Geri Dönüsüme Çözüm Için 5 Ülkenin Gençleri Kirikkale'de Bulustu

Türkiye Ulusal Ajansi tarafindan desteklenen ve Avrupa Birligi hibeli, 5 ülkeden 35 katilimcinin görev aldigi "israf etme, geri dönüstür ve dünyayi kurtar" projesi Kirikkale’de hayata geçirildi.

Geri Dönüsüme Çözüm Için 5 Ülkenin Gençleri Kirikkale'de Bulustu
Geridö nüsüm ve sifir atik projelerini Avrupa Birligi’nden aldiklari hibelerle arastirma yapmak ve gençler arasinda farkindalik olusturmak amaciyla 28’i yabanci 35 katilimci ögrenci Kirikkale’de bir araya geldi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde yürütülen "sifir atik" projesi, gün geçtikçe toplumun her kesiminde daha da bilinir hale geliyor. Ülke genelinde yürütülen farkindalik çalismalarina katki sunmak adina Kirikkale Millî Egitim Müdürlügü Arastirma Gelistirme (AR-GE) birim sorumlusu Mustafa Can Hiçyilmaz’in koordinatörlügünde Avrupa Birligi Egitim ve Gençlik Programlari Merkezi tarafindan hibelendirilen Erasmus Gençlik Degisimi projesi Kirikkale’de baslatildi.

Proje katilimcilarina yönelik 21-28 Agustos 2022 tarihleri arasinda kentte geri dönüsüm ile ilgili proje faaliyetleri çerçevesinde çesitli sektör ziyaretlerinin yani sira bilgilendirme seminerleri de yapilarak geri dönüsüm süreci ile ilgili bilgi paylasiminda bulunuldu. Millî Egitim Müdürü Hayati Telefoncu, yaptigi açiklamada geri dönüsüm ve sifir atik konusunun bundan böyle tüm ülkelerin önemle üzerinde durmasi gereken konulardan biri oldugunu söyledi.



Telefoncu, "eurodesk" noktasi olarak, gençleri Erasmus projeleri konusunda desteklerini ve rehberlik ettiklerini belirterek, "Bu proje çerçevesinde Kirikkale’ye Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Makedonya ve Romanya’dan 28 katilimci geldi. Türkiye’den de 7 Türk katilimci projede yer alirken yerli ve yabanci ögrenciler geri dönüsüm ve israfi önleme konularinda fikir alisverisinde bulundu. Geri dönüsüm süreci ile ilgili toplumda farkindalik olusturmak adina yürütülen proje ile kültürler arasi etkilesim de saglanmis oluyor" dedi.

Katilimci ögrenci heyetine kentteki önemli tesisler konusunda bilgilendirmelerde bulunduklarini belirten Telefoncu, "Misafir ögrenciler, sehrimizdeki Gençlik ve Spor Il Müdürlügü tesislerine götürülerek burada gençler için yapilan devlet yatirimlari hakkinda bilgiler verildi ve düzenlenen etkinliklerde de görev aldilar. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügünde görevli uzman ekipler tarafindan atiklar ve çevre konusunda bilgilendirmelerde bulunuldu. Organize Sanayi Bölgesi’nin bulundugu Yahsihan ilçesinde Belediye Baskani Osman Türkyilmaz tarafindan belediyenin sanayi bölgesindeki atiklarla ilgili çalismalari hakkinda bilgiler verildi.

Öte yandan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren özel bir firmanin mobilya yapim ünitesi ziyaret edildi. Burada AR-GE mühendisleri tarafindan gençlere dogaya atik olacak plastiklerin mobilya olarak nasil degerlendirildigi gösterildi. Ayrica özel bir kati atik fabrikasi da gençler tarafindan ziyaret edilerek bilgilendirmelerde bulunuldu" diye konustu.

Telefoncu, hazirlanan projenin 2019-3-TR01-KA105-079892 kabul numarasi ile Avrupa Birligi’ne sunuldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA