Amik Ovasi'nda Misir Hasadi Basladi

Hatay’da bereketli topraklara sahip Amik Ovasi’nda, misir hasadi basladi. Hatay’in Kirikhan ilçesine bagli Mahmutlu Mahallesi’nde misir hasadi dolayisiyla tören düzenlendi.

Amik Ovasi'nda Misir Hasadi Basladi
Törene, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ibrahim Yumakli, AK Parti Hatay milletvekilleri Hüseyin Yayman, Haci Bayram Türkoglu ve Abulkadir Özel, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Hatay Vali Vekili Yusuf Izci, ilçe belediye baskanlari, ziraat odasi baskanlari ve çiftçiler katildi.

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, misir hasadi törenine telefonla katildi.

Burada bir konusma yapan Bakan Kirisci, misir hasadinin hayirli ve bereketli olmasini diledi. Kirisci, tarimin zor bir faaliyet oldugunu belirterek, "Bu zorlugu bile bile adeta buna asik olmus ve bu askini sartlar ne olursa olsun sürdüren, pandemi veya savas hiçbir sekilde dinlemeyen ve üretmeye devam eden, bu yönü itibariyle de dünyaya örnek olmus üretici kardeslerim. Biz her vesileyle elleri öpülesi üreticilerimiz diyoruz. Gerçekten çiftçilerimiz bunu ziyadesiyle hak ediyor. Ben Sayin Cumhurbaskanimizin tensipleriyle pandemi döneminde, diger ülkelerin üreticileri gibi evde oturup kendi sagliklarini kendi sihhatlerini düsünmek yerine ülkemiz için ve dünya insanligi için üretmeyi sürdürmüs olan bu üretici kardeslerimizin asil davranislarini her zaman takdir ediyorum, etmeye de devam edecegim insallah. Gönlüm orada olmayi çok isterdi. Bir Çukurovali olarak, bir hemsehriniz olarak bir kardesiniz olarak bu mutlu günden yaninizda olmayi gerçekten çok arzu ederdim. Dünya su anda sadece ve sadece kitligi konusuyor. Allah’a sükür, Rabbime binlerce kere hamd ediyoruz. Biz ülke olarak, siz degerli üreticilerimizin ürettikleriyle hiçbir ürünün yoklugunu, eksikligini ve noksanligini çekmiyoruz” dedi.

Hatay’in üretim konusunda, takdire sayan isler yaptigini söyleyen Bakan Kirisci, söyle devam etti:

“Geçtigimiz yil, birinci ve ikinci üründe üretmis oldugunuz özellikle misiri kast edecek olursak, misir noktasinda bu yil rekoltemiz çok çok daha yüksek. Bu konuyla ilgili Hatay’imiz, gerçekten örnek bir sehir. Yani polikültür dedigimiz, bizim üniversitelerde kendi ögrencilerimize anlatmaya çalistigimiz tarimin bütün tarzi, bütün faaliyet kollari bizim Hatay’imizda hamdolsun var, Çukurova’mizda var. O bereketli ovalardan hamdolsun adeta ürün fiskiriyor ve bu ürünü de bu aziz millet, bu milletin yine ürettiklerini tüketen yurtdisindaki bizim ürünlerimizi bekleyen, bizim ihracatimizla bu ürünlere sahip olmaya çalisan çevre var. Hatay’i bu manada çok farkli bir yere koyuyorum. Zaten kendi kadim kültürü ve bu kadim kültüründe de tarimsal faaliyetleriyle bizim yanimizda apayri bir yer tutmustur. Bugday ve arpayla malumunuz güzel fiyatlar açiklayarak siz degerli üreticilerimizim memnuniyetini ve sürdürülebilirlik adina da üretim faaliyetlerinin devamini saglamaya çalistik. Aldigim son rakam 6.1 milyon tona yaklasti, toprak mahsulleri olarak almis oldugumuz arpa ve bugday alimlariyla yine daha önce var olan stoklarimiz.”

Tarim üretimi konusunda ülke olarak büyük bir basari elde edildigini belirten Kirisci, “Avrupa ülkeleri kurakliktan ve kitliktan söz ederken, biz hamdolsun kendi ihtiyacimiz olan bütün hububati, üretebilme noktasinda kendi kendimize yeterlilik noktasinda iyi bir noktadayiz. Tabi ki misirla ilgili olarak da geçtigimiz Pazartesi günü sayin cumhurbaskanimiz kabine toplantisi sonrasi, ton basina 5 bin 700 liralik fiyati açiklayarak ülkemiz üreticilerinin alin teri olan bu ürünlerinin karisligini vermeye çalistik. Daha iyilerini insallah önümüzdeki yillarda yine sizlere sunmaya devam edecegiz” diye konustu.

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ibrahim Yumakli da konusmasinda, dünyada gida ile alakali krizin var oldugunu ve tedarik zincirinin kirildigini söyledi.

Covid nedeniyle insanlarin evlerine kapandigini belirten Yumakli, "Bizim çiftçimiz bizim üreticimiz, evinde oturmadi, çikti tarlasinin basina elinden geleni degil onun daha da üzerine bütün çabasini sarf etti ve bugün konustugumuz bu bereketli sonuçlari almamaya basladik. Allah hepinizden razi olsun. Gerçekten evlerinden çikmayan bir halk zümresi vardi ama bizde öyle bir sey olmadi hamdolsun” ifadelerine yer verdi.

Misir üretiminin 2021 yilinda 225 bin dekar alanda 456 bin ton olarak gerçeklestigini söyleyen Il Tarim ve Orman Müdürü Ergün Çolakoglu, 2022 yilinda bu alanin 227 bin dekara çiktigini, 534 bin ton rekolte beklendigini kaydetti.

Konusmalarin ardindan, biçerdöverlere binen protokol üyeleri misir ekili alanlarda ilk hasadi gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA