Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Yunanistan Bize Degil NATO'ya Ve Müttefiklere Meydan Okumustur'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Bir asir önce kendi halklarini ve ülkelerini felakete sürükleyen Yunanistanli siyasetçilerin bugünde ayni yanlista israr ettiklerini görüyoruz. Yunanistan bizim ne siyasi, ne ekonomik, ne de askeri olarak dengimiz ve muhatabimiz degildir. Yunanistan’in hava sahamizi ihlal, uçaklarimizi tacizle baslayan hasmane tavirlarini S-300 radar kilidi atma seviyesine çikararak aslinda bize degil NATO’ya ve müttefiklere meydan okumustur” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Yunanistan Bize Degil NATO'ya Ve Müttefiklere Meydan Okumustur'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde gerçeklesen 30 Agustos Zafer Bayrami Konseri’nde konustu.

Bu yil ilk defa 30 Agustos Zafer Bayrami tebrik töreninde Milli Mücadele kahramanlarinin aile efradinin yer aldigini ifade eden Erdogan, ”Kendileri 30 Agustos konserimizde de bizlerle birlikteler. Biz maalesef tarihine yeteri kadar sahip çikamayan bir milletiz. Halbuki, Kara Kuvvetlerinin kurulusunun 2231. yil dönümünü geride birakan, dünyanin dört bir yaninda devlet temellerine iliskin her gün yeni bulgular elde edilen bir milletiz. Anadolu’daki varligimizin kökenlerine, devletlerimizin gücüne bile hakkiyla nüfuz edemedigimiz dönemler geçirdik. Ayni yaklasimin milli mücadelemiz konusunda yasandigini da itiraf etmeliyiz. Anadolu’daki son devletimizin ilk asrini geride birakmaya hazirlandigimiz su dönemde artik tarihimizi daha iyi ögrenmemizin, ecdadimizi daha iyi anlamamiz önünde hiçbir mani kalmadigina inaniyorum. Milli Mücadele kahramanlarimiz aile fertleriyle bulusmamizi hem onlar için bir hak teslimi hem de tarihimize, ecdadimiza daha iyi sahip çikmamiza vesile olacak bir adim olarak degerlendiriyorum” dedi.

30 Agustos Zaferi’nin Osmanli’nin son döneminden beri uzunca bir süredir savunmada kalan Türk ordusunun ilk büyük taarruz neticesinde elde ettigi bir basari oldugunu söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, ”Daha önceki taarruzlarin istedigimiz sonuçlara ulasmadigini biliyoruz. Diger muharebelerimizde hep savunmaya dayaliydi. Büyük taarruz kendimize yeni bir gelecek insa ettigimiz, gerçekten tarihi ve önemli bir dönüm noktasidir. Milli mücadeleyi pis ayaklariyla kirleten düsmanla birlikte onlarin ipini elinde tutan 7 düvele karsi da yürüttük” ifadelerini kullandi.

"Anadolu’daki varligimizi ebediyen kalici hale getirecek destansi bir zafer kazandik”

Türk ordusunun düsmanlarin planlarini yerle bir ettigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, ”Bugün olugu gibi o dönemde de Yunanlilarin sirtini sivazlayan birileri Afyon’daki cephe hattinda kurulan tahkimati Türkler bunlari 5, 6 ayda asamaz ifadesiyle tanimlamislardir. 26 Agustos sabahi ordumuz 2 gün içinde bu tahkimatin tamamini yerle bir ve düsmanin çogunu imha etmisti. Bizim komutanlarimiz savasi bizzat cephenin içinde idare ederken Yunan ordusu Izmir’den emir almaya çalisiyordu. Onlar isgalci olmanin rahatligi içindeyken biz vatanimizi savunmanin inanci, hakliligi ve azmiyle mücadele ediyorduk. Bin yil sonra Anadolu’ya hakim olma rüyasi görenlerden canlarini kurtarabilenler sadece 2 hafta sonra kendilerini Izmir’den ayrilan gemilere zor atmislardir. Tarihe Baskomutan meydan Muharebesi diye geçen 30 Agustos Zaferi, Osmanli’nin Sirplara karsi kazandigi Sirp Sindigina benzedigi için Rum Sindigi olarak adlandirilmistir. Sirp Sindigi ile Osmanli Balkanlardaki varligini yikilana kadar kalici hale getirmisti. Biz de Rum Sindigi ile Anadolu’daki varligimizi ebediyen kalici hale getirecek destansi bir zafer kazandik” açiklamasinda bulundu.

