Bulgaristan'da Dogal Gaz Krizi, Çareyi Edirne'de Buldular

Rusya’nin dogal gaz ambargosu uyguladigi Bulgaristan’da yakacak krizi yasaninca, Bulgaristan vatandaslari Edirne’den tirlar dolusu yakacak pelet satin almaya basladi.

Bulgaristan'da Dogal Gaz Krizi, Çareyi Edirne'de Buldular
Rusya’nin Ukrayna’ya savas açmasina tepki gösteren Bulgaristan ile Rusya hattinda yasanan gerilimin yani sira Rus enerji sirketi Gazprom’un Bulgaristan’in dogal gaz akisini durdurup baslattigi ambargosu da aylardir sürüyor. Bulgaristan’daki dogal gaz krizinin kis sezonunda daha da derinlesmesi beklenirken, Bulgaristan halkini yakacak ve isinma endisesi sardi. Kis aylarinda isinma ihtiyaçlarini nasil karsilayacaklarini kara kara düsünen Bulgaristan halki, çareyi Edirne’de buldu.

Edirne’den tirlar dolusu pelet yakiti aliyorlar

Yillar sonra bu kis tekrar soba kullanmaya baslayacak çok sayida Bulgaristan vatandasi, Edirne’de fabrikalarda üretilen pelet yakitini tirlar dolusu Bulgaristan’a tasimaya basladi.

Odun artiklarinin ögütülerek talas haline getirildikten sonra kurutulup basinçli makinelerde sikistirilmasiyla elde edilen pelet yakitina yogun ilgi gösteren Bulgaristan vatandaslari, Edirne’deki günübirlik alisverislerinin ardindan ülkelerine dönerken araçlarinin bagajlarini çuvallar dolusu peletlerle dolduruyor.

Taleplere yetisemiyorlar

Bulgaristan vatandaslarinin yogun ilgi gösterdigini anlatan bir firma sahibi Mehmet Orba, müsterilerinin neredeyse tamaminin Bulgaristan vatandaslarinin olustugunu söyledi.

Yogun taleple karsi karsiya olduklarini anlatan Orba, “Edirne olarak taleplere yetisemedigimiz için üretici baska firmalardan alim yapiyoruz. Edirne’ye günübirlik gelen vatandaslar ülkelerine dönerken çuvallar dolusu arabalarini peletle dolduruyor. Bulgaristan’da hem dogal gaz fiyatlarinin artisi hem de yasanan sikintilar nedeniyle kis aylarinda sikintili bir süreç geçireceklerini ifade ediyorlar.
Kaynak: İHA