Tarihi Cendere Köprüsü'nde Konser

Adiyaman’in Kahta ilçesinde Kommagene Bienali çerçevesinde düzenlenen Cendere Köprüsü’ndeki konserde, 30 kisilik Izmir Devlet Senfoni Orkestrasi ile Kahtali Miçe sahne aldi.

Tarihi Cendere Köprüsü'nde Konser
Adiyaman Valiligi, Kahta Kaymakamligi ve Ipek Yolu Kalkinma Ajansi tarafindan hazirlanan etkinlikte Kahtali Miçe ve Izmir Senfoni Orkestrasi sarkilarini seslendirdi. Tarihi Cendere Köprüsü’nde büyük bir cosku ile düzenlenen ve yaklasik iki buçuk saat süren konserde Kahtali Miçe ve Izmir Devlet Senfoni Orkestrasi konserindeki türküler izleyicisinden tam not aldi. Antik Roma döneminin en büyük eserlerinden 1850 yillik Cendere Köprüsü’nde yapilan konser adeta dogu ve batinin bulustugu ve farkli kültürlerin çalgilariyla türkülerin seslendirildigi muhtesem bir gece yasandi. Izmir Devlet Senfoni Orkestrasi Sefi Hakan Sensoy, “Konser ile ilgili seçilen mekandan baslamak gerekir. Çünkü Bati uygarliginin basladigi büyük imparatorluk Roma Imparatorlugu ve biz Roma Imparatorlugu’ndan bugünlere gelen belki de dünyada su ana kadar korunmus en iyi durumda kalan köprülerden birinin önündeyiz. Cendere Köprüsü’nün önündeyiz ve ayni zamanda büyük imparatorluklarin mekani Anadolu’dayiz Roma Imparatorlugu’ndan sonra Anadolu’da bizler variz. Bati ile dogunun birlestigi yer burasi ve bu gece biz bu birlesmisligi sahnede tekrardan olusturduk. Olaganüstü bir sesle birlikteydik. Bu aksam bir mahalli sanatçi ama Türkiye’ye mal olmus bir mahalli sanatçi olan Kahtali Miçe, Mustafa abi ile birlikteydik. Izmir’den geldik. Izmir Senfoni Orkestrasi olarak geldik. Bu aksam onun türkülerini biraz bize uyarladik. Kendimizi biraz ona uyarladik. Gördügünüz gibi kendimi de birazcik ona uyarladim ve olaganüstü bir gece yasadik. Bienalin aslinda ana fikrine hizmet eden bir gece sahnede yasattik, paylastik. Harikulade bir gece yasadik. Binlerce insan vardi. Binlerce insanin begenisi dogru bir sey yaptiginizi kanitladi. Burada oldugumuz için çok mutlu olduk. Çok mutlu ayriliyoruz. Hayatimizin bundan sonrasinda bu gece çok özel bir ani olarak yer alacak” dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani Ahmet Aydin, “Dogunun en batisi, batinin da en dogusu olan bir alandayiz bir bölgedeyiz. Ve bu bölgede bu medeniyetlerin kesismis oldugu kavsak noktasinda oldugu bu bölgede bu aksam ayni hassasiyetle, ayni duyarlilikla dogu klasikleri ile bati klasiklerini bir araya getirdik. Batinin klasiklerini çalan ezgilerini çalan Izmir Senfoni orkestrasiyla Dogu kültürüyle yetismis, kendine has kültürü ile kendine has tarziyla hakikaten Türkiye’nin Medar iftari olan Kahtali Miçemizi bir araya getirdik. Çok güzel bir geçe yasandi. Emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum. Konserin dogu ile batinin bir sentezi olduguna dikkat çeken Adiyaman Valisi Mahmut Çuhadar, “Izmir Devlet Senfoni Orkestrasi bizim gururumuz Kahtali Miçe esliginde solistliginde güzel bir aksam yasattilar. Dogu ile batinin güzel bir sentezi oldu. Tabii bildiginiz gibi Kommagene Kralligi zaten doguyla batinin bir sentezi. Batida Makedonya Doguda Pers’lerin bir karisimi kralligimiz var. Pers ve Makedon Kralligi’nin bir sentezi biliyorsunuz Kommagene. Biz de bu aksam doguyla batinin sentezini Kahtali Miçe’nin güzel gür sesiyle yasadik’’ diye konustu
Kaynak: İHA