligimiz 15 Eylül’e kadar bir tarih verdi, o tarih de bugün itibariyle doldu. Bundan sonraki süreçte alinan araçlarin ilk tescil tarihinden sonra 6 ay beklemesi gerekiyor ve 6 bin kilometreyi doldurmasi gerekiyor. Ilerleyen zamanlarda bu süreci beklemek gerekiyor. Bu çikan yasaya sadece araç kiralama sirketleri, galericileri degil biniciler, kullanicilar ve sahislar da dahi edilmesi gerekiyordu. Baktigimiz zaman, bir sahis araci kullanmak için alir. Bu süreye onlarin da dahil edilmesi gerekiyordu. Tabii bu aradaki firsatçilar, kenarda parasi olup parasini otomobille çevirenler hiçbir vergisi olmadan ticaretini yapiyor. Bunlarin önüne geçilebilirdi” dedi.



“Insallah fiyatlarin düsmesini bekliyoruz”

Kurban Bayrami’nin öncesine kadar hareketli olan otomobil sektörünün özellikle bayramdan sonra sessizlige büründügünü anlatan Abdullah Acibadem, “Bakanimizin yaptigi 6 ay ve 6 bin kilometre sarti birazcik daha piyasanin durmasini, insanlarin beklenti içerisine girmesine neden oldu. Baktigimiz zaman internette abartili fiyat yazanlar, fiyatlari yüzde 5-10 düsürdü. Ama uygulama sahislari da ilgilendirseydi biz eminiz ki bu daha da verimli olacakti, fiyatlarin daha da düsmesi saglanacakti. Su an için bayilerde araç yok deniliyordu. Bakanimiz bu açiklamayi yaptiktan sonra su an bayilerin elinde araçlar çogalmaya basladi, stoklarinda arabalar var. Baktigimiz zaman demek ki Türkiye’ye araç giriyor. Bu araçlar bir yerlerde bir sekilde izole ediliyordu, saklaniyordu. Insallah fiyatlarin düsmesini biz de bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

“1 milyon TL’ye kadar olan araçlarda fiyatlarin 100 bin lira düsmesi söz konusu degil”

Çikan yasayla birlikte 6 ay ve 6 bin kilometre sartini yerine getirmeden satis yapan kisilere 8 bin 400 TL’lik bir ceza uygulamasinin oldugunu da hatirlatan Acibadem, “Biz aslinda bu cezayi da az buluyoruz. Bu cezanin daha da yüksek olmasi gerekiyor. Çünkü uygulamanin yürürlükte saglikli ilerlemesi için yaptirim sart. Bir de internette araç fiyatlarinin 100 bin lira civarinda düstügüyle alakali haberler var. Lüks araçlarda 100 bin lira çok küçük bir rakam, o araçlar için 100 bin lira düsebilir. Ama 1 milyon TL’ye kadar olan araçlarda fiyatlarin 100 bin lira kadar düsmesi kesinlikle söz konusu degil. Bundan sonraki süreçte araç fiyatlari düser mi? Uygulama tam anlamiyla denetlenirse fiyatlar mutlaka yüzde 3, yüzde 5 düser. Ama daha da fazla düsecegini düsünmüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA