Yeniden Refah Partisi Lideri Erbakan Açiklamasi 'Ögretmenlerimizi Kategorize Eden Bu Kanun Acilen Degistirilmeli'

Yeniden Refah Partisi Genel Baskani Fatih Erbakan, ögretmenlik meslegini kariyer basamaklarina ayiran sinav sistemini elestiren bir yazili açiklama yapti. Erbakan açiklamada, “Ögretmenlerimizi kategorize eden bu kanun acilen degistirilmeli” ifadelerini kullandi.

Yeniden Refah Partisi Lideri Erbakan Açiklamasi 'Ögretmenlerimizi Kategorize Eden Bu Kanun Acilen Degistirilmeli'
Yeniden Refah Genel Baskani Fatih Erbakan, ögretmenlerin tepkisini çeken Ögretmenlik Meslek Kanunu’na iliskin, “Ögretmenlerimizin gerçek sorunlarini çözmek yerine onlari kategorize eden yetersiz bir kanun çikarilmis oldugunu tüm ögretmenlerimiz görmekte ve bu kanunun ivedilikle revize edilmesini talep etmektedir” Ifadelerini kullandi.

Erbakan, yazili açiklamasinda, “Subat ayinda TBMM’de kabul edilerek yasalasan Ögretmenlik Meslek Kanunu’nda tanimlanan ‘Uzman Ögretmenlik’ ve ‘Basögretmenlik’ kariyer basamaklari için 19 Kasim’da yapilmasi planlanan sinav hakkinda kamuoyundaki tartismalara cevaben Milli Egitim Bakani Sayin Mahmut Özer’in yapmis oldugu açiklamalar Bakanlik tarafindan kiymetli ögretmenlerimizin anlasilamadigini göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

Ögretmenlik meslegi için kariyer basamaklari olusturan sistemin meslegi itibarsizlastiracagini bildiren Erbakan yazili açiklamasinda çesitli taleplerde bulundu. Erbakan talepleri için su ifadeleri kullandi:

“Ögretmenlerimiz sinava degil, sizin meslegin itibarina karsi olan tutumunuza itiraz etmektedir. Ögretmenlerimiz, Ögretmenlik Meslek Kanunu’nu yetersiz görmektedir. Mevcut Kanunu, ögretmenlerimizin gerçek sorunlarini ele almayan ve meslegin hak ettigi itibara ulasmasina destek olmayan, sadece ögretmenlerimizin bazi mali haklarini düzenleyen ancak bu hususta dahi beklentilerinin çok gerisinde kalan bir kanun olarak görmektedir.”

Erbakan ikinci talebinde ögretmenlerin sinava degil, meslegin uzmanlik meslegi olarak görülmesine itiraz ettigini belirterek, “Pedagojik formasyon alarak uzmanlasmis olan ögretmenlerimiz, bu formasyona uygun olarak, meslekte gelisimi sadece sinava dayali olarak ölçme ve degerlendirme yoluna gidilmesini, mantiksiz ve eksik olarak degerlendirmektedir. Ögretmenlerimiz sadece sinav öncesinde veya lisansüstü ögrenim gibi sinirli dönemlerde degil, mesleklerinin her kademesinde kendilerini sürekli gelistirebilecekleri bir sistem talep etmekte ve bu hususta kendilerine ekonomik, sosyal, kültürel, mekansal ve hukuksal imkanlar taninmasini talep etmektedir” degerlendirmesini yapti.

Erbakan ögretmenlerin taleplerini söyle siraladi:

“Ögretmenlerimiz sinava degil, kendilerine dayatilan sinava hazirlik usulünüze itiraz etmektedir. Uzman Ögretmenlik için 180 saat, Basögretmenlik için 240 saat olarak belirlenmis olan alan disi zorunlu egitimler yerine, hangi konulardan sorumlu olduklarini bilmek ve kendileri istedikleri konuya özgürce çalismak istemektedirler. Nitekim ögretmenlerimizin tamami üniversite mezunu olup, bu talepte bulunmalari gayet tabiidir.

