Ilk Olimpiyatlar Burada Yapilmis... Hatay'da Antik Hipodromda Kazilar Sürüyor

Hatay’in Antakya ilçesinde yapilan kazilarla ortaya çikan ve dünyada ilk olimpiyatlarin yapildigi hipodromda, kazi çalismalarini devam ediyor.

Ilk Olimpiyatlar Burada Yapilmis... Hatay'da Antik Hipodromda Kazilar Sürüyor
Birçok medeniyete ev sahipligi yapan Antakya’da, Roma döneminde 1. yüzyil ortalarinda insa edilen hipodromda, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Baskani Prof. Dr. Hatice Pamir baskanliginda kurulan ekip ile kazi çalismalari yürütülüyor.

Antik hipodromun kalbi sayilan, atlarin dönüs yaptiklari spina duvarinin ortaya çiktigi kazilarda, 80 bin kisilik kapasiteye sahip tribünlerin temel kazilari yapiliyor. 2013 yilinda Bakanlar Kurulu Kararli kazi statüsüne alinan ve halen Kültür Bakanligi ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne bagli olarak sürdürülen kazi çalismalari, devam ediyor.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Baskani Prof. Dr. Hatice Pamir, kazinin 2012 yilindan bu yana sürdügünü belirterek, "Su ana kadar hipodromun merdivenlerini, yaris alanini ikiye bölen spina dedigimiz kismin kazilarini yaptik ve devam ediyoruz" dedi.

Yapinin yaklasik 515 metre uzunlugundan oldugunu belirten Pamir, "Son derece büyük bir anitsal yapi. Ilk insaatin M.Ö 67’ye olduguna dair çesitli kayitlar var ve Roma döneminde yapildigini biliyoruz ve iki katli oturma sirasi var 80 bin kisilik ve o dönemde 4 yilda bir düzenlenen olimpiyat oyunlarinin düzenlendigi bir spor yapisi” diye konustu.

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman yaptigi açiklamada, Hatay’da böyle bir yapimin olmasindan dolayi gurur duyduklarini belirterek, "Hatay Türkiye’nin açik hava müzesi" dedi.

Kaynak: İHA