Sri Lanka'da Protestocular Baskanlik Konutunu Basti

Sri Lanka’da derinlesen ekonomik krizin ardindan binlerce protestocu, Devlet Baskani Gotabaya Rajapaksa’nin baskanlik konutunu basti.

Sri Lanka'da Protestocular Baskanlik Konutunu Basti
Sri Lanka Basbakani Mahinda Rajapaksa’nin parlamentoda ülke ekonomisinin çöktügünü açiklamasinin ardindan Sri Lanka’da sokaklar karisti. Ekonomik krizin günden güne daha da derinlestigi ülkede protestocular sokaklara indi. Bir araya gelen binlerce kisi, Devlet Baskani Gotabaya Rajapaksa’nin baskanlik konutu önünde toplandi. Protestoculari dagitmak için havaya ates açan ve göz yasartici gaz kullanan polisin tüm müdahalelerine ragmen slogan atarak ilerlemeye devam eden göstericiler, polis bariyerlerini asarak Rajapaksa’nin baskanlik konutunu basti. Sosyal medyada paylasilan görüntülerde bazi protestocularin Rajapaksa’nin baskanlik konutunda bulunan havuza girdigi görüldü.

Savunma Bakanligi kaynaklari, bugün yapilmasi planlanan gösteriler öncesinde Devlet Baskani Rajapaksa’nin dün konutundan çikarildigini bildirdi. Devlet Baskani Rajapaksa’nin baskanlik konutunu basan protestocularin ardindan bir grup da Maliye Bakanligi’nin kapilarini kirarak içeriye girdi.

39 kisi yaralandi

Güvenlik güçleri ve göstericiler arasinda yasanan arbedede 2’si polis 39 kisi yaralandi. Colombo Ulusal Hastanesi tarafindan yapilan açiklamada, yaralilar arasinda bulunan 2 kisinin hayati tehlikesinin bulundugu, digerlerinin ise hafif yaralara sahip oldugu aktarildi.

Göstericiler Devlet Baskani Rajapaksa’nin istifasini istiyor

1948’de Ingiltere’den bagimsizligini kazanmasindan bu yana en kötü ekonomik krizin görüldügü Sri Lanka’da hükümetin yeterli dövize sahip olmamasi nedeniyle gida, akaryakit sikintisi ve günde 13 saate varan elektrik kesintileri yasaniyor. Temel ihtiyaç maddelerine erisemeyen ve ekonomik krizi protesto eden göstericiler, ekonomiyi iyi yönetemedigi gerekçesiyle Devlet Baskani Gotabaya Rajapaksa’nin istifasini talep ediyor. Rajapaksa ise istifa etmeyi reddediyor.

Gösterilerin siddet olaylarina dönüsmesi nedeniyle muhalefetin artan baskisinin ardindan 9 Mayis’ta Basbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmisti. Devlet Baskani Gotabaya Rajapaksa, bosalan basbakanlik koltuguna Wickremesinghe’yi atamisti. Sokaga çikma yasagi ilan edilen edilen ülkede orduya kanunlari çigneyenlerin, yagma ve vandallik yapanlarin görüldügü yerde vurulmasi emri verilmisti.

Sri Lanka hükümeti mayis ayinda Uluslararasi Para Fonu’ndan (IMF) yardim talep etmisti. Ülke yönetimi, IMF ile kurtarma paketine iliskin yürütülen müzakerelerin sonucunu bekleyene kadar bu yil geri ödenmesi gereken milyarlarca dolarlik dis borcun ödemesini askiya aldigini duyurmustu. Ülkenin 2026 yilina kadar yillik ortalama 5 milyar dolar ödeme yapmasi gerekiyor.
Kaynak: İHA