Ögretmenlerimiz sinava degil, sinavlardaki adaletsizliklere itiraz etmektedir. Henüz KPSS gibi çok önemli bir sinavda yasanan soru skandalinin ÖSYM’de yasanmis olmasi nedeniyle, daha az seffaf olarak gördükleri bir sinavin adaletli olup olmayacagindan süphe duymaktadir.

Ögretmenlerimiz sinava degil, sinavdan muaf olma sartlarindaki adaletsizlige itiraz etmektedir. Fen - Edebiyat Fakültesi diplomasina sahip olan mezunlarin ögretmen olabilmek için almak zorunda olduklari yüksek lisans diplomalari ayni zamanda Uzman Ögretmen olabilmelerini saglarken; Egitim Fakültelerinde okurken pedagojik formasyon alan ve dogrudan ögretmen diplomasina sahip olanlarin ise sinava girmek zorunda olmalarina itiraz etmektedir.

Ögretmenlerimiz tecrübelerinin, deneyimlerinin ve emeklerinin hiçe sayilmasina itiraz etmektedir. Ögretmenlige 20 yilini, 30 yilini vermis ögretmenlerimizin edinmis oldugu ve ögrencilerine aktardigi tecrübe ve deneyimlerin hiçe sayilmak suretiyle, sinava girmeden Uzman Ögretmen ve Basögretmen olamamasina itiraz etmektedir. Emekliligine 10 yildan az süre kalmis emektar ögretmenlerimizin, öncelikle Uzman Ögretmen olmalari gerektigi ve ardindan 10 yil daha beklemek zorunda kalacaklari için asla Basögretmenlik sinavina giremeyecek olmalarina itiraz etmektedir.”

“Yapilan düzenleme kafa karisikligina ve adaletsizlige yol açiyor”

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer’in kamuoyuna yapmis oldugu açiklamalar iktidarin, ögretmenlerimizi anlayamadigini belirten Erbakan, “Ögretmenlerimiz sinava degil, sinav sistemine ve tasarimina itiraz etmektedir. Kimlerin sinava girmek zorunda oldugu ve kimlerin muaf tutuldugu hususunda, yapilmis olan düzenlemelerdeki kafa karisikligina ve adaletsizlige itiraz etmektedir. Mevcut iktidarin, yapmis oldugumuz bu açiklamalarimizi dikkate alarak ve anlayarak, ögretmenlerimizin meslegin itibari ve icrasi ile ilgili gerçek sorunlarini ve taleplerini anlayabilecegi bir bakis açisina sahip olmasini temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Ögretmenlerin itibarini teminat altina alacagiz"

Parti olarak, Ögretmenlik Meslek Kanunu’nu hak temelli ve meslegin itibarinin hak ettigi yere getirilmesi odakli olmak üzere revize edeceklerini kaydeden Erbakan, söyle devam etti:

“Ögretmenlerimizin itibarini, hazirlayacagimiz yeni kanun metni ile teminat altina alacagiz. Iktidarimizda, meslege yillarini vermis ögretmenlerimizin tamamina “Basögretmenlik” unvanini vererek bir haksizligin önüne geçecegiz. Meslekte deneyimi erken dönemde olan ögretmenlerimize ise sinav odakli olmaktan öte, sinav basvuru sartlarinda aranan ‘Mesleki Çalisma Belgeleri’ne dayali olarak gelistirilmis bir puanlama sisteminin de dahil edildigi daha bagimsiz ve özgün bir sistem gelistirilmesi yoluyla “Uzman Ögretmenlik” ve “Basögretmenlik” unvanlarinin verilmesi, böylece Milli Egitimde kalitenin ve sinerjinin artirilmasi saglanacaktir. Ülkemizdeki hiçbir sorunun çözümsüz olmadiginin bilinci ile ögretmenlerimizin mesleki itibari ve kariyer basamaklari ile ilgili sorunlarini iktidarimizda çözüme kavusturacagimizi basta kiymetli ögretmenlerimiz olmak üzere tüm kamuoyuna saygi ile arz ederiz.”
Kaynak: İHA