Kurban Kesimini Uzmanlar Halletti, Onlara Bayram Heyecani Kaldi

Antalya’da bir kasap, vatandaslarin kurban kesiminin zorlugunu yasamadan gönüllerince bir bayram geçirebilmeleri için kahvaltisindan kavurma ikramina her ihtiyacin karsilandigi bir tesis kurdu. Kurban kesiminin uzman ellerde yapildigi alanda vatandaslar elleri bile kirlenmeden ikram edilen kahvalti ve kavurmalarini yiyip bayramin keyfini çikardi.

Kurban Kesimini Uzmanlar Halletti, Onlara Bayram Heyecani Kaldi
Yaklasik 14 yildir “Kasap Ali” adiyla hizmet veren Ali Yüzüldü, 4 yil önce kurban kesim hizmetine de basladi.

Kurban Bayrami’nda hayvan kesim isinin insanlar için eziyet halini aldigini gören kasap Yüzüldü, bu isi tamamen uzmanlarin yaptigi, ailelerin ise birlikte vakit geçirebilecekleri bir alani Muratpasa ilçesi Güzeloba Mahallesi’nde kurdu. Kurban kesiminden etlerin pay edilmesine, çay-kahvesinden kavurma ikramina her seyin düsünüldügü alanda ibadetlerini yerine getiren vatandaslar, aileleriyle birlikte elleri bile kirlenmeden bayramin keyfini çikardilar.

“Eti herkese esit sekilde bölüp teslim ediyoruz”

Memleketi Kahramanmaras’ta 14 yil önce basladigi kasaplikta 4 yildir kurban kesim hizmeti de verdigini belirten Ali Yüzüldü, kurduklari alanda 100 büyük, 200 küçükbas hayvan kesimi yaptiklarini söyledi.

Bayram günü yaklasik 650 kisiyi agirladiklarini ifade eden Yüzüldü, “Sabah kahvaltiyla baslayip öglen 11.00’den itibaren kavurma ikramiyla devam ediyoruz. Bayramdan 1 ay öncesine kadar hayvan satislarimizi bitiriyoruz. 1 saat içinde yaklasik 7 hayvan çikarabildigimiz için 1. sira dedigimizde 7 kisiye sira veriyoruz. 100 hayvani çikarmamiz aksami bulmuyor, 16.00’da bitiriyoruz. Parçalama durumlarinda burada herkese esit sekilde paylamasini yapiyoruz. Herkese etin her yerinden kaliteli noktasini da esit sekilde bölüp herkesi mutlu ediyoruz. Çünkü insanlar kendileri paylasirken neresi nedir bilmedikleri için degerli etler birine gidiyor, kiymalik birine gidiyor. Biz onu burada esit sekilde bölüyoruz. 25 kisilik kasap ekibiyle çalisiyoruz, hepsi profesyonel arkadaslarimiz” diye konustu.



“Kurbanin özelligi, bayram sabahi kavurma yemektir”

Geleneksel hale gelen bayramin ilk günü kavurma yeme isini de yerine getirdiklerini, ancak bunun için bir gün dinlenmis et kullandiklarini dile getiren kasap Yüzüldü, bu sekilde daha lezzetli ve saglikli oldugunu söyledi.

Insanlara etlerini mutlaka dinlendirmelerini öneren Yüzüldü, “Bayramin ilk günü taze etten kavurma çok mantikli bir sey degil, sagliksiz da bir sey. Biz kendi kasabimizda bir gün önceden ayarladigimiz, dinlendirerek hazirladigimiz yaklasik 60-70 kilo hazirladigimiz kavurmayla burada o insanlara hem doyuruyoruz hem o kurban heyecanini yasiyoruz. Kurbanin özelligi, bayram sabahi kavurma yemektir. Daha saglikli oluyor. Etin mutlaka dinlendirilmesi gerekiyor. Taze et ister istemez hem sert hem sagliksiz olur. Biz burada genelde bizden kurbanlik alanlarin etlerini de isteyenlerin birçogu bizde birakiyor. Biz o etleri soguk hava depolarimizda dinlendirip bayramin 2-3’üncü günü teslim ediyoruz, hem islemesini de yapiyoruz. Hemen isteyenlere de tavsiyemiz; evde klimali ortamda, mutlaka etler üst üste degmeyecek sekilde en az 4-5 saat eti soguttuktan sonra dolaba koymalarini tavsiye ediyoruz. Bir gün sonra tüketim daha kiymetlidir, ayni gün tüketmelerini tavsiye etmiyoruz. Genelde tavsiyelerimizi ciddiye aliyorlar ve aldiklari kurban etinden de memnun oluyorlar” dedi.



“Herkes keyifli zaman geçirsin, bu ibadeti yaparken de eziyete dönüsmesin derdindeyiz”

Insanlarin kesim alanlarina belli seviyede yaklasabildiklerini, onlari vekalet almak için kesim noktasina davet ettiklerini aktaran Yüzüldü, kurbanlarin kesildikten sonra herkesin kendi hayvanlarinin her asamasini takip edebildigini belirtti.

Vatandaslarin hiçbir sekilde toprakla veya hayvanin kaniyla temas etmesine gerek kalmadigini bildiren Yüzüldü, bu ise kendisinin de edindigi olumsuz tecrübelerden esinlenerek basladigini söyle anlatti:

“Ben bu ise 4 sene önce basladim. Ondan önce kendim de kurbanlarimizi baska yerde kesiyorduk. Gittigimiz yerde bir bardak su bile bulamadigimizdan, günesin alninda, tozun topragin içinde bunu ben de yasadim, bu yüzden bu ise yöneldim. Insanlarin böyle bir günde rezillik çekmesi benim de isime gelmedi. Ben de o rezilligi çektim. O yüzden böyle bir alan hazirladik. Herkes keyifli zaman geçirsin, bu ibadeti yaparken de eziyete dönüsmesin derdindeyiz.”

“Hayvanlarimizi temiz, nezih bir ortamda kesiyorlar”

Ailesiyle birlikte kurban kesimi için burayi tercih eden Ugur Kara, “Ailemizle beraber kurban sevincini, maneviyatini yasamak için buraya geldik. Güzel bir yer. Burada kurbanlarimizi kesiyoruz. Insallah önümüzdeki yillar da kazasiz belasiz, güzel yillarimiz olur tüm Türkiye ve hepimiz, çocuklarimiz için. Dini görevimizi yerine getirmek için buradayiz. Sag olsun arkadaslar burada yardimci oluyorlar, hayvanlarimizi temiz, nezih bir ortamda kesiyorlar. Insallah güzel olur, hayirlara vesile olur, güzel bir bayram olur tüm Türkiye için. Temennimiz o yönde” dedi.

Kara’nin kizi Irmak ise “Bu manevi duyguyu yasamak çok güzel bence. Biz 08.00 gibi geldik, inek kesiyoruz” ifadelerini kullandi.

Onlar çaylarini içerken kurbanlari uzmanlarca kesiliyor

Dört yildir burayi tercih ettiklerini ve kurbanlarini burada kestirdiklerini dile getiren Musa Kaynak, “Devami da gelecek insallah, çok memnunuz. Yemegimizi yiyoruz, çayimizi, kahvemizi içiyoruz. Kendileri kesiyorlar, biçiyorlar, posetle bize teslim ediyorlar” dedi.

Hasan Tekkalan ise, “Her seylerinden memnunuz, sirketlerinden, kesmelerinden, hizmetinden olsun her seyden memnunuz. Çok güzel burasi, tavsiye ederim herkese” diye konustu.

Kaynak: İHA