Tarihi Fransiz Evi Yalova Turizmine Kazandirilacak

Yalova’nin Termal ilçesinde metruk halde bulunan tarihi Fransiz Evi restore edilerek kent turizmine kazandirilacak.

Tarihi Fransiz Evi Yalova Turizmine Kazandirilacak
Roma, Bizans, Osmanli ve cumhuriyet dönemlerinin sifa merkezi olan Termal Kaplicalarinin girisinde bulunan tarihi yapinin için restorasyonu için dügmeye basildi. Yalova Il Genel Meclisi bu çerçevede tarihi yapinin turizme kazandirilmasi için çalisma yürütüyor. Il Genel Meclis Baskani Hasan Soygüzel, yapinin tarihi açidan önemine deginerek, “Bu bina su anda metruk vaziyette bulunuyor ama esasinda çok degerli bir kültür varligi. Öncelikle binanin tescili gerçeklestirildi.

Daha sonra Saglik Bakanligi Kaplica Isletmesi ile restorasyon çalismalariyla ilgili süreç baslatildi. Kocaeli Kültür Varliklarini Koruma Kurulu ile biz süreci götürüyoruz. Bu bina 1900 yilinin baslarinda Termal Kaplicalarinin isletmesini yapan Fransiz Bronson ailesinin kaldigi konut olmasi nedeniyle Fransiz evi olarak adlandiriliyor” dedi.



“Tarihi kimligini kazandiracagiz”

Soygüzel, binanin dönemin mimari tasarim ve sanatsal özelliklerini barindirdigini dile getirdi. Sürecin sorunsuz bir sekilde devam ettigini söyleyen Soyüzel, “Insallah bu yapiyi en kisa zamanda restore ederek tarihi kimligini kazandiracagiz. Ilimize, Termal ilçemizi, ülkemize önemli bir kültür degerini kazandirmis olacagiz. Süreç sonsuz ve sikintisiz bir sekilde ilerliyor. Sürecin sonunda ilimize gelen misafirlerimizin görecegi yeni bir kültür degerini ortaya çikarmis olacagiz” diye konustu.



Müze planlaniyor

Binanin fonksiyonlariyla ilgili henüz verilmis net bir kararin olmadigini fakat planlarda alanin müze olarak islendigini dile getiren Soygüzel, sunlari kaydetti:

“Termal Belediyemizin bununla ilgili bazi projeleri var. Orada koruma imar plani var. Bu planda binanin fonksiyonlariyla ilgili bazi notlar düsülmüs. Özellikle müze, bir kent müzesi yapilmasiyla ilgili. Bina sivil mimari, idari bina anlaminda ilk yapilardan birisi. Hepsi orijinal. Tabanda mozaik yer dösemeleri var. Kiremitleri 1902 ya da 1903 yilinda Marsilya’dan getirilmis. Halen orijinal kiremitler duruyor. Dönemin birçok mimari unsurlari içinde barindiran bir yapi. Insallah tamamlandigin tip ki Yürüyen kösk gibi ilimize kimlik bir bina kazandirmis olacagiz."
Kaynak: İHA