Eski Japonya Basbakani Abe'ye Yönelik Suikastla Ilgili Çarpici Detaylar

Eski Japonya Basbakani Shinzo Abe’nin katili Tetsuya Yamagami’nin, annesinin iflasindan sorumlu tuttugu bir dini gruba olan yakinligi nedeniyle Abe’ye saldiri gerçeklestirdigini söyledigi ortaya çikti.

Eski Japonya Basbakani Abe'ye Yönelik Suikastla Ilgili Çarpici Detaylar
Eski Japonya Basbakani Shinzo Abe’nin dün ugradigi silahli saldiri sonucu hayatini kaybetmesinin yankilari sürerken, suikaste dair detaylar da netlesmeye basladi.

Japonya yargi kaynaklarindan edinilen bilgilere göre, 41 yasindaki saldirgan Tetsuya Yamagami’nin ilk olarak annesinin maddi iflasindan sorumlu tuttugu dini bir grup olan Soka Gakkoi liderine silahli saldiri yapmayi planladigini söyledigi ögrenildi. Annesinin söz konusu gruba yaptigi maddi bagislar sonucu iflasa sürüklenmesinden etkilenen saldirganin, grubu destekledigini iddia ettigi Abe’ye yönelik saldiriyi da bu nedenle gerçeklestirdigini ifade ettigi belirtildi. Saldirganin evinde yapilan aramada ise, suikastte kullanilana benzer el yapimi farkli silahlar ele geçirildi.

Ölüm nedeni kesinlesti

Saldirinin ardindan yapilan detayli incelemelerde Abe’nin kesin ölüm nedeni de resmiyet kazandi. Japonya polisi, otopsi sonuçlarina göre Abe’nin köprücük kemiginin altindaki atardamara zarar veren kursun nedeniyle kan kaybi sonucu yasamini yitirdiginin tespit edildigini duyurdu. Saldirinin öldürme niyetiyle yakin mesafeden gerçeklestirildigini göz önünde bulunduran emniyet güçlerinin, eylemin "iyi planlanmis" oldugu ihtimali üzerine yogunlastigi ögrenildi. Ayrica saldirida kullanilan el yapimi silahin 40 santimetre namlu uzunlugunda oldugu kaydedildi.

Ihmal süphesi

Amatör kameralara da yansiyan görüntülerin ardindan gündeme gelen "güvenlik zafiyeti" iddialari Japonya Ulusal Polis Teskilati’ni (NPA) harekete geçirdi. Abe suikastinde koruma polislerinin ihmalinin bulunup bulunmadigini belirlemek üzere sorusturma baslatilacagi açiklandi.

Dünya sokta

Eski Japonya Basbakani Shinzo Abe dün seçim konusmasi yaptigi Nara sehrinde silahli saldiriya ugramis, olay yerinde sag olarak yakalanan saldirgan Abe’yi sevmedigi için cinayeti isledigini belirtmisti. Buna ragmen Abe’nin politik durusuna karsi kin beslemedigini ifade eden saldirganin gerçeklestirdigi suikast, Japonya ve dünya kamuoyunda sok etkisi olusturmustu.
Kaynak: İHA