"Yunanistan bizim ne siyasi, ne ekonomik ne de askeri olarak dengimiz ve muhatabimiz degildir"

Yunanistanli siyasetçilerinin geçmiste de benzer bir tutum içinde olduklarini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Bir asir önce kendi halklarini ve ülkelerini felakete sürükleyen Yunanistanli siyasetçilerin bugünde ayni yanlista israr ettiklerini görüyoruz. Yunanistan bizim ne siyasi, ne ekonomik ne de askeri olarak dengimiz ve muhatabimiz degildir. Bir asir önce oldugu gibi bugün de Yunanistan’i kullanarak ülkemizin vaktini ve enerjisini bosa harcamaya çalisanlarin asil niyetlerini biliyoruz. Son dönemdeki gelismeler bu gerçegi inkari mümkün olmayan açiklikta herkesin önüne sermistir” degerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan’in F-16 tacizine sert tepki gösteren Erdogan, "Ege’de uluslararasi hava sahasinda NATO görevi icra eden F16 uçaklarimiza Yunanistan’in Girit Adasi’na konuslandirdigi Rus menseili S-300 hava sistemleri tarafindan radar kilidi atilmistir. Bir ülke uçagina radar kilidi atilmasi düsmanca bir davranistir. Hele bu uçak NATO görevi icra ediyorsa bu düsmanlik dogrudan tüm üyeleriyle NATO’ya yapilmistir demektir. Yunanistan’in hava sahamizi ihlal, uçaklarimizi tacizle baslayan hasmane tavirlarini S-300 radar kilidi atma seviyesine çikararak aslinda bize degil NATO’ya ve müttefiklere meydan okumustur. O kabiliyeti ve gücü varsa” dedi.



"Ayni Amerika’nin Yunanistan’in bir hava gücüne karsi S-300 sistemini harekete geçirmesine nasil cevap verecegini merakla bekliyoruz"

Amerika’nin S-400 tutumunu hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, "NATO’nun en büyük gücü Amerika. Türkiye’nin tamamen kendi güvenligi için oldugunu defaten ifade ettigi S-400 sistemi almasini kendi uçaklarina tehdit olarak görmüstü. Bu adimimiz pesinatini ödedigimiz F-35 uçaklarinin verilmemesinden her alanda savunma sanayi ürünlerine hatta daha ötesine geçen ambargolara maruz birakilan fiili eylemlerle karsilanmisti. Ayni Amerika’nin Yunanistan’in bir hava gücüne karsi S-300 sistemini harekete geçirmesine nasil cevap verecegini merakla bekliyoruz. Üstelik Amerika bize vermedigi F-35’leri Yunanistan’a ikram ederek Rus hava savunma sistemlerinin güya gözü gibi sakindigi uçaklarla ayni çuvala girmesinin yolunu kendi elini açmistir. Biz tedarikçi ülkeye sözümüz geregi F- 35’lerde S-400’leri asla ayni sistemde kullanmayacaktik, kullanmazdik. Ama hiçbir hukuki, ahlaki, insani sinir tanimadan Yunanistan’in bu pervasizligi yapacagindan kimsenin süphesi olmasin” açiklamasinda bulundu.

"Demek ki mesele Rus hava savunma sistemleriyle, Amerikan asker ürünlerinin birlikte kullanilmasi degil bizatihi Türkiye’dir"

