Alanya'da Ejder Meyvesi Üretimi Yildan Yila Artiyor

Birçok çesitte tropikal meyvenin üretim merkezi haline gelen Alanya’da 130 dekar alanda yetistirilen ejder meyvesinde üretim her geçen yil artiyor. Dikilen fidanlar ilk yilinda bin 250, ikinci yilinda ise 6 bin 250 kilogram meyve veriyor.

Alanya'da Ejder Meyvesi Üretimi Yildan Yila Artiyor
Antalya’nin Alanya ilçesinde 38’e yakin çesitte üretimi yapilan tropikal meyveler yurt içi ve yurt disi pazarda yogun ilgi görüyor. Son yillarda çok fazla miktarda üretilmeye baslayan tropikal meyveler, üreticiye oldukça iyi kazançlar sagliyor. Yurt içi ve yurt disinda büyük ilgi görmeye baslayan ejder meyvesini ilçedeki üretim sahasi da yil yila artarak devam ediyor. Ejder meyvesinin son zamanlarda ön plana çiktigini belirten Alanya Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, “Ejder meyvesinin hizli bir sekilde de üretimi artmakta. Ejder meyvesi yavas yavas taniniyor. Ejder meyvesine yurt disindan çok fazla talep var. Alanya’da da üretimi söz konusu” dedi.

“Birinci yilda bin 250, ikinci yilda 6 bin 250 kilogram ürün meyve alabilmekteyiz”

Yeni dikilen fidandan üretilen meyvenin her geçen yil veriminin arttigini vurgulayan Rüzgar, “Su an için 130 dekar alanda üretimimiz var. Ejder meyvesi kirmizi ve beyaz olani var. Çok ciddi bir antioksidan ve idrar söktürücü bir meyvedir. Vitamin mineralleri olarak çok zengin. Su anda üretimimiz 162,5 tona ulasmis durumda. 1 dönüm alana bin 250 adet fidan ekilebiliyor. Ürün yeni ekim oldugu için tam verim 3 yil sonra saglaniyor. 3 yilin sonunda bir agaçtan 8 ile 12 kilogram arasinda meyve alabilmekteyiz. Birinci yil dekarda bin 250 kilogram ürün alabilmekteyiz. Ikinci yilda bu 6 bin 250 kilograma çikiyor. Üçüncü yilda katlanarak artiyor” ifadelerini kullandi.

“Üreticimiz için iyi bir gelir kapisi oldu”

Ejder meyvesinin üreticilerin için iyi bir gelir kapisi oldugunu dile getiren Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Rüzgar, “Su an için ejder meyvesinin tanesi 80 TL. Piyasada çogaldikça fiyat düsüyor ama üreticimizin iyi bir gelir kapisi oldu. Alanya’mizda hizla ejder meyvesi üretilmeye devam ediyor. Ejder meyvesi yurt içi tüketime ve yurt disina gidiyor. Yurt disindan daha çok talep var. Hem turistlerin hem de yerli vatandasin tüketimi ejder meyvesine olan ilgiyi arttirdi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA