Irak Cumhurbaskani Salih'ten Erken Seçim Için Ulusal Uzlasi Sarti

Irak Cumhurbaskani Berhem Salih, ulusal uzlasi saglandigi takdirde erken seçimin yapilmasinin ülkedeki siyasi krize bir çözüm olacagina inandigin belirtti. Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’in destekçilerine Yesil Bölge’den çekilmesi yönündeki çagrinin ardindan Koordinasyon Grubu destekçileri de bölgeden çekildi.

Irak Cumhurbaskani Salih'ten Erken Seçim Için Ulusal Uzlasi Sarti
Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’in siyaseti birakmasinin ardindan patlak veren siddet olaylari Sadr’in destekçilerine baskent Bagdat’taki korunakli Yesil Bölge’den çekilmesi çagrisinda bulunmasi üzerine sona ermisti. Sadr destekçilerinin bölgeden çekilmesinin ardindan Sadr disindaki tüm Sii taraflarin çatisi altinda toplandigi Koordinasyon Grubu destekçileri de Yesil Bölge disinda baslattiklari oturma eylemlerine son vererek bölgeden çekildi.

Koordinasyon Grubu’ndan hükümet kurma sürecinin hizlandirilmasi talebi

Koordinasyon Grubu, ülkede patlak veren siddet olaylarinin ardindan hükümet kurma sürecinin hizlandirilmasini talep etti. Koordinasyon Grubu tarafindan yapilan yazili açiklamada, ülkede yasanan olaylarin tekrarlanmamasi için hükümet kurma sürecine hiz verilmesi gerektigi vurgulandi. Siyasi taraflari çalismaya çagiran Koordinasyon Grubu, Irak Meclisi ve diger anayasal kurumlarin çalismaya dönmelerini istedi.

Erken seçim için ulusal uzlasi sarti

Cumhurbaskani Berhem Salih ise yaptigi açiklamada, erken seçime gidilmesi için ulusal bir diyalogun saglanmasi için Koordinasyon Grubu yöneticilerini Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr ile iletisime geçmesine isteyerek, ulusal uzlasinin saglandigi takdirde erken seçimin yapilmasinin ülkedeki siyasi krize bir çözüm olacagina inandigin belirtti.



Can kaybi 30’a yükseldi

Sadr’in dün siyasetten çekildigini duyurmasinin ardindan destekçileri Yesil Bölge’ye girmis ve Cumhurbaskanligi Sarayi’ni basmisti. Irakli bir tibbi kaynak, Yesil Bölge ve çevresinde çikan çatismalarda 30 kisinin hayatini kaybettigini, 110 güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere 700 kisinin yaralandigini aktardi.
Kaynak: İHA