Serinlemek Için Gittigi Denizde Nadir Görülen Durum Yasadi

Zonguldak’ta basinda sislik nedeniyle hastaneye basvuran 33 yasindaki gencin; yasadigi durumun sicak ödemine maruz kalmasi sonucu ortaya çiktigi tespit edildi. Hastayi inceleyen uzmanlar ise tipta nadir görülen bir durumla karsilastiklarini, vakayi uluslararasi kongrede yayinlayacaklarini ifade etti.

Serinlemek Için Gittigi Denizde Nadir Görülen Durum Yasadi
Istanbul’da çalisan 33 yasindaki Caner Arik, tatil için Zonguldak’a geldi. Tatilini denizde geçiren Arik, basindaki sisligi fark edince ZBEÜ Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi’ne basvurdu.

Ilk muayenede hastayi birtakim testlerden geçiren doktorlar, vakanin sicaga bagli ödem oldugunu tespit etti. Ödemin el ve ayaklarda yasanmasinin normal oldugu ancak tip literatüründe ilk kez saçli deride oldugunu söyleyen Acil Tip Uzmani Dr. Abdullah Cüneyt Hocagil söyle dedi:

"Basinda sisme yakinmasiyla 33 yasinda erkek hasta geldi. Vakanin degerlendirme sonrasinda basinda ciddi bir ödem vardi. Ödemin nedenini hiçbir sekilde açiklayamiyorlardi. Ödem yapacak nedenlere baktik. Nedenlerin hepsini tek tek inceledik. Vakamizin iki gün içerisinde iki sefer denize gittigini, plajda vakit geçirdigini, sporcu oldugunu vücut gelistirme sporuyla ilgilendigini günlük proteinle beslendigini iki günde bir 25 gram kadar protein tozuyla beslendigini ögrendik. Diger nedenleri disladiktan sonra bunun sicaga bagli lokalize ödem kafa derisinde nadir görülen sicak ödemi oldugunu saptadik. Sicaklik hastaliklari sicak hava akimlarinin oldugu nedenlerde sik karsilastigimiz durumdur. Iyi huylu isilik dedigimiz sicaga bagli döküntüler, ellerde ayaklarda sicaga bagli sislik, bunun üst kademesi sicaga bagli senkop (bayilma) ve ölümcül derecesi de sicak çarpmasi oluyor. Sicak ödemi sik görülen bir durum. Sicak havalarda damarlarin genislemesine bagli kanin içerisindeki sivi hücreler arasi bosluga geçiyor ve orada sislik oluyor. Genelde elde ve ayakta görülen ödemi saçli deride gördük. Çok bekledigimiz durum degildi. Literatürü taradik. Rastlayamadik. Biz bu sürecin sonunda vakadan olur aldik. Uluslararasi kongrede yayinlayacagiz. Almamiz gereken bir kaç ders var. Özellikle sicak hava akimlarina maruz olacak sicak havaya gidecek insanlarin vücudun iklime uyumu saglayacak termoregülasyon mekanizmalarini çalistiracak uyumlara maruziyet olmasi lazim. Bir anda sicak havaya maruz kalinca termoregülasyon mekanizmalari çalismiyor. Sicaga bagli acil durumlar olusabiliyor. Özellikle sicak ödeminin ciddi bir tedavisi yok. Herhangi bir tedavi etmiyoruz. Termoregülasyon mekanizmalari çalistirarak 20 derecenin üzerine çikmayan ortamlarda bulunmasini tavsiye ediyoruz. El ve ayaklardaki ödemin gerilese bile saçli deride olan ödem için hastayi takip ediyoruz. Günler içerisinde ödem asagiya indi. Yapilacak sey bol sivi tüketmek, sicaktan kaçinmak. Karbonhidrat beslenmesine daha agirlik vermek. Protein içerikli enerjiden yüksek diyeti geri planda tutmasini saglamak."
Kaynak: İHA