Cumhurbaskani Erdogan, ABD’nin Hindistan’a S-400 konusunda yaptirim uygulamadigini animsatarak, “Amerika’nin Hindistan’in S-400 tedarikini de yaptirim disi biraktigini ayrica hatirlatmak istiyorum. Demek ki mesele Rus hava savunma sistemleriyle, Amerikan asker ürünlerinin birlikte kullanilmasi degil bizatihi ve mahsusen Türkiye’dir. Bize F-35 vermiyorlarmis alternatif savunma sistemlerine aldigimiz alternatif savunma sistemlerine tepki gösteriyorlarmis. Saçma sapan konulara varan ambargolar uyguluyorlarmis. Açikçasi hiçbiri umurumuzda degil. Biz bizden esirgenen her ürünü er ve ya geç üretme kabiliyetine, kapasitesine kararliligina sahip bir ülkeyiz, Türkiye’yiz. Kendi vizyonumuz ve hedeflerimiz dogrultusunda ihtiyaç duydugumuz her teknolojiyi gelistirme, her eseri insa etme, her hizmeti sunma, imkanini yakalamis bir ülkeyiz. Talep ettigimiz uçaklarin verilmesini herhangi bir konuda destek saglanmasinin bizim için tek anlami, ülkemize karsi gösterilen dostlugun isareti olmasidir” ifadelerini kullandi.

"2053 vizyonumuzla ülkemizi dünya liginin en üstüne çikarmayi hedefliyoruz"

“Türkiye geçtigimiz 20 yilda kurdugumuz altyapinin üzerinde her alanda oldugu gibi savunma sanayinde de kendi göbegini kendi kesecek seviyeye gelmistir” diyen Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

“Bundan sonrasi sadece planlama, önceliklendirme, gelistirme ve üretme meselesidir. Yani zaman meselesidir. Bu inanç ve kararliliktir. Cumhuriyetimizin kurulusunun 100’üncü yili olan 2023’ü Cumhuriyetimizin 2’nci asrini Türkiye yüzyili haline getirecek yeni bir atilimin baslangici haline insallah dönüstürecegiz. Ülkemizin 20 yil önceki seviyesi ile bugünkünü mukayese eden vicdan sahibi herkes aradaki asirlik farki görecek ve kabullenecektir. Bundan 11 yil önce 2023 hedeflerimizi ilan ettigimizde kendi akillarinca bizimle dalga geçenler, simdi sahip oldugumuz üretim ve ihracat gücü karsisinda öncelik edinme pesinde kosmaktadir. Elbette bununla kalmiyoruz, hali hazirda sahip oldugumuz altyapiyi sadece bir baslangiç kabul ederek hazirliklarina basladigimiz 2053 vizyonumuzla ülkemizi dünya liginin en üstüne çikarmayi hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yilina yakisan budur.”

"Yunanistan’in adalara üsler tesis etmesi, kurmasi Türkiye için hiçbir zaman anlam teskil etmez"

26 Agustos’ta gerçeklestirdigi Malazgirt ziyaretini hatirlatan Erdogan, “Türkiye kendine yakisani yapti, yapiyor ve yapacaktir. Bunu herkes bilsin. Yunanistan’in adalara üsler tesis etmesi, kurmasi Türkiye için hiçbir zaman anlam teskil etmez. Burada düsünmesi gereken, Yunanistan’a bunca destegi verenler kendileri bundan sonra ne yaparlar onu bilemem. Ben bir kez daha 30 Agustos Zafer Bayraminizi tebrik ediyorum. Ordularimizin baskomutan Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere tüm milli mücadele kahramanlarimizi rahmetle yad ediyorum” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin ardindan Libya, Azerbaycan, Katar, Somali, Bosna Hersek’te görev yapan askerlerle canli baglantiyla görüstü. Program Kur’an-i Kerim tilaveti ile basladi, ardindan kisa bir film gösterimi yapildi ve Büyük Zaferin 100. yil dönümü dolayisiyla konser programi düzenlendi.



100. yila özel bestelenen “Canim Türkiyem” ilk kez seslendirildi

Programda Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi, Kültür ve Turizm Bakanligi Sanatçilari, Cumhurbaskanligi Muhafiz Alayi Bandosu , Milli Savunma Bakanligi Armoni Mizikasi, MSB Mehteran Birligi Deniz ve Hava kuvvetleri ile jandarma Genel Komutanligi bandosu olmak üzere toplam 7 orkestra ve 913 sanatçi ayni sahnede yer aldi. Cumhurbaskani Erdogan, konserde MSB mehteran Birligi tarafindan seslendirilen Ordu Marsi’na eslik etti. Zaferin 100’üncü yili dolayisiyla bestelenen “Canim Türkiyem” adli eser gecede ilk kez seslendirildi.
Kaynak: İHA