Altay Açiklamasi 'Tüketici Zorunlu Trafik Sigortasini Yaptiramiyor'

Zorunlu trafik sigortasinda pek çok sorun yasandigina dair sikayetler aldiklarini belirten Tüketici Birligi Federasyonu Genel Baskan Yardimcisi ve Tüketici Hak Arama Dernegi Genel Baskani Nihat Altay; "Sigorta sirketleri poliçe kesmekte isteksiz" dedi.

Altay Açiklamasi 'Tüketici Zorunlu Trafik Sigortasini Yaptiramiyor'
1 Eylül itibariyle zorunlu trafik sigortasi fiyatlarinin otomobillerde yüzde 20, ticari araçlarda yüzde 10 oraninda zamlanacak olmasindan dolayi sigorta sirketlerinin trafik sigorta poliçesini kesmeme noktasinda öncelikli teknik hatayi mazeret gösterdikleri, beraberinde farkli bahaneler öne sürdüklerine dair sikayetler aldiklarini dile getiren Altay, “Pek çok araç sahibi magdur oldugunu hatta isminin açiklanmasini belirtmeyen sigorta acenteleri dahi konudan dolayi sikinti yasadiklarini belirtiyorlar. Poliçe kesmemenin agir yaptirimlari var, sigorta sirketlerine 60 güne kadar poliçe kesme cezasi verilebilecek. Ancak ilgili sirkete talep iletilmeden yani taraflar arasinda uyusmazlik olusmadan Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) sikayet kabul etmiyor. Bu durumda mevcut sorundan dolayi araç sahiplerinin sikayet edecegi bir kurum yoktur ve acenteler de mesleki alt üst iliskilerinden dolayi sikayet edemiyor. Bu nedenle 1 Eylül’den itibaren zamli fiyatla poliçe kesmek için su an bahaneler üreten firsatçi sigorta sirketlerinin tespit edilmesi zor olacagindan SEDDK’nun sikayet alanini genisletmesi gerekmektedir” diye konustu.

Altay açiklamasini söyle sürdürdü; “Bunun yaninda zorunlu trafik sigortasinda geçtigimiz yildan bu güne 7 ayda 2 zam, ortalama yüzde 300 zam yapildigi halde hala "zarar ediyoruz" gerekçesi ile zam talep edilmesi ve eylül ayinda üçüncü zam yapilacak olmasi tüketicileri araç kullanamaz hale getirdi. 1 Eylül’den geçerli olacak katsayi oranini aylik yüzde 2,25’ten yüzde 4,75’e çikarilmasi ve hasarsizlik prim indirim oranlarinin düsürülecek olmasi da araç sahiplerini olumsuz etkileyecektir. Son olarak sigorta poliçeleri ödemelerinde kredi karti ile taksit imkaninin olmamasi, orta ve alt sinif tüketicilerin ekonomik gelir gider dengesini olumsuz etkilemektedir. Bir otomobil için 3 bin lira poliçe ücretini tek seferde pek çok araç sahibi ödemekte güçlük çektiginden en az 3 taksit uygulanmasinin tekrar hayata geçirilmesi elzem ve zaruridir.”
Kaynak: İHA