Mastaura Antik Kenti'nde Kazilar Basladi

Aydin’in Nazilli ilçesindeki Mastaura Antik Kenti’nde Kültür Bakanligi ve Nazilli Belediyesi tarafindan yürütülen kazilarda Anadolu’daki en iyi korunmus olan amfi tiyatro ortaya çikmaya basladi.

Mastaura Antik Kenti'nde Kazilar Basladi


Roma Dönemi’nin önemli kentlerinden olan Mastaura Antik Kenti, her geçen gün bilim dünyasini heyecanlandirmaya devam ediyor. Kültür Bakanligi ve Nazilli Belediyesi arasinda imzalanan protokolün ardindan bu yil yürütülen kazilarda Anadolu’daki en iyi korunmus olan amfi tiyatro ortaya çikmaya basladi.

2020 ve 2021 yillarinda yapilan arastirmalarin ardindan geçtigimiz Temmuz ayi basinda baslatilan kazi çalismalari Aydin Müze Müdürlügü baskanliginda ve Aydin Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz’in bilimsel sorumlulugunda gerçeklestiriliyor. Bu yil yapilan kazilar için imzalanan protokolün ardindan Nazilli Belediyesi de kazilara ekipman ve 23 personel destegi verdi.

“Çalismalarin genel performansindan çok memnunuz”

Kazi alaninda incelemelerde bulunan Aydin Kültür ve Turizm Il Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer ise çalismalar hakkinda bilgi alirken, projenin gelecek vaat ettigini vurguladi. Çalismalardan memnun olduklarini ifade eden Tuncer; “Böyle özel bir yapiyi, Aydin Turizm Tarihi’nin de en önemli ve gelecek vaat eden majör projelerinden biri olarak degerlendiriyoruz. Tabi yapiyi kazdikça orijinal yapi taslari ortaya çikiyor ve bir miktar kazip, tamir edip kaziya devam edip yeniden tamir sistemiyle bir zincir olusturdugumuz modelle yapinin tamamini süratle ortaya çikartmak için var gücümüzle çalisiyoruz. Bu anlamda Adnan Menderes Üniversitesi’nden Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz hocamizin da yürüttügü çalismalarin genel performansindan çok memnunuz” dedi.



“Tarihi kalinti gün yüzüne çikmaya basladi”

Roma’da bulunan kolezyumun bir benzeri oldugunu ifade eden Mastaura Antik Kenti Kazi Baskani ADÜ Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz, “Bu yil Mastaura Antik Kenti’ndeki kazilar Temmuz ayinin basinda basladi.

2020 ve 2021 yillarinda arastirmalar ve temizlik çalismalari yapilmisti. 2022 yilinda ise ilk kez kazi basladi.

Önceki yillarda Anadolu’daki en iyi korunus amfi tiyatro yani gladyatör dövüs arenasi kesfedilmisti. Roma’daki kolezyumun bir benzeri olan tarihi kalinti gün yüzüne çikarilmaya baslandi. Kazi çalismalari Aydin Müze Müdürlügü baskanliginda Aydin Adnan Menderes Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz bilimsel sorumlulugunda gerçeklestirilmektedir. Bu yil yapilan kazilar için Kültür Bakanligi ve Nazilli Belediyesi ortak protokol imzaladi. Nazilli Belediyesi, 23 personeli ise alarak kazilarda görevlendirdi, kazi araç ve gereçleri konusunda kazilara destek vermektedir. Bu yil kazilar arenanin temizligi ile basladi, sonrasinda yapinin korunmasina yönelik kazilarla sürüyor, kazilar ilerledikçe arenanin tahmin edilenden daha saglam oldugu, toprak altindaki kisimlarinin çok iyi korundugu anlasilmaktadir. Dis destek duvarlari, galeriler, tonozlu koridorlar, tribünler açiga çikariliyor. Arenanin açiga çikan yeni bölümlerini korumak için restoratörler çalismalar yapmaktadir. Duvarlardaki çatlaklari ve bozulmalari tamir ediliyor, duvarlarin göçen kisimlari saglamlastiriliyor. 2022 yili kazi çalismalari 31 Aralik tarihine kadar devam edecektir. Eylül ayindan itibaren jeofizik çalismalari yapilacak, Ankara, Istanbul ve Izmir’den gelecek bilim adamlari arenada jeofizik taramalari yaparak, yapinin toprak altindaki kisimlarini görüntüleyecek, kazilarin yapilacagi alanlari belirleyecektir” dedi.

Kaynak: İHA